StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Dział główny » Blokowisko » Policja zwalcza piratów
Policja zwalcza piratów
Autor Wiadomość
qrzak1 

Tematy: 22
Piwa: 258/19
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 8:14 pm 

shv1 

Tematy: 524
Piwa: 275/10
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 7:51 am 

Cytat
Policjanci z Koszalina zlikwidowali hub DC prowadzony przez trzech studentów jednej z tamtejszych uczelni. Za jego pośrednictwem udostępniano w sumie ok. 35 TB pirackich materiałów - muzyki, filmów oraz oprogramowania.

Trzej mężczyźni zostali zatrzymani - za rozpowszechnianie cudzych utworów muzycznych, filmów i oprogramowania grozi im kara do 2 lat pozbawienia wolności. Policjanci z Sekcji do Walki z Przestępczością Gospodarczą koszalińskiej policji mówią, iż hub prowadzony był co najmniej od 3 lat.

Dziś o 6.00 rano policjanci - w asyście przedstawicieli organizacji ZPAV oraz FOTA (reprezentujących branżę filmową i muzyczną) - przeprowadzili przeszukania u 40 namierzonych użytkowników huba. Zabezpieczono podczas nich 10 notebooków oraz 60 dysków twardych.

- http://www.idg.pl/news/109327.html

35 TB... :shock:

shoovarek1

shv1 

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 9:47 am 

Cytat
Panika wśród wrocławskich internautów. Kasują dyski z nielegalnymi filmami i muzyką, bo boją się nalotów. Policjanci weszli już do ponad stu prywatnych mieszkań

- Wyczyściłam kompa z nielegalnych programów, wycięłam wszystkie programy do ściągania filmów i mp3, sformatowałam dysk, wyrzuciłam wszystkie nośniki z nielegalami i przeczekuję - mówi Anna, specjalistka ds. public relations. - O tym, że jest jakaś akcja i gliniarze węszą, usłyszałam od znajomych. Nikt z nich nie wpadł, ale wszyscy przestali ściągać.

Panikę wywołała ostatnia akcja wrocławskich policjantów z sekcji do walki z przestępczością gospodarczą. Pod koniec sierpnia zalogowali się w osiedlowej sieci i namierzyli 136 osób, które wymieniały się plikami. Zaraz potem policjanci z kilku komisariatów weszli jednocześnie do 40 mieszkań na Krzykach, Gaju, Sępolnie i Popowicach, potem do kolejnych. Najmłodszy z zatrzymanych piratów miał 17 lat, najstarszy 35.

- Ludzie byli w totalnym szoku. Tłumaczyli, że wszyscy tak robią. Zapewniali, że nie wiedzieli, iż to nielegalne - mówi policjant, który brał udział w akcji.

- http://wiadomosci.gazeta....69,4614237.html

Czyzby znowu sie zaczynało ?

shoovarek1

ANEM 

Zaproszone osoby: 10
Tematy: 24
Piwa: 5/13
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 3:06 pm 

zabawne zbliza sie koniec roku i zaczynaja znowu o tym mówic :cool:

Master 

Tematy: 17
Postawił 11 piw(a)

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 7:38 pm 

Antków nie stać na kompy dlatego naloty robią :D Tak na serio to pewnie zwykła ściema

Nie pomagam niezarejestrowanym osobom na gg. Nie podaję cdkeyów, od tego jest warez.
Postaw piwo autorowi tego posta

SzakalXP 

Tematy: 27
Piwa: 9/24
Wysłany: Pią Paź 26, 2007 11:12 pm 

Z tego co wiem to można mieć cały ten "stuff" komputerowy na użytek własny, bele by sie tego nie rozpowszechniało po necie....nagrywało masowo itp... :razz: Takie mnie sluchy doszły :mrgreen:

// Ayrton Senna Da Silva //

[*] 21.III.1960 - 01.V.1994 [*]

shv1 

Wysłany: Pią Paź 26, 2007 11:18 pm 

Wystarczy ze cos sciagasz - kiedy to robisz to jednocześnie w wiekszości sieci p2p musisz też udostepniac pliki innym uzytkownikom i tu Cie mają, choćby i Twój upload wynosił 0,0001 kb/s to juz sie kwalifikujesz "jako rozpowszechniający treści objęte prawem autorskim" :wink:

shoovarek1

SzakalXP 

Wysłany: Sob Paź 27, 2007 9:00 am 

shv1 napisał/a
Wystarczy ze cos sciagasz - kiedy to robisz to jednocześnie w wiekszości sieci p2p musisz też udostepniac pliki innym uzytkownikom i tu Cie mają, choćby i Twój upload wynosił 0,0001 kb/s to juz sie kwalifikujesz jako rozpowszechniający treści objęte prawem autorskim :wink:

No dobra a co jak nie ściagasz ani nawet nie udostępniasz :> :P Przecież możesz mieć filmy,programy i winde nagrane na płytce od kogoś niekoniecznie ściągnięte z neta... :P Wtedy masz na użytek własny :D :wink:

shv1 napisał/a
0,0001 kb/s

Heheheh szłoby jak buuuurza.... ;) :mrgreen:

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 10:03 am 

Wygląda na to że trzeba skończyć z torrentami a przezucic się na peer2mail tam wkoncu się nic nie udostepnia.

danius0102

SzakalXP 

Wysłany: Sob Paź 27, 2007 11:34 am 

Mumiak napisał/a
Wygląda na to że trzeba skończyć z torrentami a przezucic się na peer2mail tam wkoncu się nic nie udostepnia.

Eeeeetam Mumiś panikujesz :P :wink: :beer:

shv1 

Wysłany: Sob Paź 27, 2007 11:39 am 

SzakalXP napisał/a
Przecież możesz mieć filmy,programy i winde nagrane na płytce od kogoś niekoniecznie ściągnięte z neta...

Polskie prawo jest w tej kwestii dosyc nieprecyzyjne i w sumie nie do konca wiadomo co wolno a czego nie, w kazdym razie lepiej miec sie na baczności ;)

A u jeszcze cos z dzisiejszych newsów:

Cytat
Temistokles Brodowski, rzecznik Centralnego Biura Antykorupcyjnego, jako rzecznik policji w podwarszawskim Wołominie zajmował się handlem pirackimi filmami - ustalił dziennik Polska.

Wydrukował specjalne obwoluty. Piraty filmów, które dopiero wchodziły na ekrany, sprzedawał za złotówkę albo za dwa złote. Każdy miał na okładce tytuł i logo Temistoklesa: Tokles Film - opowiada dawny współpracownik Brodowskiego. Policjanci z Wołomina mówią, że fakt, iż rzecznik CBA rozprowadza nielegalne kopie filmów, był w ich komendzie tajemnicą poliszynela. Przekazali redakcji dziennika płyty, które - jak twierdzą - kupili od rzecznika.

- interia.pl

Pozostawie to bez komentarza.

shoovarek1

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Sob Paź 27, 2007 12:50 pm 

SzakalXP napisał/a
Mumiak napisał/a

Eeeeetam Mumiś panikujesz :P :wink: :beer:

Ja nie panikuje tylko mowie co moze byc lepsze :P

danius0102

bolczyk 

Tematy: 4
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 3:11 pm 

ja osobiście wolę p2m, ale z tego co wiem i nawet ktoś pisał już tutaj o tym wcześniej polskie prawo w tej kwestii nie j est do końca jasne i z tego co czytałem nikt nie został ukarany drogą sądową w Polsce za samo ściąganie czy posiadanie filmów.

smile
Gość
Wysłany: Czw Lis 29, 2007 6:22 am 

Najsmieszniejsze jest to że ktos kupuje Windowsa i mysli ze juz mu nic nie grozi bo przeciez ma legalny system, ale jakby zapomina o tym ze ma na dysku milion mp3-jek gier i divxów :lol:
No ale prawo nie jest w tym wypadku precyzyjne i jezeli tego nie udostepnia to moze jest ok.

shv1 

Wysłany: Sob Cze 21, 2008 11:10 am 

Kolejne polowanie na czarownice, a może raczej na haracz:

Cytat
Internauci ściągający gry, filmy czy muzykę dostają pisma od warszawskiej kancelarii prawniczej, która straszy sądem i żąda odszkodowań za piractwo. Adresy i nazwiska internautów prawnicy dostają od policjantów

Pisma brzmią groźnie. Zatrudniony specjalnie w tym celu przeze mnie personel, we współpracy z międzynarodową firmą wyspecjalizowaną w ściganiu przestępstw oraz przestępców internetowych, ustalił, że jako użytkownik internetu (...) bezprawnie rozpowszechniał Pan utwory chronione przepisami ustawy prawo autorskie - czytamy w piśmie warszawskiej kancelarii prawniczej Obig.

Prawnicy ostrzegają, że we współpracy z policją i prokuraturą zaprowadzą pirata przed sąd, gdzie czeka go proces karny, cywilny, postępowanie komornicze i wpis do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych. Chyba że pokaja się, podpisze ugodę i zapłaci stosowne odszkodowanie.

Według szefa kancelarii Jacka Wycecha Obig reprezentuje kilka firm, m.in. producentów gier TopWare i Techland, oraz wydawców muzyki - Universal i Magic Records.

- W przypadku użytkowników masowo łamiących prawo autorskie w grę wchodzą odszkodowania rzędu nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych - twierdzi Wycech. Zazwyczaj domaga się jednak od 500 do 3 tys. zł.

źródło: http://wiadomosci.gazeta....lac_haracz.html

shoovarek1

RUDANET.INFO Forum » Dział główny » Blokowisko » Policja zwalcza piratów

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Pokazywacz temperatury ;)
Dobra wiadomość dla śpiochów :D
Nieoficjalny Service pack dla Windows 98
Miłość czy to tylko poetycka nazwa pożądania
rodzice nas pilnuja przed pierwszym razem

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach