Powstal projekt wedlug ktorego osoby nielegalnie sci±gaj±ce z internetu filmy i muzyke p³aci³yby dobrowolnie miesieczn± oplatê w wysokosci 4-5 zl.
Uiszczaj±c t± op³atê osoby te przestawa³yby byc piratami - to tak w skrócie, wiecej na ten temat tego bardzo ciekawego (wg. mnie) pomyslu tutaj: http://gospodarka.gazeta....67,3097009.html
Co wy na to ? Gdyby taka ustawa wesz³a w zycie to (zak³adaj±c ze co jakis czas sciagacie jak±¶ tam MP-trójke) byliby¶cie zainteresowani oplacaniem takiego "abonamentu" ?
Glosujcie powy¿ej.
Jak dla mnie to jest jakie¶ wyjscie, ale my¶le tez ze na tym by sie nie skonczylo, a jak raz by dostali twoje dane osobowe to potem by zdzierali, ale moze sie myle .
niby to je dobre bo wtedy tanio by mozna s³ychac muzy ogladac filmy w koncu 5 z³ to nie majatek ale moze byc tez tak jak mowi soczek wtedy beda mieli chaka na tych co sciagaja i potem moga wiecej za to zdzierac co wtedy staje si nieoplacalene . Ale wtedy sklepy z muza ui filmami przezywa³³yby kryzys:P B) B)
_________________ CZEMU NAS TAM NIE MA GDZIE ZA DARMO WSZYSTKO DAJA CZEMU NAS TAM NIE MA GDZIE SIE WSZYTSKIE SNY SPEŁNIAJA
Na co mieliby miec haka ? Skoro byla by za to oplata - podatek to mozna by sobie spokojnie sciagac wlasnie bez obawy o swoje dane a nie tak jak teraz.
Watpie zeby sklepy mialy potem przezywac kryzys bo teraz i tak ten kto ma komputer to do takich sklepow przewaznie nie chodzi tylko wl±cza "Kaze" i sciaga.
Wszyscy byli by zadowoleni - artysci dostaliby kase za swoje, my latwy dostep do legalnych filmow i muzyki. Moim zdaniem bardzo dobre rozwiazanie. Oczywiscie jest to tylko szkielet tego calego pomyslu i jest w nim jeszcze duzo dziur ale jest to chyba jedyne sensowne rozwiazanie problemu piractwa o ktorym slyszalem od paru lat.
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1438 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Pią Sty 06, 2006 12:28 am
Hehe, w zyciu warszawy grosika zbojom nie dam! Zlodzieje zarabiaja kasy jak lodu, zwyklemu ludziowi sie w pale tyle nie miesci i jeszcze palcic? Never!
Kurde chcialem cos dodac ale zapomnialem...
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Ostatnio zmieniony przez auger Pią Sty 06, 2006 12:32 am, w całości zmieniany 1 raz
Przesz pisze jak byk ze ta oplata byla by dobrowolna, jak nie chcesz to bys nic nie placil ale wtedy bylbys na widelcu organów sciagania
W koncu bedzie tak ze kaczory zrobia nam kolejne naloty i znowu bedzie psychoza strachu, formaty, pozbywanie sie plytek itd.
Ja wolalbym tego unikn±æ i sciagac w zgodzie z prawem szczegolnie ze to tylko 5 zl., ale jak znam zycie to i tak nic z tego nie wyjdzie.
A tymczasem we Francji moga sobie bezkarnie słuchac nie calkiem legalnych u nas mp3-jek:
Paryski S?d Okręgowy uwolnił od zarzutów użytkownika serwisu Kazaa, który pobrał z niego 1875 plików MP3. Oskarżony został pozwany przez francuski przemysł muzyczny.
W uzasadnieniu wyroku s?d stwierdził, że oskarżony wykorzystywał pliki do celów prywatnych, co czyni użytek dozwolonym. Francuskie prawo stosuje zasadę "dozwolonego użytku", która zezwala na użycie materiałów chronionych, o ile nie s? one używane w celach komercyjnych ani nie s? odtwarzane i prezentowane publicznie.
Wspomniany wyrok zapadł na pocz?tku grudnia 2005 r., dopiero jednak teraz został podany do wiadomo?ci publicznej. Jest to pierwsze orzeczenie s?dowe, które zezwala zarówno na pobieranie, jak i udostępnianie w sieciach P2P chronionej prawem zawarto?ci.
We Francji zapada coraz więcej wyroków s?dowych wskazuj?cych na to, że praktyka orzecznictwa w tym kraju idzie w kierunku legalizacji wymiany plików. Jest to zreszt? zgodne z wol? Zgromadzenia Narodowego, które w grudniu zezwoliło na wykorzystanie sieci P2P do wymiany zbiorów muzycznych. Zaproponowano jednocze?nie, by internauci wnosili miesięczn? opłatę w wysoko?ci od 5 do 7 euro, która uprawniałaby ich do nielimitowanego pobierania plików muzycznych.
Nie wiem moze ktos juz czytał gdzies, news napewno zwiazany z tematem...
Firma NTL od przyszłego miesi?ca zacznie wykorzystywać technologię BitTorrent do sprzedawania filmów i teledysków. Cało?ć używać będzie systemu CacheLogic i na pocz?tku będzie działać testowo, co nie zmienia faktu, że ma być "szybko i tanio".
Co o tym mylislicie ? jak dla mnie jest to skazane na kleske chociaz moze sie myle, ale ja bym naprwno nie zaplacil z pobranie filmu czy muzyki poprzez torrenta. Nie przekonuje mnie to jakos.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.