StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Hardware » Karta graficzna - jaka wybrac ?
Karta graficzna - jaka wybrac ?
Autor Wiadomość
DeJmN 

Tematy: 21
Piwa: 5/2
  Wysłany: Nie Maj 13, 2007 11:17 am Karta graficzna - jaka wybrac ?

Witam !!

Dawno mnie tutaj nie bylo, ale postaram sie czesciej odwiedzac forum. A tymczasem chcialem sie poradzic jaka karte graficzna dokupic do kompa o nastpeujacej konfiguracji:
- Plyta glowna - AS Rock K7S8X
- Procek - AMD Athlon 2500+
- Pamiec RAM - 768 MB
Dotychczas ciaglem na GeForce FX 5200, ale przy dzisiejszych wymaganiach gier kompletnie juz wysiada. Zastanawialem sie nad jakims Radkiem a w zasadzie nad 9600XT badz 9600Pro od Sapphire np. ta http://www.komputronik.pl...pelny,id,35364/ Prosze o maly komentarz co do tej karty, a jesli ktos ma inne propozycje to prosze pisac. Pieniadze, ktore zamierzam przeznaczyc to gora 230 zl.
Z gory THX za pomoc :smile:

mari5508
Gość
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 11:49 am 

Polecam Ati radeon 9200 AGP 128mb 128bit ode mnie kupisz 65zł używaną z pudełkiem płytką kablem i papierami

shv1 

Tematy: 519
Piwa: 262/10
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 12:06 pm 

mari5508 napisał/a
Polecam Ati radeon 9200 AGP 128mb 128bit ode mnie kupisz 65zł używaną z pudełkiem płytką kablem i papierami

Dobry żart :lol: Do gry w tetrisa albo "sapera" w sam raz :smile:
Prosze nie spamowac :!:

DeJmN, karta nie jest zla - jakies 2 lata temu była nawet calkiem calkiem, czas niestety robi swoje i w wiele nowych tutułów nie pograsz na "max detalach".
Z tego co pamiatam karta dosc dobrze sie podkreca i to ja troche ratuje ;)

Za te pieniadze nie dostaniesz nic specjalnie lepszego ale moze lepiej zastanowic sie nad odczekaniem i odlozeniem troszke wiekszej sumy (+100, 200 zl.) na cos lepszego, lub zainwestowaniem w wiecej pamieci bo 768 MB to troszke malo jak na dzisiejsze standardy.
Tak czy inaczej jak zawsze polecam Allegro, szczegolnie jesli liczy sie kazda zlotowka ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Nie Maj 13, 2007 12:32 pm 

mari5508 napisał/a

Wiesz co dzieki ale ten Redek jest na poziomie mojej karty o ile nie gorszy ( a swoja oddaje kumplowi za darmo :razz: ) tak wiec dzieki ale nie :neutral:

Narazie chcialbym dokupic tylko karte grafiki. Moze w przyszlym roku wychacze nowego kompa tak wiec tego nie chce juz zbytnio modernizowac. A wracajac do tego Radka 9600XT znalazlem na allegro wiele niescislosci dotyczasych taktowania rdzenia i pamieci. Na jednej z aukcji pisze, ze taktowanie rdzenia to 400 Mhz a taktowanie pamięci 400 Mhz na innej, ze 500 Mhz/400 Mhz, a na jescze innej 500 Mhz/600 Mhz. Podobnie jest z iloscia bitow. Jakie w koncu sa prawdziwe wlasciwosci Radeona 9600XT od Sapphire. Czy te, ktore sa podane w pierwszym poscie sa prawdziwe ??

shv1 

Wysłany: Nie Maj 13, 2007 1:01 pm 

Prawde mowiąc to ten Radek 9600 to to samo co podkrecony Radeon 9550 (wiem bo go mam ;) , zreszta znajdziesz na ten temat wiele w necie) ktory jest od niego tanszy o kilkadziesiat zlotych, decyzja oczywiscie nalezy do Ciebie ale nie widze powodu do przeplacania.
Jezeli juz chcesz wydac te ~250 zl. to zainteresuj sie lepiej Radeonem 9800 PRO ktorego dostaniesz za jakies 250 zl. Karta rozni sie od wersji 9600 głównie tym ze posiada aż 8 a nie tylko 4 (jak w 9600) potoki renderujące co daje jej dosyc znacznego kopa i tu juz raczej nie ma porownan do Radeona 9550.
Przykladowa aukcja: http://www.allegro.pl/ite..._60_dni_gw.html

shoovarek1

Fenris

Tematy: 49
Piwa: 7/8
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 5:21 pm 

shv1 napisał/a
DeJmN, karta nie jest zla - jakies 2 lata temu była nawet calkiem calkiem, czas niestety robi swoje i w wiele nowych tutułów nie pograsz na max detalach.
Z tego co pamiatam karta dosc dobrze sie podkreca i to ja troche ratuje ;)

Miałem ta Karte (chodzi rozumie o tego 5200) w wersji Ultra, i powiem ci jedno shovarek, ta karta byla juz przezytkiem dwa lata temu, od nowosci polowa tytulów na niej mi nie smigala jak trzeba :)

Od siebie polecam swoja obecnie GF 7300 GT, całkiem całkiem, za rozsądne pieniadze.

A tu polecam
Kod
http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/przeglad_kart_do_300zl/strona-1.html
testy kart graficznych do 300 zł wg benchmarka.pl

EDIT:: Aha chyba wkradł sie mały bład z mojej strony, bo widze ze szukasz karty na AGP ;)

DeJmN 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 10:48 am 

Fenris napisał/a
EDIT:: Aha chyba wkradł sie mały bład z mojej strony, bo widze ze szukasz karty na AGP ;)

No niestety moja plyta glowna ma juz pare latek i PCI Express odpada :roll:

Cytat
Jezeli juz chcesz wydac te ~250 zl. to zainteresuj sie lepiej Radeonem 9800 PRO ktorego dostaniesz za jakies 250 zl.

Majac troche wiecej czasu poszperalem troche po sklepach internetowych w celu zapoznania sie ze sklepowymi cenami. Odziwo na zadnej stronie nie zanlazlem tego Radka. Slyszalem tez od kumpla, ze seria 9800 Pro byla wadliwa i wycofali ja z produkcji, co by sie sprawdzalo. Jedyne miejsce gdzie jeszcze mozna go kupic to allegro, ale teraz sam nie wiem.

Chcialem jescze zapytac jak duza role odgrywa taktowanie rdzenia i pamieci na kartach graficznych ? Pytam o to bo znalazlem w jednym ze sklepow Radka 9600XT 128MB i taktowanie 500/600 Mhz, ktory byl tanszy od 9600XT 256MB z taktowaniem 400/400 Mhz. A z tego co wiem to praktycznie nie ma jescze gier, ktore wykorzystywalyby 256MB pamieci.

Pozdrawiam :smile:

shv1 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 11:27 am 

DeJmN napisał/a
Slyszalem tez od kumpla, ze seria 9800 Pro byla wadliwa i wycofali ja z produkcji,

A kumpel pewnie jest przez przypadek fanem nVidii ? :wink:
Wszystko jest mniej lub bardziej awaryjne, dlatego jakis madry czlowiek wymyslil takie cos jak gwarancja ;)
Przykladowy sklep oferujacy 9800:
http://1klik.pl/sklep/Kar...1/c575/p238734/
Cytat
Chcialem jescze zapytac jak duza role odgrywa taktowanie rdzenia i pamieci na kartach graficznych ?

Bardzo duze, jednak wez pod uwage takze takie rzeczy jak liczba potoków renderujacych (!) o ktorych pisalem wczesniej, mozliwosc podkrecania, obsluga DirectX 10 (w przypadku tak starych kart nie ma o tym oczywiscie mowy).

Niestety na tak starych i slabych kartach (na 9600 w szczegolnosci) nie uzyskasz zadnej rozsadnej jakosc wyswietlanej grafiki w najnowszych grach. Mysle tu o min. 1024x768 i 30-40 fps, juz nie wspominajac nawet o jakichs dodatkowych efektach.
Pozostają gry sprzed 2, 3 lat lub te ktore sa dobrze zoptymalizowane pod wzgledem wydajnosci - te jednak mozna policzyc na palcach jednej reki...

Na dzien dzisiejszy minimum to karta za 600-700 zl., lub... zakup konsoli (X 360, WII, PS3) co jest chyba najrozsadniejszym i wbrew pozorom najtanszym wyborem dla kogos kto nie ma ochoty co 6 miesiecy dokupować RAMu tylko po to zeby przez 15 cieszyc sie gra ktora po tej chwili okazuje sie niedorobiona, nudna i nie warta wydanych pieniedzy.
DeJmN napisał/a
A z tego co wiem to praktycznie nie ma jescze gier, ktore wykorzystywalyby 256MB pamieci.

Oj moglbys sie zdziwic ;) W kazdym razie przy niezbyt wydajnej ogolnej architekturze tych kart akurat roznica pomiedzy 256 a 128 MB RAM nie jest tak bardzo zauwazalna.

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 11:40 am 

Dobra wracajac na ziemie i tak nie stac mnie na zakup karty w przedziale cenowym 600~700 zl na konsolke tym bardziej. :razz: Wiec pozostaje tylko pytanie czy lepiej sie oplaca kupic 9800Pro czy 9600XT ??

shv1 napisał/a
A kumpel pewnie jest przez przypadek fanem nVidii ? :wink:

Akurat tak sie sklada, ze nie. Sam tez kiedys mial 9550, ktory niby sie dobrze podkrecal ale jednak nie bo go spalil. :razz: Teraz ma 9600Pro i mowi, ze widac roznice bo bez zadnego krecenia jest taki sam jak podkrecony 9550.

shv1 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 12:00 pm 

DeJmN napisał/a
Teraz ma 9600Pro i mowi, ze widac roznice bo bez zadnego krecenia jest taki sam jak podkrecony 9550.

Bo z technicznego punkty widzenia to sa prawie te same karty. 9550 ma po prostu sztucznie obnizone taktowanie rdzenia, maly trick i masz karte drozsza o kilkadziesiat zlotych.
DeJmN napisał/a
ktory niby sie dobrze podkrecal ale jednak nie bo go spalil.

No cóż, skorzystaj z google'a - 9550 to jedna z lepszych kart sluzacych do OC, jesli sie trafi na model z dobrymi pamieciami to mozna uzyskac lepsze wyniki niz na 9600. A ze ktos zapomina w trakcie tej zabawy o chlodzeniu... :wink:
DeJmN napisał/a
9800Pro czy 9600XT

Bez dwoch zdan 9800 PRO, z gwarancja ;)

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 12:03 pm 

Nie wracajac juz do 9550 - 9600 to jaka jescze firme polecasz samej karty oraz pamieci ??

shv1 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 12:20 pm 

Hmm, moze model 7300GT ze stajni nVidii lub X1300 PRO albo X800 GTO z ATI, ale musialbys dolozyc pare zl.

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 12:30 pm 

Nie wiem czy zauwazyles ale moja plyta glowna nie obsluguje PCI Express :razz: :wink:

shv1 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 12:34 pm 

Admin wszystko widzi ;)
- http://www.allegro.pl/ite...agp_zalman.html
- http://www.allegro.pl/ite...v_box_wawa.html
- http://www.allegro.pl/ite...dr_agp_box.html

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Pon Maj 14, 2007 12:42 pm 

shv1 napisał/a
Admin wszystko widzi ;)

Fakt, sorka moj blad :oops:

Pozatym wielkie dzieki. Moze sie jescze zastanowie nad tym GF 7300 bo wyglada bardzo przyzwoicie jak na te pieniadze :grin:

Pozrawiam i jescze raz BIG THX :spoko:

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Hardware » Karta graficzna - jaka wybrac ?

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Certyfikaty ... jak wykasować całkowicie ze systemu ??
Jaka karta graficzna??Dx10 czy DX9???
Tuner TV - jaki wybrać ?
Procesor - jaki wybrać ?
Mania grania - nasze małe E3 :)

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach