Nasi rządzący znani są z produkowania szczególnie idiotycznych przepisów, ale ostatnio przeszli sami siebie. Jak donosi Życie Warszawy, Ministerstwo Kultury przygotowuje ustawę, zgodnie z którą praktycznie każdy posiadacz komputera grzecznie pójdzie odsiedzieć rok w więzieniu. Dlaczego? Dlatego, że posiada nagrywarkę płyt.
Nie wiemy czy pomysłodawcy tej kuriozalnej ustawy, zdają sobie sprawę z implikacji swoich działań. Sądzimy, że raczej nie. Nowa ustawa Ministerstwa kultury ma karać za posiadanie oprogramowania umożliwiającego łamanie zabezpieczeń na płytach, a więc nie tylko cracków, ale też programów kopiujących typu Clone. To jeszcze nic, ustawa ma karać także za posiadanie samej nagrywarki płyt.
Jakby ustawa była niewystarczająco absurdalna, to zabroniona ma być także produkcja tego typu sprzętu. Producentowi grozić mają 3 lata więzienia, a osobie nabywającej tego typu sprzęt – rok więzienia.
Projekt ustawy przyjął już Komitet Europejski Rady Ministrów.
Ok, a teraz kilka głebokich wdechów, uspokajamy sie i czytamy dalej:
Cytat
PS. Właśnie otrzymaliśmy informację, iż pod naciskiem mediów, Minister kultury i dziedzictwa narodowego Kazimierz Ujazdowski, wycofał się z niezwykle kontrowersyjnego projektu nowelizacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, dotyczącej technicznych zabezpieczeń, które miały uniemożliwić kopiowanie utworu przez użytkownika.
W oficjalnym komunikacie na ten temat, można przeczytać, że zmiany przepisów zostaną poddane dalszej publicznej dyskusji, a wkrótce zostanie przedstawiony kolejny projekt nowelizacji, skonsultowany ze środowiskami naukowymi.
To są frajery, taką głupote wymyślić, przecież inny by się z nas śmiali Ostatnio w Fakcie było że w jakiś miastach chcą wprowadzić podatek od "deszczu" ludzie beda placic jakies pieniazki za ilosc deszczu wpływajacego do studzienek ściekowych
_________________ DevilPage - Najlepsza stronka o Manchesterze United
Tez to widzialem i dla mnie paranoja, to ja bym nie wyszedł chyba z pudła bo mam i CD i DVD nagrywarke wiec jestem bardzo niebezpiecznym przestępcom takie głupoty nie mogą przechodzić, no ale nie zapominajmy w jakim kraju mieszkamy.
Jeszcze cos w troche podobnym tonie, miejmy nadzieje ze i to nie przejdzie:
Cytat
Jak podaje serwis The Inquirer, Unia Europejska zastanawia się nad wprowadzeniem specjalnego podatku od wysyłanych e-maili oraz SMSów, który dodatkowo zasiliłby wspólny budżet. Obecnie nad propozycją pracuje specjalna komisja Parlamentu Europejskiego, której przewodzi Alain Lamassoure, główny pomysłodawca projektu.
Zdaniem Lamassoure’a, każde wysłanie wiadomości tesktowej SMS zostałoby dodatkowo obciążone kwota jednego jednego centa amerykańskiego, zaś cena przesłania listu elektronicznego wynosiłby zaledwie 0,00001 centa. Pomimo pozornie niewielkich kwot detalicznych, sumując dzienną wartość wszystkich transakcji, można otrzymać całkiem pokaźną sumę, która mogłaby dodatkowo zasilać unijny budżet.
Alain Lamassoure przyznaje ponadto, że kwestia dodatkowego podatku może doprowadzić również do zmiany dotychczasowej polityki fiskalnej Unii Europejskiej, w zakresie ceł improtowych oraz bezpośrednich zobowiązań każdego państwa członkowskiego.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.