SK£ADNIKI:
1 lub 2 parówki drobiowe (jak kto lubi)
3-4 wiêksze papryki
ok. 4-5 ¶rednich pomidorów
2 torebki ry¿u ( gotuj±c posoliæ 0.5 ³y¿ki sto³owej)
kukurydza z puszki( sok z puszki odcedziæ)
ser ¿ó³ty
przyprawy
i dobre chêci do pracy
1 lub 2 ( w zale¿no¶ci od wymagañ i chêci konsumenta) Parówki drobiowe pokroiæ drobno w kostke ( ale nie za drobno) w³o¿yæ do gêsiarki( mo¿esz dodaæ troszkê oleju je¶li robisz na ogniu ¿eby Ci siê nie przypali³o) musi siê dusiæ to przez 1-2 minutki, zaraz potem dodaæ pokrojona drobno paprykê ( ok. 3 sztuki zalezy na jak du¿± porcjê) ¿eby siê jaki¶ czas poduzi³a kiedy bedzie ju¿ trochê miekka ,ale nie bardzo (tak po ok. 15-25 min , ale to mo¿e byæ ró¿nie .. wiêc musisz pilnowaæ) do potrawki dodaæ przegotowany wczesniej ry¿ ( powinien gotowaæ siê przez 15 min nie wiêcej ¿eby nie by³ za bardzo miekki , w³o¿yæ go do wody i wycedziæ) wymieszaæ, dodaæ pokrojone drogno pomidory ( ok. 3 szt.. zalezy od rodzaju porcji) przyprawiæ potrawke pieprzem ,sol± , koniecznie czerwon± papryk± lub przypraw± np. kucharek lub w najgorszym wypadku weget±. Powinna tak dochodziæ jeszcze przez ok. 3-5 min. Pod koniec dodaj kukurydze z puszki.. najpierw wylej z niej sok wymieszaj i je¶li chcesz na wieszch u¿yj ... pokrój w w±skie plastry ser zó³ty... co proponuje pozostaw tak jeszcze na ogniu w zamkniêtej pokrywie jeszcze przez pare minutek ( a¿ do stopienia sera)Potrawke najlepiej podaje siê na ciep³o jak ser jest jeszcze ciep³y.
Podobno najlepiej smakuje jako dodatek do kurczaka
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1437 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Wto Lis 15, 2005 3:13 pm
A mozesz wyjasnic nazwe tej potrawki
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1437 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Wto Lis 15, 2005 3:45 pm
Fenris napisał/a
Potrawka to potrawka
Osobiscie znam inna wersje tego dania, dalem ja na starym forum, ale zawsze potrawka nazywala sie potrawka odkad pamietam
Ale ta nazywa sie Dual Potrawka i chodzi mi o pierwszy czlon tej nazwy Dual Potrawka, bo co to potrawka to wiem-potrawka to potrawka, ale dlaczego Dual? Moze to druga czasc pierwotnej potrawki, albo skladniki sie podwojnie daje a moze po prostu zamiast nazywac ja potrawka-potrawka (bo potrawka to potrawka) to nazwali Dual Potrawka zeby nie powtarzac w nazwie czlonu potrawka a wyrazenie Dual oznacza podwojny i tak powstala Dual Potrawka zamiast potrawka-potrawka (bo potrawka to potrawka).
Blagam was pomozcie mi i wyjasnijcie nazwe Dual Potrawka... :unsure:
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Moim skromnym zdaniem Hawaj powinien ci zrobic maly "dual shock" - po "jednym" z prawej, z lewej i wszystko w sekunde stalo by sie jasne i przejrzyste
Just kidding Autor pewnie powinien sie wypowiedziec...
Wysłany: Wto Lis 15, 2005 3:58 pm
shoovarek1 napisał/a
Moim skromnym zdaniem Hawaj powinien ci zrobic maly dual shock - po jednym z prawej, z lewej i wszystko w sekunde stalo by sie jasne i przejrzyste
Just kidding Autor pewnie powinien sie wypowiedziec...
Nie robcie sobie jaj, to na prawde bardzo wazne ! Od tego zalezy zycie mojego kota (cholera, ja nie mam kota :blink: ) i wogole przyszlosc wielu rzeczy, takich waznych i mniej waznych, takich duzych i malutkich, mokrych i suchych, twardych i miekkich, szorstkich i delikatnych, glosnych i cichych itp. itd. etc.
Jak widzicie sprawa wagi panstwowej, wiec prosze o konkretna odpowiedz bo nawet google w tej kwestii nie maja nic do powiedzenia. :unsure:
To bardzo skomplikowana cze¶æ nazewnictwa tego dania Odpowiada temu ¿e Potrawka to potrawka i temu i¿ jest to ju¿ druga ods³ona tego dania w innej formie i oprawie sk³adników:)
"""Od tego zalezy zycie mojego kota (cholera, ja nie mam kota) """
Auger dajesz do skosztowania ka¿de upichcone danie z przepisu forumowego kotowi i zapomnia³e¶ ¿e ostatniego nie przezy³?
Ostatnio zmieniony przez HeFjoS Wto Lis 15, 2005 10:43 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sro Lis 16, 2005 2:07 am
Abstra-h**-±c od odpowiedzi Tom@na, prosze o wyjasnienie Fenrisa co ma Second do Duala?? Moze Second i Dual maja powiazania z Zwiete
Jak ¿em wspomnial to ma powazny zwiazek z kotem (niekoniecznie moim).
prosze o wyjasnienie Fenrisa co ma Second do Duala?? Moze Second i Dual maja powiazania z Zwiete
Jak ¿em wspomnial to ma powazny zwiazek z kotem (niekoniecznie moim).
No normalnie zem dodal 2 do 2 i wyszlo mi 17, nie rozumowuje kaj zawarty jest problem egzystencjonalny Twojego (choc niekoniecznie oczywiscie) kota.
Jak rzecze Tom@n:
Tom@N napisał/a
Potrawka to potrawka i temu i¿ jest to ju¿ druga ods³ona tego dania
Jakom zem magistra Tom@na cenie za jego poglady kulinarskie, to juz co do jezykoznastwa angliskigo mozna miec u niego malutkie zazalenia, powiem wiecej sklonny byl bym powiedziec ze sie pomylil w znaczennictwie wyrazowo-znaczeniowym wyrazenia druga, bom jak mi podpowiada moje wyuczone nazewnictwo angielnistyczne Dual - znaczy podwojony do potegi jednostkowej, zas druga znaczyc powinna Second!
Co do kota, oby niewydolnosc jelitowa go nie spotkala!!
A tak na marginesie...... jak tam Magdusiu Twoje kulinarne podboje potrawkowe ? Smakowa³o rodzince?
prawdê mówi±c to znim zd±¿y³am j± zrobiæ to "znikne³±" wraz z forumem
a dzi¶ mam babski wieczór i jak zawsze królowac na nim bêdzie moje danie expresowe czyli sa³atka z winogronami i serw feta + grzanki ze szpinakiem i podrinkujemy B)
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:14 pm
Taaa i do tego dobre winko... Ciekawe jak smakuja grzanki ze szpinakiem.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.