Rudzkie forum dyskusyjne Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  •   Chat  • 

Polecamy: Najlepsze Randki internetowe • Dla kobiet, dziewczyn i dziewczynek - Forum kobiet •  Linuks forum

Poprzedni temat :: Następny temat
Edward Hulok
Autor Wiadomość
Miszko 

Wysłany: 2010-02-03, 15:28   Edward Hulok

Założyłem ten temat aby przybliżyć pokrótce wszystkim sylwetkę zmarłego niedawno wielkiego Rudzianina - Pana Edwarda Huloka.

- Edward Hulok

Edward Hulok był współzałożycielem (razem z Panem Ryszardem Panicem) i przez kilkadziesiąt lat charyzmatycznym kierownikiem, dyrygentem oraz aranżerem rudzkiego Zespołu Akordeonistów.

- Ryszard Panic

Hulok był człowiekiem o wielkie pasji i ambicji, który dzięki swojemu optymizmowi i pogodnemu usposobieniu zaraził akordeonowym bakcylem kilka pokoleń młodych ludzi z Goduli i okolic.
Zespół Pana Huloka koncertował nie tylko na śląsku, ale także w całym kraju a także na wielu wyjazdach zagranicznych.
Zespół Akordeonistów Edwarda Huloka zdobył między innymi:

Cytat:
I miejsce w eliminacjach Wojewódzkiego Przeglądu Szkolnych Zespołów Artystycznych w kategorii "S" w latach 1988 - 1990, Puchar Ministra Górnictwa podczas przeglądu Górniczych Zespołów Dziecięcych w Katowicach, najwyższa lokata w kategorii zespołów instrumentalnych w przeglądzie "Bytomska Jesień". Zespół wielokrotnie gościł za granicą, grając na licznych koncertach; czterokrotnie w Niemczech m.in. w 2003 r. z okazji jubileuszu firmy Leiber, na III Festiwalu Młodzieży Demokratycznej w Berlinie (1951), na imprezach w ramach święta miasta - Mittenwalde (1996), dwukrotnie w Czechach, gdzie dali wspólne koncerty z Dziecięcym Zespołem Pieśni
i Tańca "Rudzianie" (1994), dwukrotnie w Danii, koncertując m.in. ze Stowarzyszeniem Chóru Mieszanego "Słowiczek"
z Rudy Śląskiej - Wirek (1995), dwukrotnie
w Austrii: w ambasadzie polskiej we Wiedniu (2001) i w 2004 r. z okazji przystąpienia nowych państw do Unii Europejskiej, jednokrotnie na Ukrainie (1989), Litwie (2001), Słowacji, Szwecji (1997), oraz we Włoszech (2005).

Myślę że wszyscy którzy znali Pana Edwarda Huloka wspominają go jako człowieka wybitnego, bardzo otwartego do ludzi - jednego z tych których braku nie da się zastąpić.

Jeżeli ktoś z Was posiada jakieś nagrania, zdjęcia, lub linki dotyczące twórczości Pana Huloka to myślę że fajnie by było umieszczać je w tym temacie. Jeżeli ktoś nie wiem jak to zrobić od strony technicznej to proszę dać znać, pomogę.

PS.
Przy pisaniu tego posłużyłem się zdjęciami i informacjami o zdobytych nagrodach znalezionymi na stronie Zespołu akordeonistów:
http://akordeoniscidk.za.pl/

ramon3101 

Wysłany: 2010-02-15, 15:53   

Pora moich kumpli grało u niego od b.downa... Podobno spoko był , niestety nie było mi dane poznać Go...

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach