StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum
Lepper daje 800 zł.
Autor Wiadomość
shv1 

Tematy: 524
Piwa: 275/10
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 10:56 am Lepper daje 800 zł.

Cytat
Każdy bezrobotny ma otrzymywać bezterminowo zasiłek w wysokości 800 zł, rolnikom zaś będzie przysługiwać większy niż dziś (38,7 zł na ha) zwrot akcyzy na paliwo rolnicze - dowiedziała się Rzeczpospolita.

To ustępstwa, na jakie musieli pójść PiS i premier Jarosław Kaczyński, by Samoobrona wróciła do koalicji. Andrzej Lepper zrezygnował za to z zagwarantowania w budżecie 500 mln zł na rolnicze ubezpieczenia i z minimum socjalnego na poziomie 10 tysięcy rocznie - pisze Rzeczpospolita.

- http://wiadomosci.gazeta....00,3690052.html

Fajnie :) Skoro polowa osob pracujacych dostaje najnizszą stawkę to kto bedzie siedzial w robocie skoro Endrju daje tyle samo za siedzenie w domu, i to bezterminowo. Brawo Panie Lepper :spoko: :lol: Do tego LPR da swoje obiecywane 4 000 za kazde nowo narodzone dziecko i juz bedziemy sie mieli jak paczki w maśle :grin:
Kraina miodem i mlekiem płynąca :roll:

shoovarek1

blejcik

Zaproszone osoby: 3
Tematy: 3
Otrzymał 73 piw(a)
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 11:33 am 

Ciekawe kiedy Lepper zejdzie z chmur na ziemie i zacznie realnie myśle. Bo chyba takiej kaski nie wyłoży z własnej kieszeni a budżetu na takie wydatki nie stac.
Niestety po tych działaniach widac, że kampania wyborcza rozkręca się na dobre. I czarna masa skuszona obietnicami Leppera pójdzie głosowa na jego ludzi. No bo przeciez on taki dobry dla nas jest... Śmiechu warte i tyle...

Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 524
Piwa: 275/10
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 11:37 am 

"Nie ważne że pic ale wchodzimy w to - ciemny lud to kupi" © Jacek Kurski

shoovarek1

RtMvS 

Tematy: 79
Piwa: 25/37
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 3:39 pm 

Szczerze mówiąc nie wierzę, aby te obietnice zostały wyegzekwowane. Ile rzeczy nam juz zdąrzyli obiecac...praktycznie nic nie zostało spełnione :/
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<

Kasjan89

Tematy: 6
Piwa: 5/1
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 4:26 pm 

A skąd niby wezmą te 800zł na łebka? Z podatków. Bezrobocie wzrośnie, bo po co ktoś ma robić za 600zł miesięcznie, a może mieć 800zł odpoczywając w domu.
Czy pierwsza jest ostatnią
Czy ostatnia pierwszą.

Jan Twardowski

xyzzy 

Tematy: 9
Piwa: 6/8
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 5:44 pm 

600 zł, to nie na pełnym etacie. Ale już naprawdę Endrju nam dowalił... Nie dość, że już wielki syf, to jeszcze chce zrobić większy burdel w kraju. Te dążenia komunistyczne :/ (nie ma to jak uświadamiające lekcje przedsiębiorczości jaki to u nas w Polsce badziew :/ )

Mój wkład w fandom Anime : http://tinyurl.com/5gxl3j

auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 6:44 pm 

xyzzy napisał/a
600 zł, to nie na pełnym etacie

A na jakim wedlug ciebie ??
xyzzy napisał/a
Te dążenia komunistyczne

Mylisz pojecia...

Ja mysle ze 800 zeta spokojnie mozna dac bezrobotnym, ale w tym momencie najnizsza krajowa zrównuje sie z obecna srednia, a ceny pozostaja bez zmian... :lol: :grin: :wink:
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.

xyzzy 

Wysłany: Sro Paź 18, 2006 7:03 pm 

Auger napisał/a
Mylisz pojęcia

No nie do końca. Zauważ, że w komuniźmie to ograniczało się to do dawania wszystkim po równo, niezależnie od pracy. Teraz dają tyle samo ludziom bezrobotnym, co ludziom pracującym na niższych stawkach. Zabieranie pieniędzy z podatków pracujących, by niepracujący mieli tak samo. Widzisz analogię ?

Auger napisał/a
A na jakim wedlug ciebie :?:

Zależy jak rozpatrujesz zarobki. Czy jako pieniądze na rękę (netto) czy może zarobek brutto?

Jeśli brutto, to najniższa stawka wynosi 899,10 zł (jeśli nic się nie zmieniło)
Jeśli netto, to może, nie bardzo chce mi się przeliczać podatki i ubezpieczenie :)

auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 9:53 pm 

xyzzy napisał/a
Zabieranie pieniędzy z podatków pracujących, by niepracujący mieli tak samo. Widzisz analogię ?

Nie widze, w komunizmie to raczej byl przymus pracy, kazdy musial pracowac, niezaleznie od tego co robil i jak to robil, ale do roboty chodzic musial bo inaczej paka. Samo bezrobocie w teorii nie istnialo, wiec nikt nikogo nie musial utrzymywac.
xyzzy napisał/a
Jeśli netto, to może, nie bardzo chce mi się przeliczać podatki i ubezpieczenie

Netto masz jakies 650 zeta, minus nieobowiazkowe ubezpieczenie to zostaje na reke jakies 620. Zazwyczaj mowi sie o netto, bo brutto sluzy tylko do obliczen, bo i tak zyjesz z tego co masz na reke.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.

Kasjan89

Wysłany: Sro Paź 18, 2006 10:10 pm 

auger napisał/a
Samo bezrobocie w teorii nie istnialo, wiec nikt nikogo nie musial utrzymywac.

To było wtedy dobre, każdy sam na siebie pracował z przymusu lub z własnej woli. Teraz nie dość, że nie ma przymusu, to jeszcze bezrobotni będą mieć lepiej niż nie jeden pracujący.

Lepper chce się przychlebić leniwej części społeczeństwa.
Czy ostatnia pierwszą.

Jan Twardowski

xyzzy 

Wysłany: Czw Paź 19, 2006 5:01 pm 

auger napisał/a
xyzzy napisał/a:
Nie widze, w komunizmie to raczej byl przymus pracy, kazdy musial pracowac, niezaleznie od tego co robil i jak to robil, ale do roboty chodzic musial bo inaczej paka. Samo bezrobocie w teorii nie istnialo, wiec nikt nikogo nie musial utrzymywac.

Taaa, tyle, że wtedy było ukryte bezrobocie. Nie ma to jak być potęgą gospodarczą w produkcji nikomu nie potrzebnego sprzętu... A mnie chodzi raczej o samą motywację pracy. Bo skoro Kowalski, który nic praktycznie nie robi dostaje tyle samo co harujący jak wół Iksiński, to poco Iksiński ma się starać ?

xyzzy 

Wysłany: Czw Paź 19, 2006 9:52 pm 

Cytat
Szef klubu parlamentarnego PiS Marek Kuchciński oświadczył, że jego klub jest zdecydowanie przeciwny propozycji Samoobrony wprowadzenia wyższych i bezterminowych zasiłków dla bezrobotnych.
W środowym wywiadzie dla Rzeczpospolitej wiceszef Samoobrony Janusz Maksymiuk powiedział, że Samoobrona chce, by w budżecie na rok 2007 pojawił się zapis umożliwiający wprowadzenie bezterminowego zasiłku dla bezrobotnych w wysokości 800 zł. Takie informacje pojawiły się też w innych mediach.

Stanowisko PiS jest jednoznaczne i zdecydowane - zgody na to ze strony PiS nie ma - skomentował ten pomysł w czwartek Kuchciński. Nie wiem skąd wzięła się ta wypowiedź (Maksymiuka), bardzo długo rozmawialiśmy na ten temat, spieraliśmy się - do konsensusu nie doszło - podkreślił Kuchciński. Według niego, propozycja Samoobrony to sposób na utrwalenie bezrobocia. Kuchciński zaznaczył jednocześnie, że PiS i Samoobrona zgadzają się, co do tego, że bezrobocie powinno zanikać. Jednak- jak mówił - PiS chce użyć innych narzędzi do walki z tym zjawiskiem.

Program koalicyjny zakłada wspieranie bezrobotnych, ale poprzez tworzenie miejsc pracy i pomoc bezrobotnym w poszukiwaniu pracy - łącznie ze zmianami zawodu. A także wsparcie dla rodzin (chodzi o ulgi podatkowe), dla przedsiębiorców, aby mogli tworzyć miejsca pracy, wsparcie inwestycyjne, czy wsparcie dla samorządów - mówił Kuchciński.

Tymczasem w czwartek we Wrocławiu Maksymiuk temu zaprzeczył. Jest nieprawdą, jakobym powiedział, że Samoobrona uzyskała możliwość wypłacania zasiłku dla bezrobotnych od 1 stycznia 2007 r. na poziomie 800 zł - oświadczył.

Nic takiego nie powiedziałem, jestem świadom tego, co mówiłem. Powiedziałem natomiast, że do końca pierwszego półrocza 2007 rozpoczniemy dyskusję nad projektem ustawy o wypłacie zasiłków dla bezrobotnych pozostających bez pracy nie z ich winy. W ustawie zakładamy docelowo 840 zł., ale może to być wprowadzane sukcesywnie przez parę lat. I nie od 2007 r., lecz najwcześniej od 1 stycznia 2008 r. - powiedział Maksymiuk.

Poseł Samoobrony dodał, że na początek można by wypłacać np. 100 zł miesięcznie i stopniowo zwiększać kwotę. Ponadto należy wprowadzić mechanizmy kontrolne, żeby zasiłku nie pobierali ludzie pracujący na czarno, lub za granicą.

Źródło: Onet.pl

Kasjan89

Wysłany: Czw Paź 19, 2006 10:44 pm 

xyzzy napisał/a
Ponadto należy wprowadzić mechanizmy kontrolne, żeby zasiłku nie pobierali ludzie pracujący na czarno, lub za granicą.

Ciekawe jak będą sprawdzać czy ktoś pracuje na czarno. Śledzić ich? Kontrolować ludziom bezrobotnym konta bankowe?
Czy ostatnia pierwszą.

Jan Twardowski

RUDANET.INFO Forum

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Sprzedam Nokie 3100 tylko 90zł
Brakujące działy, propozycje i informacje o zmianach.
System operacyjny za darmo, pod same drzwi !
Desperacja Gadu-Gadu..Spadaja zyski bedą plakac :(
Targi Silesia Computer Games w czerwcu

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach