Po tej calej ostatniej aferze z samobojstwem nastolatki i przemoca w szkolach pojawila sie dyskusja na temat tego czy gimnazja sa potrzebne. Giertych nawet zabłysnał że może by tak te szkoły zlikwidowac.
Co myslicie o gimnazjach, czy te szkoły sa potrzebne czy moze lepiej było jak szkola podstawowa miala 8 klas i potem szlo sie do szkoly sredniej ?
Moim zdaniem to już lekka przesada. Fakt, wielu gimnazjalistów nie dorosło do Gimanzjum, ale z drugiej strony 8 lat w jednej szkole to zdecydowanie za dużo. Po co znowu gmatwać cały system oświaty ?
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<
Ministerstwo Edukacji będzie chciało podzielić gimnazja na męskie i żeńskie - dowiedziała się IAR. To reakcja na narastającą falę przemocy w tym ostatnie wydarzenia w gimnazjum w Gdańsku.
Po samobójstwie 14-letniej Ani rozgorzała dyskusja nad zmianami w gimnazjach. Według informacji IAR, resort edukacji będzie forsował koncepcję rozdziału na szkoły męskie i żeńskie. Jej autorem jest wiceminister Mirosław Orzechowski. To byłaby dobra droga, aby w tym burzliwym momencie życiowym była wewnętrzna refleksja i żeby wstępne kroki w dorosłość odbywały się w spokojniejszej aurze - tłumaczy Orzechowski w rozmowie z IAR.
Wiceminister edukacji przyznaje też, że podział gimnazjów tylko częściowo rozwiąże problemy gimnazjów. Ja nie jestem naiwny. To nam nie rozwiąże prostytucji wśród dziewcząt w tym wieku i nie zapobiegnie w stu procentach podobnym tragediom jak ta w Gdańsku - dodaje Orzechowski.
Dzisiaj minister edukacji ma się spotkać z kuratorami oświaty i dyrektorami szkół na specjalnej naradzie poświęconej gimnazjom. Z informacji IAR wynika, że pomysł likwidacji gimnazjów i powrotu do starego systemu w ogóle nie wchodzi w grę.
Tymczasem klasa, w której uczyła się 14-letnia Ania w gdańskim gimnazjum zostanie najprawdopodobniej rozwiązana.
Ja myśle, że usunięcie gimnazjum nic nie zmieni. Niby najwięcej aktów przemocy dzieje się w gimnazjum, jednak wtedy (13-15 lat) przeżywa się okres buntu. Jak się usunie gimnazjum, to to się rozłoży na pdst i szkołe średnią.
_________________ Spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
I ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą
I nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości
Czy pierwsza jest ostatnią
Czy ostatnia pierwszą.
Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 330 Tematy: 9 Piwa: 6/8 Skąd: Ruda the One
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 6:18 pm
LeYdii napisał/a
serdeczne h*j Wam w dupe;]
Ehhh, ta dzisiejsza młodzież... nawet przeklinać poprawnie nie potrafią...
Co do tematu, ja jestem zdecydowanie za Podstawówka 8 lat i liceum/technikum 4/5 lat.
Pierwsza klasa gimnazjum to powtórka 6 podst., a połowa pierwszej liceum, to powtórka 3 gimnazjum. Na dodatek materiał z 4/5 lat trzeba zrobić w o rok krótszym czasie...
_________________ "Gdy bogowie chcą nas ukarać wysłuchują naszych modlitw" Ja w SP
Mój wkład w fandom Anime : http://tinyurl.com/5gxl3j
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1438 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 6:39 pm
Moim zdaniem nie ma sensu nic zmieniac z gimnazjami. Nalezy zwiekszyc dyscypline w szkolach, usprawnic kontakt na linii szkola-rodzice i zaczac wychowywac co poniektorych gowniarzy, skoro rodzice nie moga sobie dac rady. Samo zlikwidowanie gimnazjow niewiele da, tak samo jak podzial w/g plci czy na uczniow zlych i dobrych.
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Jestem za tym co napisał Auger. Poza tym trzeba zrobić porządek z agresją (dzięki temu w szkole powstaje program szkoła bez przemocy). Disiaj miałem taką sesję i babka która to prowadziła (sam na sam) zachowywała się tak jakbym chandlował prochami, kradł wozy i zbijał hajs na paserstwie. Pytają co cie interesuje i inne pierdoły. Wyszło mi pozytywnie ( jako <łagodny >)
Czy ostatnia pierwszą.
Ciekawe czy gdyby to weszło w życie, to czy za pare lat by nie powiedzieli, że usunięcie gimnazjum było błędem. W szkolnictwie to się tak szybko zmienia
_________________ Spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
Czy ostatnia pierwszą.
ech ta dzisiejsza młodzież ... sorki ale musiałam:] Czepiasz sie mnie, a sam piszesz źle;)
a mój błąd ..wiem:] źle napisałam ...ale zdarza się i nie wiem czemu tak bardzo Cie to zabolało:] pozdrawiam:D
_________________ Tam skarb Twój , gdzie serce Twoje:)
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.