Sejm przyjął zmiany w prawie o ruchu drogowym. Poprawki przewidują między innymi obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok.
Za jazdę w dzień bez włączonych świateł ma grozić mandat w wysokości 100 złotych. Obecnie kierowcy w Polsce mają obowiązek jazdy z włączonymi światłami od 1 października do ostatniego dnia lutego, a także w deszczowe i mgliste dni.
W Europie jazda z włączonymi światłami przez cały rok obowiązuje między innymi w Czechach i Słowacji oraz w krajach skandynawskich.
Nie jestem jeszcze kierowcą, ale zdaje mi się, że jednak nie jest to niezbędne.... Zwłaszcza latem jak słońce świeci prawie cały dzień.
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<
Jak dla mnie to na swiatlach powinno sie jezdzic od 6-9 miesiecy, caly rok jest niepotrzebny, no ale przepisy te nikomu nie zaszkodza a moga tylko pomoc wiec jestem ZA
dla kogos kto ma kilkuletni akumulator to tak jak smierc w biały dzien no ale cuż napewno bedzie sie bardziej widocznym
A co ma do tego AKU? Przecież podczas jazdy napięcie na całą elektrykę auta jest podawane z alternatora a nie z aku. Aku wtedy się ładuje raz gorzej raz lepiej w zależności od obciążenia alternatora. Aku w sumie jest tylko potrzebny do odpalenia auta. Można przyczepić się jeszcze do spalania auta - będzie palić więcej o ~0,01l/100km
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.