Temat o procesorach ostro się rozwinął, zobaczymy czy tym razem wywołam kolejną kłótnie dlatego, że jestem użytkownikiem i wesołym klientem nVidii. Chociaż nie o ostre, gwałtowne spory mi raczej chodzi.
Ati ( http://www.ati.com ) i nVidia ( http://www.nvidia.com ) są światowymi liderami w produkcji i wprowadzaniu nowych technologii na rynku procesorów graficznych. To dwie najpotężniejsze firmy trzęsące całym rynkiem kart graficznych. Generalnie są oni i nie ma nikogo innego... No ale która lepsza?
Ja sam jestem zwolennikiem nVidii zaś za skorupą trzymam starego już GeForce'a Titanium 4800i 128 Ram, wcześniej miałem GeForce'a 2, a jeszcze wcześniej dwie Rivy TNT, jedna 16 druga 32 Megowa. Moim zdaniem produkty nVidii znacznie lepiej radzą sobie z aplikacjami 3D (nie chodzi tu tylko o gry), są zdecydowanie bardziej kompatybilne od produktów ATI. Mój kumpel ma ze swoim Radeonem (nie pamiętam już co to za model, ale to mniej więcej odpowiednik mojego GeForce'a) same problemy jeśli chodzi o współpracę z różnego rodzaju programami 3D.
Jeśli wasza opinia jest inna, lub podobna... Cokolwiek dzielcie się wrazeniami, i udowadniajcie wyższość jednego nad drugim, bo o to koniec końców tu chodzi.
No i zajs bedzie haja
Znowu: miałem juz i to i to i moge powiedziec że lepsze jest... ATI
To właśnie nVidia jest często niekompatybilna z wieloma MOBO wyposazonymi w chipsety głownie VIA - a że te chipy sa montowane na bardzo wielu typach plyt to i problemy są dość częste. Sam mialem karte nVidii i 2 różne płyty z chipem VIA i na obu niemozliwościa było np. uruchomienie niektórych gier. Na innych płytach (z innymi chipsetami) problemów nie było - dość częsty objaw. Ati działało na wszystkim bez zająknięcia.
Obecnie posiadam nie najnowszą ATI 9550 która bez problemu kręci sie na droższą o jakies 100 zł. ATI 9600 PRO. W kartach ATI to norma, w nVidiach jest mniej różowo.
Znowu: ATI wydaje się byc po prostu bardziej opłacalne i kompatybilne ale konkurencja jest tak duża że coraz trudniej jest dokonać wyboru...
Sieć:: 9 Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 906 Skąd: rSk => bzóFFFF :]
Wysłany: 2006-04-17, 23:23
nO jA haja bedzie zas napewno... nO jO tez jest zdania, ze ATI jest lepsze (zech juz to wczoraj Chkn tlumaczyl ale nie chiol sluchac... ) kiedys mialem nVidia i same problemy z nia byly... teraz juz od dluzszego czasu jadna na moim Radeonie 9200 SE Atlantis Sapphire 128 DDR Memory... w majuz jak beda szarpac nowego kompa to tez nie widza innej opcji jak jakis nowy Radeon...
Ostatnio zmieniony przez lOOpa 2006-04-18, 06:31, w całości zmieniany 1 raz
Ale sie porobiło No to pewnie Chkn się zdziwi ale przyznam mu rację Jeśli chodzi o grafe no to jednak GF są lepsze. Choć nie wiem jak ta najnowsze seria ATI (chodzi mi o serię X.....) bo nie miałem z nimi doczynienia. Przez mój komp przeleciało wiele grafik. Od radka 9000 przez GeCuba9550, GF6600, Radek 9800 Pro (osiągi gorsze niż na 9800 Pro), no i się zatrzymałem na GF6800. I musze przyznać, że ten ostatni jest kosmiczny.
Standardowo dla użytkownika było dostępnych 12 potoków. Akurat w mojej wersji istnieje możliwość odblokowania 4 dodatkowych i wtedy to juz zaczyna się jazda. Cena dosyć wysoka niestety :-/ ale patrząc na możliwości karty - to się opłaca! Co do problemów to nie ma żadnych! Wszystko pięknie hula!
nVidia jest faktycznie lepsza, fakt że bywa droga ale jest jak najbardziej warta swojej ceny. Nigdy nie miałem absolutnie żadnych problemów z nVidią. Miałem już wewnątrz skrzyni, o czym wcześniej pisałem kilka różnych modeli nVidii, i dotad nie było z nimi żadnych zająknięć z chipsetami VIA, ani niczym innym. Działały bez zarzutów przez wiele lat, i nadal działają.
Działały bez zarzutów przez wiele lat, i nadal działają.
No to tak jak moje Ati, tyle że jakoś zawsze wychodzą mnie taniej niz odpowiedniki z nVidii (no cóz w końcu reklama kosztuje i ktos za to musi zapłacić a że nVidia pcha sie gdzie można to i cena jest odpowiednia ).
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum