StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Linux i inne takie
Linux i inne takie
Autor Wiadomość
shv1 

Tematy: 520
Piwa: 263/10
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 6:19 pm 

SzakalXP, czasem warto uzyc funkcji "szukaj" :)
Tutaj masz Ubuntu: http://www.rudanet.info/l...linux-vt501.htm
A tu Knoppix: http://www.rudanet.info/linux-knoppix-vt1111.htm

Oba odpalaja sie z CD.

Kilka innych distro znajdziesz np. tutaj: http://www.rudanet.info/inne-vf66.htm

Polecam Ubuntu, w pierwszym linku masz polska wersje z kodekami i innymi przydatnymi rzeczami. Sciagasz plik ISO (najlepiej wybrac torrenta jako źródło sciagania) i wypalasz na plytke. Nastepnie korzystasz z Live CD lub instalujesz na dysku.
Mumiak napisał/a
Bo ściągnąłem sobie Ubuntu tego po polsku ale właśnie zauważyłem że nie widzi mi dysków.

Mój błąd, dopiero po instalacji na HDD system moze odczytywać dane z dysków, wczesniej są one niezamontowane. Da sie to ominąc ale lepiej poswiecic te pare GB na dysku i miec w pelni funkcjonalny system.

SzakalXP napisał/a
heh z tego co tu tak czytam to kule wsumie skomplikowany ten Linux :P

Ktos kiedys przeprowadzil badania z których wynikalo że dziecko które nigdy nie mialo do czynienia z komputerem szybciej opanowywało obsługe linuksa niz okienek :)
Nie wiem ile w tym prawdy ale faktem jest ze do codziennej pracy w tym systemie (www, gg, poczta, sciaganie plików) nie trzeba być geniuszem :wink:
Ostatnio zmieniony przez shv1 Sro Sty 17, 2007 6:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

shoovarek1

SzakalXP 

Tematy: 27
Piwa: 9/23
Wysłany: Sro Sty 17, 2007 6:49 pm 

Dzieki Bardzo Shoov :) :) Wiesz szukałem tego bo wiedziałem ze to jest na forum ale nie wiedziałem ktora akurat wersja bedzie sie odpalac z CD-ROMu bez instalacji dlatego pytałem :mrgreen:

shv1 napisał/a
Ktos kiedys przeprowadzil badania z których wynikalo że dziecko które nigdy nie mialo do czynienia z komputerem szybciej opanowywało obsługe linuksa niz okienek :)
Nie wiem ile w tym prawdy ale faktem jest ze do codziennej pracy w tym systemie (www, gg, poczta, sciaganie plików) nie trzeba być geniuszem :wink:

hehe no fakt ze do codziennej pracy nie trzeba byc geniuszem tylko nie chodziło mi głownie o gg, www i sciaganie plikow tylko takze o granie w gry itp rozrywki :razz: Jeszcze tez kwestia dotyczaca partycji ze niby jedna 5 GB druga ok 1 GB dlatego mowie ze skomplikowany hehe :mrgreen: Nigdy nie mialem z tym do czynienia wiec.... :razz:

// Ayrton Senna Da Silva //

[*] 21.III.1960 - 01.V.1994 [*]

shv1 

Wysłany: Sro Sty 17, 2007 7:08 pm 

SzakalXP napisał/a
chodziło mi głownie o gg, www i sciaganie plikow tylko takze o granie w gry itp rozrywki :razz:

Tak jak juz pisalem wczesniej wiekszosci gier windowsowych nie da sie odpalic na linuksie ale wiele można uruchomic lub zainstalowac za pomocą "wine" (emulator programów windows) lub Cedega (podobnie tyle ze to jest płatny program). Np. Quake 3 nieźle smiga :smile:
Nie ma zadnego problemu z muzyką, filmami itd. (MPlayer, Xine, Amarok i wiele innych odtwarzaczy).
SzakalXP napisał/a
Jeszcze tez kwestia dotyczaca partycji ze niby jedna 5 GB druga ok 1 GB dlatego mowie ze skomplikowany hehe :mrgreen: Nigdy nie mialem z tym do czynienia wiec.... :razz:

Kazdy linuks wymaga dwoch partycji (wielkosci takie jak podales ale moga byc i mniejsze), mozesz je utworzyc jeszcze z windowsa (Partition magic) lub podczas instalacji np. Ubuntu. Robi sie to za pomocą kreatora podobnego jak ten znany z Windowsa, instalacja wyglada równiez bardzo podobnie, tyle ze nie trzeba podawac zadnego CD-keya :grin:

shoovarek1

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 82
Piwa: 5/7
Wysłany: Sob Lut 03, 2007 7:57 pm 

A ja mam taki problem zainstalowałem Ubuntu no i chciałem zainstalować Cedege no i wychodzi mi error że musze wyłaczyć jakieś programy ale nie wiem gdzie ?? pomóżcie bo ja sam nie umiem dojsc do tego :( tak samo mam problem z odpaleniem GG w tym komunikatorze z Ubuntu nie wiem czemu ale niechce mi się połączyć co to może być ??

danius0102

shv1 

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 9:06 pm 

Po instalacji systemu dodałeś repozytoria ?
Jesli nie to zrób to tak jak opisane tutaj: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=1591 - bardzo proste, nie ma sie czego bac ;) Najlepiej dodac tylko dwie pierwsze listy.

Potem sprawdz czy są dostepne aktualizacje, jesli tak to je zainstaluj.
Jesli to nie pomoze to zrestartuj komputer, jesli i to nic nie da to mozliwe ze podales kilka razy błedne hasło do swojego nr. GG - w takim wypadku trzeba troche odczekac zanim bedzie mozliwe logowanie.
Przyjmuje ze korzystasz z Gaima. Mozesz sprawdzic tez inne komuniktaory: np. Kadu ( http://www.kadu.net/w/Pobierz:Ubuntu ).

Co do Cedegi to jak wyżej - sprawdz czy masz dodane repozytoria i zaktualizowany system, jesli to nic nie da to odinstaluj prgram (za pomocą "Synaptic" w czesci administracyjnej) i zainstaluj jeszcze raz, może cos podczas instalacji poszlo nie tak.

shoovarek1

Mumiak 

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 9:38 pm 

po instalacji nie dodałem repozytoria hmm bo jak patrzałem to te same były już zrobione a jak chciałem zmienić i zapisać to mi wychodził błąd że nie może zamienić pliku.
Jeszcze jedno pytanie gdy chciałem zainstalować easyubuntu przez Terminal to prosi mnie o jakieś hasło tylko wsyztsko było by ok gdybym wogóle mógł coś tam wpisać a włąśnie nic nie idzie :/ Coś mi to niechce pójść jakiś skomplikowany jak dla mnie jest ten Linux :(

danius0102

shv1 

Wysłany: Sob Lut 03, 2007 10:06 pm 

Mumiak napisał/a
po instalacji nie dodałem repozytoria hmm bo jak patrzałem to te same były już zrobione a jak chciałem zmienić i zapisać to mi wychodził błąd że nie może zamienić pliku.

Jezeli masz wersje "Elokwentny emu" to masz prawdopodobnie wszystkie repozytoria dodane.
Aby dodac lub usunac repozytoria musisz w konsoli wkleic ten kodzik:
Kod
sudo gedit /etc/apt/sources.list

I klepnac enter, trzeba bedzie nastepnie podac Twoje haslo - tutaj uwaga: podczas wpisywania hasla nie pojawiaja sie zadne gwiazdki (****) - to takie zabezpieczenie, mimo to wpisz w tym miejscu Twoje haslo i klepnij enter.
Po modyfikacji repozytorium, zamknieciu i zapisaniu pliku wklejasz kodzik:
Kod
sudo apt-get update

I to wszystko jesli chodzi o repo.
Mumiak napisał/a
Jeszcze jedno pytanie gdy chciałem zainstalować easyubuntu przez Terminal to prosi mnie o jakieś hasło tylko wsyztsko było by ok gdybym wogóle mógł coś tam wpisać a włąśnie nic nie idzie

Jak wyzej, wpisz haslo mimo ze go nie widac i nacinij enter.

PS. Jesli masz karte graf. nVidii to zainstaluj sobie Beryla - bedziesz mial system ładniejszy niż Vista :wink:

shoovarek1

Mumiak 

Wysłany: Nie Lut 04, 2007 8:07 am 

No to zrobiłem tak jak mi kazałeś i dalej przy instalacji byle jakiego programu wyskakuje mi komunikat.

danius0102

shv1 

Wysłany: Nie Lut 04, 2007 9:27 am 

Spróbuj to zainstalowac tak jak opisane tutaj:
http://ubuntuguide.org/wi...4.87_EasyUbuntu
- na końcu dodaj repozytorium dzieki czemu easyubuntu bedzie sie samo aktualizowalo (opisane równiez pod tym linkiem).
Tutaj masz podobną do easyubuntu aplikacje "automatix2": http://ubuntuguide.org/wi...tu.2C_i_Xubuntu

Jesli ten sam błąd bedzie sie pojawiał dalej to hmm... sprawdz czy nie jest przypadkiem uruchomiona inna aplikacja sluzaca do instalacji oprogramowania (np. ta "Aplikacje > Dodaj/Usuń rogramy") a najlepiej powyłaczaj wszystkie inne programy.

Mozesz tez instalowac programy poprzez konsolowe polecenie:
Kod
sudo apt-get install nazwa_aplikacji

Lub poprzez menu "Aplikacje > Dodaj/Usuń rogramy", lub poprzez"Synaptica".

Jesli i to nie pomoze to proponuje instalacje zwykłego Ubuntu 6.10 lub "Linux Mint" opisanego w dziale "Download".

shoovarek1

Mumiak 

Wysłany: Nie Lut 04, 2007 10:48 am 

No to chyba sprubuje zainstalować Linux Mint bo jakoś mi to niechce pójść :( a powiedz mi czy tam tez musze zrobić to wszystko co w Ubuntu ??

Edyta mówi: cóż sprubuje jeszcze raz przeinstalować tego Ubuntu i robić wszystko pokolei tak jak napisane jest w Poradniku młodego Ubuntowca i wtedy zobacze może coś źle poprostu robie wkońcu to nie może być aż tak trudne żebym tego nie umiał zrobić :)

danius0102

shv1 

Wysłany: Nie Lut 04, 2007 1:37 pm 

Mumiak napisał/a
No to chyba sprubuje zainstalować Linux Mint bo jakoś mi to niechce pójść :( a powiedz mi czy tam tez musze zrobić to wszystko co w Ubuntu ??

Instalacja jest identyczna jak w Ubuntu, po instalacji trzeba tylko zmienic jezyk na Polski i zmienic strefe czasową.
Mumiak napisał/a
sprubuje jeszcze raz przeinstalować tego Ubuntu

Najlepiej sciagnij sobie oryginalną wersję 6.10 ( http://ftp.vectranet.pl/u...esktop-i386.iso ) - 700 MB, i potem dodaj repozytoria i kodeki. Obecnie masz wersje 6.12 Elokwentny emu.
Musi dzialac.

shoovarek1

Mumiak 

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 7:04 pm 

Zainstalowałem sobie te Ubuntu 6.10 wszystko ładnie poszło zrobiłem repozytoria zinstalowałem easyubuntu i dzisaj przychodze ze szkoly chce wejść na neta a tutaj psikus przegladarka nie otwiera mi stron i teraz jestem w kropce bo nie wiem co zrobić czy poprostu coś za dużo zainstalowałem czy poprostu przegladarka jest źle ustawiona, wczoraj wieczorem jeszcze działało dopiero po zainstalowaniu w easyubuntu tam tych rzeczy coś poszło nie tak.

danius0102

shv1 

Wysłany: Sro Lut 07, 2007 7:14 pm 

Zrestartuj system i powinno być ok a jak nie to podaj cos tam poinstalowal tym easyubuntu.
Mozesz tez zainstalowac Opere ("Aplikacje" > "Dodaj/Usuń programy" i wpisujesz "Opera" w polu wyszukiwania, zaznaczasz opere i klikasz "Zastosuj" lub po prostu sciagasz i klikasz dwa razy opere ktora sciagniesz tutaj: http://www.opera.com/down...?platform=linux ).

shoovarek1

Stokrotka 

Tematy: 57
Piwa: 6/23
Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 10:10 pm 

A ja mam takie pytanko,bo mnie sie podoba to Ubuntu 6.10 :) : mam dysk równe 150.5 GB.Na nim mam 4 partycje,które mają razem 130 GB....Noi na tej reszcie chciałbym sobie zainstalować Ubuntu ale tak żeby nie naruszyć żadnej innej partycji i nie stracić Windows XP......te 20 giga mam nie przydzielone.....z góry dzięki za odpowiedź......:)

shv1 

Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 10:45 pm 

Stokrotka napisał/a
bo mnie sie podoba to Ubuntu 6.10

Jest juz nowiutkie, swiezutkie i pachnące 7.04 ;)
Stokrotka napisał/a
Noi na tej reszcie chciałbym sobie zainstalować Ubuntu ale tak żeby nie naruszyć żadnej innej partycji i nie stracić Windows XP......te 20 giga mam nie przydzielone.

Sciagasz Ubuntu, wypalasz legalnie na CD nosniku, odpalasz system z plytki i instalujesz za pomoca instalatora ktory znajdziesz na pulpicie - po drodze bedzie okazja a nawet koniecznosc stworzenia nowych partycji (jedna o rozmiarze min. kilka GB na linuxa, druga na tzw. "swap" o rozmiarze min. 500 MB) np. z tego nieprzydzielonego miejsca. W obecnej wersji (7.04) Ubuntu nie ma zadnych problemow z dostepem do partycji Windowsowych tak że nie bedziesz mial zadnych problemow z dostepem do reszty dysku :) Po instalacji przy uruchamianiu kompa zobaczysz nowe menu dzieki ktoremu bedziesz mogl wybrac ktory system (XP czy Ubuntu) uruchomic.

shoovarek1

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
Stokrotka

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Linux i inne takie

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Konie na igrzyskach beda mialy... klimatyzowane stajnie
Przenoszenie numeru do innego operatora
Apropo śmiesznych filmików- Wielkanocny Prison Break:D
Puyol wini media i kibicow za kontuzje Messiego