Rudzkie forum dyskusyjne Strona Główna  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  •   Chat  • 

Polecamy: Najlepsze Randki internetowe • Dla kobiet, dziewczyn i dziewczynek - Forum kobiet •  Twoje hobby to akwarystyka ? Zajrzyj na www.ichtio.com

Poprzedni temat :: Następny temat
nowe pięć dych...
Autor Wiadomość
lOOpa 

Sieć:: 9
Wysłany: 2006-04-23, 09:12   nowe pięć dych...

NBP mo za jakis czas wypuscic nowe 50zl... z wizerunkiem Jana Pawła II... co o tym myslicie :?: ...

Chkn 

Wysłany: 2006-04-23, 09:38   

Rozumiem, że to ma być jakaś limitowana edycja co? Generalnie i tak nie podoba mi się ten pomysł, wolę żeby był tam Kazimierz Wielki. Banknoty to nie miejsce dla głowy kościoła, przyszłego świętego, dla kościoła wogóle. Kto to wymyślił?

lOOpa 

Wysłany: 2006-04-23, 09:41   

nO wlasnie sam nie wiem do konca czy to bedzie wersja limitowana ale chyba tak... bo z tego co wiem ma to byc pierwszy w naszej historii banknot kolekcjonerski... wczesniej byly same monety...

kto to wymyslil to nie wiem... wiem tylko tyle, ze prymas i jakis biskup musieli sie zgodzic i sie zgodzili... i zaakceptowali projekt tego banknotu...

Chkn 

Wysłany: 2006-04-23, 09:46   

To dziwne, bo osoba papieża kojarzy mi się z czystością, z niezmierzoną dobrocią. Zaś dla pieniedzy niektórzy ludzie są gotowi popełnić najgorszą zbrodnię. To sie ze sobą kłóci, chociaż możecie myśleć, że to co mówię to jakieś bzdury. Ale tak uważam. Kościół nie powinien się w to mieszać.

shoovarek1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-23, 10:01   

Chkn napisał/a:
Kościół nie powinien się w to mieszać.

A do czego jeszcze sie nie mieszał ? ;)
Niestety prawie nic nie jest białe albo czarne, zalewa nas szarość...

Jesli o mnie chodzi to nie widze w tym nic takiego bulwersującego. W przeszłości juz nie raz umieszczano na banknotach i monetach wizerunki wielkich ludzi.
Co wiecej: juz rok temu powstała specjalna kolekcjonerska moneta z JPII: http://e-numizmatyka.pl/s...roducts_id=1691
Istnieje nawet moneta z Benedyktem XVI: http://www.coin.pl/go/_info/?id=745

Ta tradycja istnieje juz bardzo dawno: monety, znaczki, banknoty, medale itd. Prawie zawsze są to wersje limitowane - kolekcjonerskie.

Co do tej monety z papieżem to pewnie nawet pamietacie jakie byly kolejki przed mennicami rok temu kiedy te monety sie pojawiły, głośno o tym bylo w mediach.

lOOpa 

Wysłany: 2006-04-23, 10:18   

shoovarek1 napisał/a:
Co wiecej: juz rok temu powstała specjalna kolekcjonerska moneta z JPII

jak dobrze pamietam to byla juz 26 moneta z Janem Pawłem II... :]

shoovarek1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-23, 10:50   

lOOpa napisał/a:
jak dobrze pamietam to byla juz 26 moneta z Janem Pawłem II... :]

Aż takiej pamieci to nie mam ;) ale to tylko dowód na to że to nic nowego, jak dla mnie to bardziej wkurzające jest nazywanie imieniem naszego papieza kazdej szkoły, ulicy, szpitala i czego sie tylko da - gdzies ostatnio padło stwierdzenie że takich "obiektów" mamy juz ok. 600...

lOOpa 

Wysłany: 2006-04-23, 13:41   

shoovarek1 napisał/a:
ale to tylko dowód na to że to nic nowego

moim zdaniem to jednak nie dowod... moneta jakos do tego sie nadaje jak mozna tak to w ogole nazwac... banknot tak jak juz pislal Chkn jakos tak do tego nie pasuje i juz bardziej kojarzy sie z tzw. brudnym pieniadzem... :]

shoovarek1
[Usunięty]

Wysłany: 2006-04-23, 14:10   

lOOpa napisał/a:
kojarzy sie z tzw. brudnym pieniadzem...

Ale to nie jest zwykly pieniadz ktorym bedziesz na codzien płacił za wywóz szamba albo za buraki w warzywniaku. To będa pamiatkowe kolekcjonerkie banknoty które pewnie nigdy nie dotkną lady monopolowego (hmm, mozna tym wogołe płacić ?) ani nie będa słuzyć do codziennych brudnych i mniej brudnych interesów.
Gdyby to był zwykły pieniądz wpuszczony do masowego obiegu to zgoda - nie było by to pewnie zbyt dobre posunięcie ale skoro ma to byc cos wiecej - pamiątka, symbol, to chyba nie ma w tym nic złego.
Jak dla mnie to jest to samo co pamiatkowe albumy, ksiązki, kartki, wisiorki, nagrania i inne przedmioty które masowo pojawiły sie przez ostatni rok i wczesniej.

Odpowiedz do tematu