Rudzkie forum dyskusyjne Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  •   Chat  • 

Polecamy: Najlepsze Randki internetowe • Dla kobiet, dziewczyn i dziewczynek - Forum kobiet •  Linuks forum

Poprzedni temat :: Następny temat
nVidia vs. Ati

Co pod blachą? (Co do posiadanych modeli, piszcie o tym w postach)
nVidia
83%
 83%  [ 5 ]
ATI
16%
 16%  [ 1 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
Chkn 

Wysłany: 2006-04-17, 22:43   nVidia vs. Ati

Temat o procesorach ostro się rozwinął, zobaczymy czy tym razem wywołam kolejną kłótnie dlatego, że jestem użytkownikiem i wesołym klientem nVidii. Chociaż nie o ostre, gwałtowne spory mi raczej chodzi.

Ati ( http://www.ati.com ) i nVidia ( http://www.nvidia.com ) są światowymi liderami w produkcji i wprowadzaniu nowych technologii na rynku procesorów graficznych. To dwie najpotężniejsze firmy trzęsące całym rynkiem kart graficznych. Generalnie są oni i nie ma nikogo innego... No ale która lepsza?

Ja sam jestem zwolennikiem nVidii zaś za skorupą trzymam starego już GeForce'a Titanium 4800i 128 Ram, wcześniej miałem GeForce'a 2, a jeszcze wcześniej dwie Rivy TNT, jedna 16 druga 32 Megowa. Moim zdaniem produkty nVidii znacznie lepiej radzą sobie z aplikacjami 3D (nie chodzi tu tylko o gry), są zdecydowanie bardziej kompatybilne od produktów ATI. Mój kumpel ma ze swoim Radeonem (nie pamiętam już co to za model, ale to mniej więcej odpowiednik mojego GeForce'a) same problemy jeśli chodzi o współpracę z różnego rodzaju programami 3D.

Jeśli wasza opinia jest inna, lub podobna... Cokolwiek dzielcie się wrazeniami, i udowadniajcie wyższość jednego nad drugim, bo o to koniec końców tu chodzi. :spoko:

lOOpa 

Sieć:: 9
Wysłany: 2006-04-17, 22:47   

o Ty jeden... :] miol zech Ci wczoraj o tym nie godac :) no ale mosz miec ... :]

Chkn 

Wysłany: 2006-04-17, 23:01   

Luz, to battle na szerszą skalę... ;-)

shoovarek1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-17, 23:07   

No i zajs bedzie haja :lol:
Znowu: miałem juz i to i to i moge powiedziec że lepsze jest... ATI :-)
To właśnie nVidia jest często niekompatybilna z wieloma MOBO wyposazonymi w chipsety głownie VIA - a że te chipy sa montowane na bardzo wielu typach plyt to i problemy są dość częste. Sam mialem karte nVidii i 2 różne płyty z chipem VIA i na obu niemozliwościa było np. uruchomienie niektórych gier. Na innych płytach (z innymi chipsetami) problemów nie było - dość częsty objaw. Ati działało na wszystkim bez zająknięcia.
Obecnie posiadam nie najnowszą ATI 9550 która bez problemu kręci sie na droższą o jakies 100 zł. ATI 9600 PRO. W kartach ATI to norma, w nVidiach jest mniej różowo.
Znowu: ATI wydaje się byc po prostu bardziej opłacalne i kompatybilne ale konkurencja jest tak duża że coraz trudniej jest dokonać wyboru...

lOOpa 

Sieć:: 9
Wysłany: 2006-04-17, 23:23   

nO jA haja bedzie zas napewno... :] nO jO tez jest zdania, ze ATI jest lepsze (zech juz to wczoraj Chkn tlumaczyl ale nie chiol sluchac... :] ) kiedys mialem nVidia i same problemy z nia byly... teraz juz od dluzszego czasu jadna na moim Radeonie 9200 SE Atlantis Sapphire 128 DDR Memory... :] w majuz jak beda szarpac nowego kompa to tez nie widza innej opcji jak jakis nowy Radeon... :]
Ostatnio zmieniony przez lOOpa 2006-04-18, 06:31, w całości zmieniany 1 raz  

WiLLy 

Wysłany: 2006-04-18, 06:28   

Ale sie porobiło :-D No to pewnie Chkn się zdziwi ale przyznam mu rację ;-) Jeśli chodzi o grafe no to jednak GF są lepsze. Choć nie wiem jak ta najnowsze seria ATI (chodzi mi o serię X.....) bo nie miałem z nimi doczynienia. Przez mój komp przeleciało wiele grafik. Od radka 9000 przez GeCuba9550, GF6600, Radek 9800 Pro (osiągi gorsze niż na 9800 Pro), no i się zatrzymałem na GF6800. I musze przyznać, że ten ostatni jest kosmiczny.

Standardowo dla użytkownika było dostępnych 12 potoków. Akurat w mojej wersji istnieje możliwość odblokowania 4 dodatkowych i wtedy to juz zaczyna się jazda. Cena dosyć wysoka niestety :-/ ale patrząc na możliwości karty - to się opłaca! Co do problemów to nie ma żadnych! Wszystko pięknie hula!

Chkn 

Wysłany: 2006-04-18, 08:46   

nVidia jest faktycznie lepsza, fakt że bywa droga ale jest jak najbardziej warta swojej ceny. Nigdy nie miałem absolutnie żadnych problemów z nVidią. Miałem już wewnątrz skrzyni, o czym wcześniej pisałem kilka różnych modeli nVidii, i dotad nie było z nimi żadnych zająknięć z chipsetami VIA, ani niczym innym. Działały bez zarzutów przez wiele lat, i nadal działają.

shoovarek1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-18, 10:48   

Chkn napisał/a:
Działały bez zarzutów przez wiele lat, i nadal działają.

No to tak jak moje Ati, tyle że jakoś zawsze wychodzą mnie taniej niz odpowiedniki z nVidii (no cóz w końcu reklama kosztuje i ktos za to musi zapłacić ;) a że nVidia pcha sie gdzie można to i cena jest odpowiednia ;) ).

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach