StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Internet » [Ankieta] Abonament od piracenia ?
[Ankieta] Abonament od piracenia ?
Autor Wiadomość
shv1 

Tematy: 524
Piwa: 275/10
Wysłany: Czw Sty 05, 2006 12:35 pm 

Powstal projekt wedlug ktorego osoby nielegalnie sci±gaj±ce z internetu filmy i muzyke p³aci³yby dobrowolnie miesieczn± oplatê w wysokosci 4-5 zl.
Uiszczaj±c t± op³atê osoby te przestawa³yby byc piratami - to tak w skrócie, wiecej na ten temat tego bardzo ciekawego (wg. mnie) pomyslu tutaj: http://gospodarka.gazeta....67,3097009.html

Co wy na to ? Gdyby taka ustawa wesz³a w zycie to (zak³adaj±c ze co jakis czas sciagacie jak±¶ tam MP-trójke) byliby¶cie zainteresowani oplacaniem takiego "abonamentu" ?
Glosujcie powy¿ej.
Ostatnio zmieniony przez shv1 Czw Sty 05, 2006 7:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

shoovarek1

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Czw Sty 05, 2006 4:20 pm 

Wsumie dobry pomysl te 5 zeta to nie jest duzo a przy okazji nie by³o by zadnych problemow z prawem a i by panstwo zarobilo :D ja jestem za :D

danius0102

soczek 

Tematy: 53
Piwa: 12/5
Wysłany: Czw Sty 05, 2006 7:21 pm 

Jak dla mnie to jest jakie¶ wyjscie, ale my¶le tez ze na tym by sie nie skonczylo, a jak raz by dostali twoje dane osobowe to potem by zdzierali, ale moze sie myle . :/

mam sto rąk, sto sztyletów, gdy chcę, sto ran zadam ...
--------------------------

www.AvengedSevenfold.fan.pl - nie znasz jeszcze A7X? - koniecznie musisz poznać!

lukaas104

ANEM 

Zaproszone osoby: 10
Tematy: 24
Piwa: 5/13

Wysłany: Czw Sty 05, 2006 10:18 pm 

niby to je dobre bo wtedy tanio by mozna s³ychac muzy ogladac filmy w koncu 5 z³ to nie majatek ale moze byc tez tak jak mowi soczek wtedy beda mieli chaka na tych co sciagaja i potem moga wiecej za to zdzierac co wtedy staje si nieoplacalene . Ale wtedy sklepy z muza ui filmami przezywa³³yby kryzys:P B) B)

shv1 

Wysłany: Czw Sty 05, 2006 10:54 pm 

Na co mieliby miec haka ? Skoro byla by za to oplata - podatek to mozna by sobie spokojnie sciagac wlasnie bez obawy o swoje dane a nie tak jak teraz.
Watpie zeby sklepy mialy potem przezywac kryzys bo teraz i tak ten kto ma komputer to do takich sklepow przewaznie nie chodzi tylko wl±cza "Kaze" i sciaga.
Wszyscy byli by zadowoleni - artysci dostaliby kase za swoje, my latwy dostep do legalnych filmow i muzyki. Moim zdaniem bardzo dobre rozwiazanie. Oczywiscie jest to tylko szkielet tego calego pomyslu i jest w nim jeszcze duzo dziur ale jest to chyba jedyne sensowne rozwiazanie problemu piractwa o ktorym slyszalem od paru lat.

shoovarek1

auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 12:28 am 

Hehe, w zyciu warszawy grosika zbojom nie dam! Zlodzieje zarabiaja kasy jak lodu, zwyklemu ludziowi sie w pale tyle nie miesci i jeszcze palcic? Never!
Kurde chcialem cos dodac ale zapomnialem...
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Ostatnio zmieniony przez auger Pią Sty 06, 2006 12:32 am, w całości zmieniany 1 raz  

ANEM 

Wysłany: Pią Sty 06, 2006 3:47 pm 

teraz by by³o 5 z³ a z biegiem czasu by cena wzrasta³a :/

shv1 

Wysłany: Pią Sty 06, 2006 4:07 pm 

Przesz pisze jak byk ze ta oplata byla by dobrowolna, jak nie chcesz to bys nic nie placil ale wtedy bylbys na widelcu organów sciagania :)
W koncu bedzie tak ze kaczory zrobia nam kolejne naloty i znowu bedzie psychoza strachu, formaty, pozbywanie sie plytek itd.
Ja wolalbym tego unikn±æ i sciagac w zgodzie z prawem szczegolnie ze to tylko 5 zl., ale jak znam zycie to i tak nic z tego nie wyjdzie.
Ostatnio zmieniony przez shv1 Pią Sty 06, 2006 9:54 pm, w całości zmieniany 1 raz  

shoovarek1

ANEM 

Wysłany: Pią Sty 06, 2006 8:47 pm 

zas :( :( oni sa poryci ja nie moge :/ ;;;/;/;/;/

shv1 

Wysłany: Pią Sty 06, 2006 9:55 pm 

Spoko ANEM, na razie jest spokoj :) napisalem tylko ze bardzo mozliwe ze tak bedzie.
Ostatnio zmieniony przez shv1 Pią Sty 06, 2006 9:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

shoovarek1

blady

Tematy: 10
Wysłany: Wto Lut 07, 2006 12:28 am 

Wprowadzenie takiego abonamentu to jak popieranie piractwa.
Nigdy co? takiego nie przejdzie, nie ma takiej opcji.

:blink:

shv1 

Wysłany: Pią Lut 10, 2006 10:40 am 

A tymczasem we Francji moga sobie bezkarnie słuchac nie calkiem legalnych u nas mp3-jek:

Paryski S?d Okręgowy uwolnił od zarzutów użytkownika serwisu Kazaa, który pobrał z niego 1875 plików MP3. Oskarżony został pozwany przez francuski przemysł muzyczny.
W uzasadnieniu wyroku s?d stwierdził, że oskarżony wykorzystywał pliki do celów prywatnych, co czyni użytek dozwolonym. Francuskie prawo stosuje zasadę "dozwolonego użytku", która zezwala na użycie materiałów chronionych, o ile nie s? one używane w celach komercyjnych ani nie s? odtwarzane i prezentowane publicznie.
Wspomniany wyrok zapadł na pocz?tku grudnia 2005 r., dopiero jednak teraz został podany do wiadomo?ci publicznej. Jest to pierwsze orzeczenie s?dowe, które zezwala zarówno na pobieranie, jak i udostępnianie w sieciach P2P chronionej prawem zawarto?ci.
We Francji zapada coraz więcej wyroków s?dowych wskazuj?cych na to, że praktyka orzecznictwa w tym kraju idzie w kierunku legalizacji wymiany plików. Jest to zreszt? zgodne z wol? Zgromadzenia Narodowego, które w grudniu zezwoliło na wykorzystanie sieci P2P do wymiany zbiorów muzycznych. Zaproponowano jednocze?nie, by internauci wnosili miesięczn? opłatę w wysoko?ci od 5 do 7 euro, która uprawniałaby ich do nielimitowanego pobierania plików muzycznych.

- CDRinfo

shoovarek1

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Pią Lut 10, 2006 12:34 pm 

hmm ciekawe wsumie ale to Francja w Polsce jakos watpie żeby takie co? przeszło :/

danius0102

Fenris

Tematy: 49
Piwa: 10/9
Wysłany: Nie Lut 12, 2006 3:53 am 

No w Polsce to zrobili by o to polityczna afere zeby sobie sondaze poprawic! (Jestem po poscie o Kaczynskim.... jeszcze mnie trzyma nerwica:D)

soczek 

Tematy: 53
Piwa: 12/5
Wysłany: Pon Lut 13, 2006 8:24 pm 

Nie wiem moze ktos juz czytał gdzies, news napewno zwiazany z tematem...

Firma NTL od przyszłego miesi?ca zacznie wykorzystywać technologię BitTorrent do sprzedawania filmów i teledysków. Cało?ć używać będzie systemu CacheLogic i na pocz?tku będzie działać testowo, co nie zmienia faktu, że ma być "szybko i tanio".

Co o tym mylislicie ? jak dla mnie jest to skazane na kleske chociaz moze sie myle, ale ja bym naprwno nie zaplacil z pobranie filmu czy muzyki poprzez torrenta. Nie przekonuje mnie to jakos.

mam sto rąk, sto sztyletów, gdy chcę, sto ran zadam ...
--------------------------

www.AvengedSevenfold.fan.pl - nie znasz jeszcze A7X? - koniecznie musisz poznać!

lukaas104

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Internet » [Ankieta] Abonament od piracenia ?

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Gdzie można pograć w tenisa ziemnego ??
[Sprzedam] Nintendo Game Cube PAL | Tanio !
[SPRZEDAM] wiele produktów po atrakcyjnych cenach
Ankieta - metropolia
Rankingi WTA - prowadza Henin i Szarapowa ,Radwanska nadal

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach