StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Dział główny » Szkoła » chemia.matematyka.fizyka
chemia.matematyka.fizyka
Autor Wiadomość
Madalia1 

Tematy: 1
  Wysłany: Sro Maj 23, 2007 10:11 pm chemia.matematyka.fizyka

hej...mam prosbe...zamieszczam tu zadania z ktorymi totalnie nie daje sobvie rady...jak jzu cos zrobie ot zle....matma chemia i fiza-to ten obszar nie dla mnie......zamieszcze tutaj zadania z chemii fizyki i matematyki ktorem usze rozwiazac do przyszlego piatku.....razem mam ich wszystkich 26.te zamieszcozne tutaj to te na ktore jeszcze nie patrzyalam z braku czasu i te ktorych nie umiem rozwiazac...za wszelka pomoc bede wdzieczna....moge pomoc w biologii angielskim i j.polskim....

FIZYKA:

zad1 :
wyjasnij dlaczego sprzedawczyni w sklepie gdy nie moze otworzyc cienkiej torebki foliowej pociera ja kilkakrotnie w rękach i brzeg torebki sam się rozdziela.

zad2:
w polu elektrostatycznym na ładunek 2mC działa siła 0,01 N .Oblicz natęzenie pola elektrostatycznego w tym punkcie pola.Jaka siła dzialalaby na ładunek 7mC w tym punkcie pola??

zad3:
przez żarówki przepływa prąd o natężeniu 0,25A. Oblicz jaki ładunek przepływa przez tą żarówkę w czasie 1 godziny??

zad4:
JAKi jest opór włókna żarówki o mocy 1000V dostosowanej do napięcia 230 V ??

zad5:
kuchenka elektryczna przy napięciu 230V ma moc 1000 W. Jaka będzie moc tej kuchenki gdy podlaczymy ją do źródła o napięciu 115 V.Zakładmay ze opor kuchenki jest stały.

CHEMIA:

zad1 :
na podstawie wykresu rozpuszczalności odpowiedz:
a)ile gramów saletry potasowej (azotanu (v) potasu )znajduje się w 100g wody (roztwor nasycony) w temp.70°C
b)co się stanie jesli ten roztwór oziembimy do temp. 10°C??

zad2:
w jakiej ilości wody nalezy rozpuścić 70g jodku potasu aby otrzymać roztwór nasycony w temperaturze 10°C??

zad3:z 200g 5-procentowego roztworu odparowano 20g wody.Oblicz stęzenie procentowe powstałego roztworu.

zad4:
zmieszano dwa roztwory tej samej substancji
1) 100g roztworu o stęzeniu 70%
2)300g roztworu o stęzeniu 30%
oblicz stęzenie procentowe otrzymanego roztworu.

zad5:
oblicz stęzenie molowe roztworow jeżeli:
a)w 250 cm³ znajduje się 41g Ca(NO³)²
b)w 500cm³ znajduje się 117g NaCl
c) w 750cm³ znajduje się 360g CH³COOOH

zad6:
oblicz masowy stosunek stechiometryczny pierwiastków:
a)w CA CO³ b) w Na²SO4 c)w C²H5OH

zad7:
magnez łączy się z tlenem w stosunku masowym 3:2 ,pblicz ile gramow tlenu potrzeba do spalenia:
a)15g magnezu
b)jednego atomu magnezu
c)6,02 *10²³ atomow magnezu
d)3 moli magnezu

Matematyka:

1)Sprawdź czy podana tożsamość jest prawdziwa :
Cos L (1/cosL – cosL)=sin² L
2)Oblicz wartosc wyrazenia :
-3tg (-45° ) *cos (-300°) +sin 150°.

to wszystko.....wiem ze nie malo...ale za pomoc w kazdym zadaniu bede wdzieczna.....pozdrawiam :)
Postaw piwo autorowi tego posta

RtMvS 

Tematy: 77
Piwa: 19/36
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 10:53 pm 

MATEMATYKA:

1)

Zamienię sobie te L na x.

cos x*(1/cos x - cos x) = sin^2 x

P = sin^2 x = 1 - cos^2 x [jedynka trygonom.] = cos x*(1/cos x - cos x) [wyciągnięcie cos x przed nawias] = L

L = P
WNIOSEK: Tożsamość JEST prawdziwa.

Specyficzne zadanie, bo łatwiej jest przekształcić prawą stronę, a nie lewą, jak to zazwyczaj sie robi.

---------

2)

-3tg(-45) * cos(-300) * sin(150)

tg jest funkcją NIEPARZYSTĄ, dlatego minus z kąta możemy wyciągnąć przed funkcję. Minus ten redukuje się z minusem przy 3. Stąd wychodzi, że -3tg(-45) = 3tg(45)

cos jest funkcją parzystą, dlatego ten minus z kąta można zupełnie "olać", stąd cos(-300) = cos(300)

Ale zamienimy to cos(300) na cos(360-60). Korzystamy z wzorów redukcyjnych. Mamy parzystą wielokrotność 90 stopni, dlatego NIE MA kofunkcji. Pozostaje określić znak cosinusa. Kąt 300 stopni mieści się w IV ćwiartce, gdzie cos jest dodatni. Dlatego cos(300) = cos(360-60) = cos(60)

sin(150) zamieniamy na sin(90+60). Jest nieparzysta wielokrotność 90 stopni, więc następuje kofunkcja: sin przechodzi w cos. Badamy znak sinusa w II ćwiartce. Jest on dodatni, dlatego ostatecznie mamy, że sin(150 = sin(90+60) = cos(60)

Nasze wyrażenie przybiera taką postać:

3tg(45) * cos(60) * cos(60)

Znamy dokładne wartości tych funkcji. Podstawiamy:

3tg(45) * cos(60) * cos(60) = 3 * 1 * 1/2 * 1/2 = 3/4

----------

To tyle z mojej strony, chemia i fizyka to niestety nie moja działka ;) Pozdrawiam, RtMvS :wink:
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<

Madalia1 

Tematy: 1
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 7:00 pm 

dziekuje slicznie za pomoc. jestem ci dluzna :]

RUDANET.INFO Forum » Dział główny » Szkoła » chemia.matematyka.fizyka

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Diamanten-Cop [aka Diamentowa afera]
Hej Mumiak, może by tak jakiś nowy temacik albo pościk aby ?
pomoc dla 3-letniego Mateuszka chorego na białaczkę
Papier, Kamień, Nożyczki - czyli jak to sie robi w sejmie
Pixel Shader'y i moja karta graficzna

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach