StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Nowy kodek - x264 - nowa jakość ?
Nowy kodek - x264 - nowa jakość ?
Autor Wiadomość
shv1 

Tematy: 520
Piwa: 263/10
Wysłany: Pon Wrz 25, 2006 2:01 pm Nowy kodek - x264 - nowa jakość ?

Od niedawna w sieci coraz częsciej pojawiają sie w róznych serwisach jak i sieciach p2p (powstały juz specjalne działy na stronach torrentowych) pliki filmowe w nowym kodeku - x264.

Od starego dobrego XviD'a/DivX'a różnią sie głównie wyższą jakością - pliki w tym formacie niewiele różnią sie od filmów w formacie DVD. Nie było by w tym nic niezwykłego gdyby nie to że rozmiar plików w formacie x264 jest o wiele (często o połówę) mniejszy od tych samych filmów w formacie DivX/XviD !.
DiVX zajmujący 700 MB w wersji x264 przewaznie zajmuje nieco ponad 320 MB (dzwiek stereo).
Jesli komus zalezy na dzwieku kinowym 5.1 (AC3) to film taki mozna teraz zmiescic na 1 płycie CD (700 MB) przy zachowaniu wyższej jakości obrazu niz przy standardowym DivX/XviD.

Nowy format powinien zainteresowac także fanów RMVB - przy podobnej wielkości plików można uzyskac lepszą jakość wyswietlanego obrazu i dzwieku.

Niezbedne kodeki są zawarte np. w paczce K-lite Mega Codec Pack: http://www.rudanet.info/k...-pack-vt335.htm
Z kodekiem bezproblemowo współpracuje np. odtwarzacz "Media player classic" zawarty również w powyższej paczce.

Jedynym minusem jest to ze filmów w tym formacie nie mozna póki co odtworzyć na domowych odtwarzaczach DVD obsługujacych DivX.

Jeśli widziałeś juz jakis film x264 to oceń jego jakość poniżej.
Postaw piwo autorowi tego posta

shoovarek1

xyzzy 

Tematy: 9
Piwa: 6/8
Wysłany: Wto Wrz 26, 2006 5:12 pm 

To może ja się wypowiem, bo troche ostatnio przerabiam filmy.
Kodując plik 57 464 KB - film 24 minuty (320x240) wcześniej łączony przy pomocy kodeka systemowego uzyskałem wyniki: 39 576 KB (Xvid - standardowe kodowanie) i 32 374 KB (x264 - standardowe ustawienia - jakość średnia). Już na pierwszy rzut oka można zobaczyć, że różnica, nawet przy małych plikach jest już znaczna. Po przyjrzeniu się filmom okazuje się, że obraz po wykorzystaniu kodeka x264 jest jaśniejszy, wyraźniejszy - ogólnie o niebo lepszy. Jedynym problemem jest to, że do filmów kodowanych w x264 trzeba odpowiedniego odtwarzacza. "Media player classic" sprawdza się świetnie, WinAmp, Vplayer (w którym ja próbowałem) nie bardzo. Obraz był odbity w osi ox.
Ogólnie x264 świetnym kodekiem.

Edit:
Jako, że kodek ten oferuje wielkie możliwości, to przy kodowaniu za jego pomocą czas tworzenia filmu trwa ponad dwa razy dłużej niż przy kodowaniu za pomocą Xvid.

Mój wkład w fandom Anime : http://tinyurl.com/5gxl3j

soczek 

Tematy: 51
Piwa: 12/5
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 7:58 pm 

ja dzisiaj pierwszy raz miałem doczynienia z tym nowym kodekiem, konkretnie ogladałem Dzungle, ale mniejsza o to, film wazył około 700MB czyli zadnego odstepstwa nie było, co do jakości to tez zbyt dużej różnicy nie dostrezgłem moze gdybym oglądał to w wiekszej rozdzielczosci to różnica mogła by być znaczaca. Sprawdze jeszcze inne filmy w tym formacie moze zobacze roznice.

mam sto rąk, sto sztyletów, gdy chcę, sto ran zadam ...
--------------------------

www.AvengedSevenfold.fan.pl - nie znasz jeszcze A7X? - koniecznie musisz poznać!

lukaas104

shv1 

Tematy: 520
Piwa: 263/10
Wysłany: Nie Paź 01, 2006 8:07 pm 

Jesli ogladales ta samą wersję co ja ("The.Wild.2006.PLdub.DVDRip.X264-NiNa") to różnica jest zasadnicza - dźwiek. W tej wersji jest to 6 kanałowy AC3 a wiec jesli masz glosniki i karte dzwiekową pracujące co najmniej w systemie co najmniej 5.1 to różnicę odczujesz (usłyszysz) od razu :smile:

shoovarek1

david8213
Gość
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 4:12 pm 

Wadą kodeka H264/x264 jest to że nowe odtwarzacze DVD odtwarzają tylko dźwięk, obrazu natomiast nie widać (DVD nie ma takiego kodeka)

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Nowy kodek - x264 - nowa jakość ?

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Odnaleziono kobietę, zaginioną jako dziecko w dżungli
Papier, Kamień, Nożyczki - czyli jak to sie robi w sejmie
Pekin-2008 - Polska - Malezja 1:2 w hokeju na trawie
Doktorek Chang HEAYAH :D po moim trupq :P
Rankingi WTA - prowadza Henin i Szarapowa ,Radwanska nadal

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach