Dawno mnie tutaj nie bylo, ale postaram sie czesciej odwiedzac forum. A tymczasem chcialem sie poradzic jaka karte graficzna dokupic do kompa o nastpeujacej konfiguracji:
- Plyta glowna - AS Rock K7S8X
- Procek - AMD Athlon 2500+
- Pamiec RAM - 768 MB
Dotychczas ciaglem na GeForce FX 5200, ale przy dzisiejszych wymaganiach gier kompletnie juz wysiada. Zastanawialem sie nad jakims Radkiem a w zasadzie nad 9600XT badz 9600Pro od Sapphire np. ta http://www.komputronik.pl...pelny,id,35364/ Prosze o maly komentarz co do tej karty, a jesli ktos ma inne propozycje to prosze pisac. Pieniadze, ktore zamierzam przeznaczyc to gora 230 zl.
Z gory THX za pomoc
_________________ Żyj tak, żebyś po latach mógł powiedzieć - przynajmniej się nie nudziłem
mari5508
Gość
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 11:49 am
Polecam Ati radeon 9200 AGP 128mb 128bit ode mnie kupisz 65zł używaną z pudełkiem płytką kablem i papierami
Polecam Ati radeon 9200 AGP 128mb 128bit ode mnie kupisz 65zł używaną z pudełkiem płytką kablem i papierami
Dobry żart Do gry w tetrisa albo "sapera" w sam raz
Prosze nie spamowac
DeJmN, karta nie jest zla - jakies 2 lata temu była nawet calkiem calkiem, czas niestety robi swoje i w wiele nowych tutułów nie pograsz na "max detalach".
Z tego co pamiatam karta dosc dobrze sie podkreca i to ja troche ratuje
Za te pieniadze nie dostaniesz nic specjalnie lepszego ale moze lepiej zastanowic sie nad odczekaniem i odlozeniem troszke wiekszej sumy (+100, 200 zl.) na cos lepszego, lub zainwestowaniem w wiecej pamieci bo 768 MB to troszke malo jak na dzisiejsze standardy.
Tak czy inaczej jak zawsze polecam Allegro, szczegolnie jesli liczy sie kazda zlotowka
Wiesz co dzieki ale ten Redek jest na poziomie mojej karty o ile nie gorszy ( a swoja oddaje kumplowi za darmo ) tak wiec dzieki ale nie
Narazie chcialbym dokupic tylko karte grafiki. Moze w przyszlym roku wychacze nowego kompa tak wiec tego nie chce juz zbytnio modernizowac. A wracajac do tego Radka 9600XT znalazlem na allegro wiele niescislosci dotyczasych taktowania rdzenia i pamieci. Na jednej z aukcji pisze, ze taktowanie rdzenia to 400 Mhz a taktowanie pamięci 400 Mhz na innej, ze 500 Mhz/400 Mhz, a na jescze innej 500 Mhz/600 Mhz. Podobnie jest z iloscia bitow. Jakie w koncu sa prawdziwe wlasciwosci Radeona 9600XT od Sapphire. Czy te, ktore sa podane w pierwszym poscie sa prawdziwe
_________________ Żyj tak, żebyś po latach mógł powiedzieć - przynajmniej się nie nudziłem
Prawde mowiąc to ten Radek 9600 to to samo co podkrecony Radeon 9550 (wiem bo go mam , zreszta znajdziesz na ten temat wiele w necie) ktory jest od niego tanszy o kilkadziesiat zlotych, decyzja oczywiscie nalezy do Ciebie ale nie widze powodu do przeplacania.
Jezeli juz chcesz wydac te ~250 zl. to zainteresuj sie lepiej Radeonem 9800 PRO ktorego dostaniesz za jakies 250 zl. Karta rozni sie od wersji 9600 głównie tym ze posiada aż 8 a nie tylko 4 (jak w 9600) potoki renderujące co daje jej dosyc znacznego kopa i tu juz raczej nie ma porownan do Radeona 9550.
Przykladowa aukcja: http://www.allegro.pl/ite..._60_dni_gw.html
DeJmN, karta nie jest zla - jakies 2 lata temu była nawet calkiem calkiem, czas niestety robi swoje i w wiele nowych tutułów nie pograsz na max detalach.
Z tego co pamiatam karta dosc dobrze sie podkreca i to ja troche ratuje
Miałem ta Karte (chodzi rozumie o tego 5200) w wersji Ultra, i powiem ci jedno shovarek, ta karta byla juz przezytkiem dwa lata temu, od nowosci polowa tytulów na niej mi nie smigala jak trzeba
Od siebie polecam swoja obecnie GF 7300 GT, całkiem całkiem, za rozsądne pieniadze.
EDIT:: Aha chyba wkradł sie mały bład z mojej strony, bo widze ze szukasz karty na AGP
No niestety moja plyta glowna ma juz pare latek i PCI Express odpada
Cytat
Jezeli juz chcesz wydac te ~250 zl. to zainteresuj sie lepiej Radeonem 9800 PRO ktorego dostaniesz za jakies 250 zl.
Majac troche wiecej czasu poszperalem troche po sklepach internetowych w celu zapoznania sie ze sklepowymi cenami. Odziwo na zadnej stronie nie zanlazlem tego Radka. Slyszalem tez od kumpla, ze seria 9800 Pro byla wadliwa i wycofali ja z produkcji, co by sie sprawdzalo. Jedyne miejsce gdzie jeszcze mozna go kupic to allegro, ale teraz sam nie wiem.
Chcialem jescze zapytac jak duza role odgrywa taktowanie rdzenia i pamieci na kartach graficznych ? Pytam o to bo znalazlem w jednym ze sklepow Radka 9600XT 128MB i taktowanie 500/600 Mhz, ktory byl tanszy od 9600XT 256MB z taktowaniem 400/400 Mhz. A z tego co wiem to praktycznie nie ma jescze gier, ktore wykorzystywalyby 256MB pamieci.
Pozdrawiam
Slyszalem tez od kumpla, ze seria 9800 Pro byla wadliwa i wycofali ja z produkcji,
A kumpel pewnie jest przez przypadek fanem nVidii ?
Wszystko jest mniej lub bardziej awaryjne, dlatego jakis madry czlowiek wymyslil takie cos jak gwarancja
Przykladowy sklep oferujacy 9800:
http://1klik.pl/sklep/Kar...1/c575/p238734/
Cytat
Chcialem jescze zapytac jak duza role odgrywa taktowanie rdzenia i pamieci na kartach graficznych ?
Bardzo duze, jednak wez pod uwage takze takie rzeczy jak liczba potoków renderujacych (!) o ktorych pisalem wczesniej, mozliwosc podkrecania, obsluga DirectX 10 (w przypadku tak starych kart nie ma o tym oczywiscie mowy).
Niestety na tak starych i slabych kartach (na 9600 w szczegolnosci) nie uzyskasz zadnej rozsadnej jakosc wyswietlanej grafiki w najnowszych grach. Mysle tu o min. 1024x768 i 30-40 fps, juz nie wspominajac nawet o jakichs dodatkowych efektach.
Pozostają gry sprzed 2, 3 lat lub te ktore sa dobrze zoptymalizowane pod wzgledem wydajnosci - te jednak mozna policzyc na palcach jednej reki...
Na dzien dzisiejszy minimum to karta za 600-700 zl., lub... zakup konsoli (X 360, WII, PS3) co jest chyba najrozsadniejszym i wbrew pozorom najtanszym wyborem dla kogos kto nie ma ochoty co 6 miesiecy dokupować RAMu tylko po to zeby przez 15 cieszyc sie gra ktora po tej chwili okazuje sie niedorobiona, nudna i nie warta wydanych pieniedzy.
DeJmN napisał/a
A z tego co wiem to praktycznie nie ma jescze gier, ktore wykorzystywalyby 256MB pamieci.
Oj moglbys sie zdziwic W kazdym razie przy niezbyt wydajnej ogolnej architekturze tych kart akurat roznica pomiedzy 256 a 128 MB RAM nie jest tak bardzo zauwazalna.
Dobra wracajac na ziemie i tak nie stac mnie na zakup karty w przedziale cenowym 600~700 zl na konsolke tym bardziej. Wiec pozostaje tylko pytanie czy lepiej sie oplaca kupic 9800Pro czy 9600XT
shv1 napisał/a
A kumpel pewnie jest przez przypadek fanem nVidii ?
Akurat tak sie sklada, ze nie. Sam tez kiedys mial 9550, ktory niby sie dobrze podkrecal ale jednak nie bo go spalil. Teraz ma 9600Pro i mowi, ze widac roznice bo bez zadnego krecenia jest taki sam jak podkrecony 9550.
Teraz ma 9600Pro i mowi, ze widac roznice bo bez zadnego krecenia jest taki sam jak podkrecony 9550.
Bo z technicznego punkty widzenia to sa prawie te same karty. 9550 ma po prostu sztucznie obnizone taktowanie rdzenia, maly trick i masz karte drozsza o kilkadziesiat zlotych.
DeJmN napisał/a
ktory niby sie dobrze podkrecal ale jednak nie bo go spalil.
No cóż, skorzystaj z google'a - 9550 to jedna z lepszych kart sluzacych do OC, jesli sie trafi na model z dobrymi pamieciami to mozna uzyskac lepsze wyniki niz na 9600. A ze ktos zapomina w trakcie tej zabawy o chlodzeniu...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.