Prawie połowa maturzystów, którzy nie zdali tym roku matury, otrzyma we wrześniu świadectwa maturalne i będzie mogła się starać o przyjęcie na studia - potwierdzł minister edukacji Roman Giertych. Informację o amnestii podała dzisiejsza Gazeta Wyborcza. Rozporządzenie w sprawie takiej amnestii ma się pojawić lada dzień. (...)
Tegorocznej matury nie zdał prawie co piąty maturzysta. Amnestia, wg szacunkowych danych MEN ma dotyczyć ok. 50 tys. osób.
Osoby, które zostaną objęte nowymi wytycznymi ministra edukacji otrzymają świadectwa maturalne we wrześniu, tak by miały szansę dostać się jeszcze na studia - zapowiedział Roman Giertych.
Co myslicie o tej raczej niespodziewanej decyzji naszego ministra ? Czy to sprawiedliwe że wiele z osób które maturę "oblały" mimo to będą miały ją zaliczoną ?
Kompletnie poj....ny pomysl, zreszta jak i jego inicjator. W takim razie w jakim wlasciwie celu pisac mature, rownie dobrze mozna by podczas przyjmowania na studia brac tylko pod uwage tylko oceny z poszczegolnych przedmiotow. Z drugiej jednak strony na jaka uczelnie bedzie mogl sie dostac czlowiek, ktory zaliczyl mature tylko dzieki pomyslowi posla "konia"
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1438 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Pon Lip 17, 2006 1:20 am
No jasny ch*&^j... To jak ja zdawalem maturke to musialem wiedziec czy Jagiello (nie mylic z poslem!) mial na sobie stringi czy bokserki przed bitwa pod Grunwaldem... Sorki, ale dla mnie to przesada... Jak maturzysci to i ku$*y, zlodzieje i mordercy na wolnosc!! Niech zyje Kaczogród - Ciemnogród...
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
koniu próbuje sie przypodobać walczącej z nim młodzieżą. Szczególnie niesprawiedliwe jest to dla tych, którzy sie do matury przygotowywali i z trudem ja zdali. A reszta dostanie mature za friko. I beda cwaniaczyli, że lecieli sobie w kulki a i tak mature dostali w prezencie.
Premier Jarosław Kaczyński zapowiedział, że nie zdecyduje się na zakwestionowanie amnestii maturalnej którą chce wprowadzić wicepremier, minister edukacji Roman Giertych.
Szef rządu był pytany czy zakwestionuje amnestię maturalną. Ja na tego rodzaju przedsięwzięcie się nie zdecyduje - powiedział Jarosław Kaczyński na konferencji prasowej.
- gazeta.pl
A więc promocja głupoty i kombinatorstwa jednak stała sie faktem.
A jednak niektórzy nie dali się nabrać na maturalna amnestię i z niej rezygnują. Nie chcą czuć się napiętnowani i gorsi dlatego postanowili przystapic do matury za rok. Tylko nie wiadomo czy im sie to uda bo takiej sytuacji nie przewiduje ustawa.
Hmm, moze mogą napisac odwołanie w kwestii wyniku swojej matury i prosic w ten sposób o jej unieważnienie albo o szanse na poprawke. Chociaz wiekszośc chyba i tak z wdziecznościa przyjmie "prezent" Romana G.
Więkoszość pokusi sie na prezencik od wujka Romka.
Jednak władze wyższych uczelni juz zapowiedziały, że osoby te będą przyjmowane jako ostatnie. Więc zostają im mało popularne kierunki. Uczelnie prywatne tez coraz częściej dbaja o swoja renomę i walcza o jak najlepszych studentów. Nawet w tych gorszych nie natworzą chyba miejsc na zamówienie.
Pracodawcy tez chyba będą inaczej patrzyli na uczciwie zdobyte swiadectwo maturalne niż na zdobyte cufalem. Zreszta czas i życie pokażą co będzie z tymi maturzystami i czy amnestia wyjdzie im na dobre...
Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego orzekli, że znowelizowane we wrześniu ubiegłego roku przez ministra edukacji rozporządzenie dotyczące amnestii maturalnej, jest niezgodne z Konstytucją.
Trybunał przesłuchał dzisiaj strony postępowania: przedstawiciela Rzecznika Praw Obywatelskich, który podtrzymał wniosek RPO o uznanie zakwestionowanych przepisów za niekonstytucyjne oraz pełnomocników MEN i prokuratora generalnego, według których przepisy te zostały wydane zgodnie z prawem.
- Sądzę, że ta amnestia maturalna była niewczesnym pomysłem ministra. Uważam, że pewne rygory, które minister edukacji chce wprowadzić, tzn. zakaz używania telefonów komórkowych, propagowanie mundurków, odpowiedzialność osób rozbijających porządek w klasie - idą we właściwym kierunku. Natomiast ten przypadek jest sprzeczny z linią podnoszenia poziomu edukacji w Polsce - mówił przed ogłoszeniem wyroku, RPO Janusz Kochanowski dziennikarzom.
Sprawę badał trzyosobowy skład Trybunału Konstytucyjnego. Minister edukacji wniósł o zmianę tego składu na pełny - czyli co najmniej 9-osobowy - komplet sędziowski TK. Wniosek nie został uwzględniony, bo pełny skład bada kwestie związane ze zgodnością ustaw, a nie rozporządzeń, z konstytucją.
Ich świadectwa nie zostaną unieważnione - tak podawało TVN 24 z relacji z wygłoszenia wyroku TK. Wyrok prawomocny, ostateczny.
Popieram - ta matura i jej twórca to jedna wielka paranoja.
Niby jest to dla nas ułatwienie...ale i tak nie w porzadku w stosunku do tych, którzy nie mieli takiej okazji.
Dobrze, że niezgodny z Konstytucją jest też sposób przeliczania punktów na maturze oraz rozdzielenie egzaminów.
Szkoda tylko, że to zostanie poprawione za 12 miesięcy... a my (Maturzyści 2007) musimy cierpieć przez to
Kutwa...
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<
Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 330 Tematy: 9 Piwa: 6/8 Skąd: Ruda the One
Wysłany: Wto Sty 16, 2007 6:04 pm
Jest pewna mała różnica. Bo nie ma zostać poprawiona za 12 m-cy, tylko do 12m-cy. Czyli jeśli Giertychowi będzie się chciało, to może i jutro to zmienić.
Edit:
Cytat
Dyrektor Okręgowej Komisji Edukacyjnej Marek Legutko podkreślił, że matura w 2007 roku będzie przeprowadzana według reguł które maturzyści poznali i do których się przygotowywali.
Będę dbał o to, by był to jak najlepiej przygotowany egzamin - zapowiedział. Podkreślił, że świadectwa dojrzałości wydane we wrześniu zachowują swoją ważność.
Źródło : Onet.pl
_________________ "Gdy bogowie chcą nas ukarać wysłuchują naszych modlitw" Ja w SP
Mój wkład w fandom Anime : http://tinyurl.com/5gxl3j
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.