hej...mam prosbe...zamieszczam tu zadania z ktorymi totalnie nie daje sobvie rady...jak jzu cos zrobie ot zle....matma chemia i fiza-to ten obszar nie dla mnie......zamieszcze tutaj zadania z chemii fizyki i matematyki ktorem usze rozwiazac do przyszlego piatku.....razem mam ich wszystkich 26.te zamieszcozne tutaj to te na ktore jeszcze nie patrzyalam z braku czasu i te ktorych nie umiem rozwiazac...za wszelka pomoc bede wdzieczna....moge pomoc w biologii angielskim i j.polskim....
FIZYKA:
zad1 :
wyjasnij dlaczego sprzedawczyni w sklepie gdy nie moze otworzyc cienkiej torebki foliowej pociera ja kilkakrotnie w rękach i brzeg torebki sam się rozdziela.
zad2:
w polu elektrostatycznym na ładunek 2mC działa siła 0,01 N .Oblicz natęzenie pola elektrostatycznego w tym punkcie pola.Jaka siła dzialalaby na ładunek 7mC w tym punkcie pola??
zad3:
przez żarówki przepływa prąd o natężeniu 0,25A. Oblicz jaki ładunek przepływa przez tą żarówkę w czasie 1 godziny??
zad4:
JAKi jest opór włókna żarówki o mocy 1000V dostosowanej do napięcia 230 V
zad5:
kuchenka elektryczna przy napięciu 230V ma moc 1000 W. Jaka będzie moc tej kuchenki gdy podlaczymy ją do źródła o napięciu 115 V.Zakładmay ze opor kuchenki jest stały.
CHEMIA:
zad1 :
na podstawie wykresu rozpuszczalności odpowiedz:
a)ile gramów saletry potasowej (azotanu (v) potasu )znajduje się w 100g wody (roztwor nasycony) w temp.70°C
b)co się stanie jesli ten roztwór oziembimy do temp. 10°C??
zad2:
w jakiej ilości wody nalezy rozpuścić 70g jodku potasu aby otrzymać roztwór nasycony w temperaturze 10°C??
zad3:z 200g 5-procentowego roztworu odparowano 20g wody.Oblicz stęzenie procentowe powstałego roztworu.
zad4:
zmieszano dwa roztwory tej samej substancji
1) 100g roztworu o stęzeniu 70%
2)300g roztworu o stęzeniu 30%
oblicz stęzenie procentowe otrzymanego roztworu.
zad5:
oblicz stęzenie molowe roztworow jeżeli:
a)w 250 cm³ znajduje się 41g Ca(NO³)²
b)w 500cm³ znajduje się 117g NaCl
c) w 750cm³ znajduje się 360g CH³COOOH
zad6:
oblicz masowy stosunek stechiometryczny pierwiastków:
a)w CA CO³ b) w Na²SO4 c)w C²H5OH
zad7:
magnez łączy się z tlenem w stosunku masowym 3:2 ,pblicz ile gramow tlenu potrzeba do spalenia:
a)15g magnezu
b)jednego atomu magnezu
c)6,02 *10²³ atomow magnezu
d)3 moli magnezu
Matematyka:
1)Sprawdź czy podana tożsamość jest prawdziwa :
Cos L (1/cosL – cosL)=sin² L
2)Oblicz wartosc wyrazenia :
-3tg (-45° ) *cos (-300°) +sin 150°.
to wszystko.....wiem ze nie malo...ale za pomoc w kazdym zadaniu bede wdzieczna.....pozdrawiam