StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Gry i rozrywka » Forum humorum :) » Do paki za nagrywarke
Do paki za nagrywarke
Autor Wiadomość
shv1 

Tematy: 523
Piwa: 275/10
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 12:33 am Do paki za nagrywarke

Cytat
Nasi rządzący znani są z produkowania szczególnie idiotycznych przepisów, ale ostatnio przeszli sami siebie. Jak donosi Życie Warszawy, Ministerstwo Kultury przygotowuje ustawę, zgodnie z którą praktycznie każdy posiadacz komputera grzecznie pójdzie odsiedzieć rok w więzieniu. Dlaczego? Dlatego, że posiada nagrywarkę płyt.

Nie wiemy czy pomysłodawcy tej kuriozalnej ustawy, zdają sobie sprawę z implikacji swoich działań. Sądzimy, że raczej nie. Nowa ustawa Ministerstwa kultury ma karać za posiadanie oprogramowania umożliwiającego łamanie zabezpieczeń na płytach, a więc nie tylko cracków, ale też programów kopiujących typu Clone. To jeszcze nic, ustawa ma karać także za posiadanie samej nagrywarki płyt.

Jakby ustawa była niewystarczająco absurdalna, to zabroniona ma być także produkcja tego typu sprzętu. Producentowi grozić mają 3 lata więzienia, a osobie nabywającej tego typu sprzęt – rok więzienia.
Projekt ustawy przyjął już Komitet Europejski Rady Ministrów.

Ok, a teraz kilka głebokich wdechów, uspokajamy sie i czytamy dalej:
Cytat
PS. Właśnie otrzymaliśmy informację, iż pod naciskiem mediów, Minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Ujazdowski, wycofał się z niezwykle kontrowersyjnego projektu nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dotyczącej technicznych zabezpieczeń, które miały uniemożliwić kopiowanie utworu przez użytkownika.

W oficjalnym komunikacie na ten temat, można przeczytać, że zmiany przepisów zostaną poddane dalszej publicznej dyskusji, a wkrótce zostanie przedstawiony kolejny projekt nowelizacji, skonsultowany ze środowiskami naukowymi.

- http://gry.wp.pl/filtr;0,...owinki,10,28783
Uff, musicie przyznac ze było blisko, ciekawe co nastepnym razem wymyslą nasi wybrańcy... :lol: :zdziwko:

shoovarek1

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 8:08 am 

To są frajery, taką głupote wymyślić, przecież inny by się z nas śmiali ;/ Ostatnio w Fakcie było że w jakiś miastach chcą wprowadzić podatek od "deszczu" ludzie beda placic jakies pieniazki za ilosc deszczu wpływajacego do studzienek ściekowych ;/

danius0102

soczek 

Tematy: 53
Piwa: 12/5
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 11:54 am 

Tez to widzialem i dla mnie paranoja, to ja bym nie wyszedł chyba z pudła bo mam i CD i DVD nagrywarke wiec jestem bardzo niebezpiecznym przestępcom :shock: takie głupoty nie mogą przechodzić, no ale nie zapominajmy w jakim kraju mieszkamy.

mam sto rąk, sto sztyletów, gdy chcę, sto ran zadam ...
--------------------------

www.AvengedSevenfold.fan.pl - nie znasz jeszcze A7X? - koniecznie musisz poznać!

Postaw piwo autorowi tego posta

lukaas104

ANEM 

Zaproszone osoby: 10
Tematy: 24
Piwa: 5/13
Wysłany: Sob Cze 10, 2006 12:20 pm 

lol lol i jeszce raz lol :o o :o :o :o :o :o :o :o :o

To oni w tym rządzie są głupsi niż ja i pomysleć ze mam za niedługo sobie zamienić nagryware CD na DVD ::/:/

Jak dla mnie paranoja ;/ ;/

Master 

Tematy: 17
Postawił 11 piw(a)
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 9:32 am 

Co się ludzie dziwicie jak takie szajbus Lepper w rządzie jest i sie bawi z Renatą B :wink: pseudonim bigwieś

Nie pomagam niezarejestrowanym osobom na gg. Nie podaję cdkeyów, od tego jest warez.
Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 523
Piwa: 275/10
Wysłany: Pon Cze 26, 2006 3:31 pm 

Jeszcze cos w troche podobnym tonie, miejmy nadzieje ze i to nie przejdzie:

Cytat
Jak podaje serwis The Inquirer, Unia Europejska zastanawia się nad wprowadzeniem specjalnego podatku od wysyłanych e-maili oraz SMSów, który dodatkowo zasiliłby wspólny budżet. Obecnie nad propozycją pracuje specjalna komisja Parlamentu Europejskiego, której przewodzi Alain Lamassoure, główny pomysłodawca projektu.

Zdaniem Lamassoure’a, każde wysłanie wiadomości tesktowej SMS zostałoby dodatkowo obciążone kwota jednego jednego centa amerykańskiego, zaś cena przesłania listu elektronicznego wynosiłby zaledwie 0,00001 centa. Pomimo pozornie niewielkich kwot detalicznych, sumując dzienną wartość wszystkich transakcji, można otrzymać całkiem pokaźną sumę, która mogłaby dodatkowo zasilać unijny budżet.

Alain Lamassoure przyznaje ponadto, że kwestia dodatkowego podatku może doprowadzić również do zmiany dotychczasowej polityki fiskalnej Unii Europejskiej, w zakresie ceł improtowych oraz bezpośrednich zobowiązań każdego państwa członkowskiego.

- 4press.pl

shoovarek1

RUDANET.INFO Forum » Gry i rozrywka » Forum humorum :) » Do paki za nagrywarke

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
W jaki sposob wyrazacie uczucia swoim partnerom/kom?
skup sprzedaz zamiana serwis telefonów komórkowych
Radio Maryja zagra w każdej szkole
Bardzo proszę o wypełnienie mojej ankiety do magisterki
Jerzy Dudek: Kuszczak nie ma szans byc numerem 1

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach