StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Dział główny » Blokowisko » Policja zwalcza piratów
Policja zwalcza piratów
Autor Wiadomość
qrzak1 

Tematy: 22
Piwa: 258/19
  Wysłany: Czw Gru 21, 2006 3:43 pm Policja zwalcza piratów

Doszły mnie słuchy, że podobno niektórym użytkownikom naszej sieci policja złożyła wizytę i skonfiskowała PC wraz ze wszystkimi nielegalnymi płytami, a cała sprawa trafiła do sądu. Usłyszałem to można powiedzieć od osoby, która powinna dawać przykład, więc raczej nie kłamie.
Co mam o tym sądzić, real czy plotka ??

Jeżeli prawda to czy muszę ich wpuścić, czy IB może udostępnić mój adres zamieszkania, jak przed tym uciec ??

RtMvS 

Tematy: 79
Piwa: 25/37
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 3:51 pm 

Też to słyszałem, podobno serio buszują po okolicy. Podobno wystarczy udawać, że nie ma Cie w domu...ale co ja zrobie, jak mam domofon... :| Nie zobaczę czy to gliny czy ktoś inny :|
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<

Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 524
Piwa: 275/10
Wysłany: Czw Gru 21, 2006 4:14 pm 

qrzak1 napisał/a
Co mam o tym sądzić, real czy plotka ??

Nigdy nie wiadomo ale przy okazji takich akcji jest przewaznie dużo szumu zarówno w mediach jak i w necie a skoro wszedzie cisza to pewnie plotka.
qrzak1 napisał/a
Jeżeli prawda to czy muszę ich wpuścić

Jezeli maja nakaz to tak, jezeli go nie maja - tu juz zdania sa podzielone.
qrzak1 napisał/a
czy IB może udostępnić mój adres zamieszkania

Operator (w tym przypadku IB) ma obowiazek udostepnic dane abonentów (np. Policji) w sciśle okreslonych przypadkach, tutaj tez chyba niezbedny jest nakaz prokuratora.
qrzak1 napisał/a
jak przed tym uciec ??

1. Zaopatrzyć sie w oryginaly system (Windows XP: 300-600 zl., Linux: free)
2. Usunąc z dysku wszelkie inne programy i materialy na które sa nie do konca legalne
3. Pozbyc sie (schowac ? ;) ) wszystkich nosników których zawartosc jest nie do konca legalna
4. Modlic sie żeby nikomu nie chcialo sie bawić w odzyskiwanie danych z wykasowanego wczesniej dysku ;)

Ew. zaopatrzyc sie w silny elektromagnes tak jak proponował Dexter :lol:

shoovarek1

Dexter 

Tematy: 8
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 12:09 am 

http://dexter.h4e.pl/tc.wmv :wink: :wink: :wink:

qrzak1 

Wysłany: Pią Gru 22, 2006 6:34 pm 

Dexter napisał/a
http://dexter.h4e.pl/tc.wmv :wink: :wink: :wink:

Z jakiego to filmu ??

shv1 

Wysłany: Pią Gru 22, 2006 6:55 pm 

qrzak1 napisał/a
Z jakiego to filmu ??

The core (Jądro ziemi) - http://jadro.ziemi.filmweb.pl/ :roll:

shoovarek1

Dexter 

Tematy: 8
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: Sob Gru 23, 2006 12:47 am 

Film idiotyczny, ale ta scena mi się wybitnie podobała :)

PeQu 

Tematy: 0
Postawił 7 piw(a)
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 6:19 pm 

Slyszalem jakis czas temu ze chodzili po niektorych ludziach ktorzy mieli neta z elsatu. Konfiskowali kompy i wszystkie nielegalne plyty. Mam nadzieje ze to tylko plotki i naszej sieci to nie dotyczy.

Polskie Forum Smallville - Zapraszam!

seba132

Tematy: 1
Wysłany: Nie Gru 31, 2006 7:35 am 

Posłuchajcie mojej teorii na ten temat.
Wygląda to mi na nic innego jak wymyślony doskonały patent w celu podniesienia sprzedaży oprogramowania itp.
Wiedząc, że lipnie się sprzedaje oprogramowanie win… itp.
Kolesie wpadli na pomysł by zasiać trochę popeliny i niepokoju wystarczy popytać w sklepach jak ostatnio podniosła się sprzedasz oprogramowania
Takie teksty ze wpadli, bo miał nieoryginalne oprogramowanie itd. To bzdury!!!!
Fakty, iż było przeszukanie u kolesia podawane w prasie są specjalnie podkręcane
Należy zwrócić uwagę na fakt, iż przeszukania dokonywane są u ludzi, którzy dokonali przestępstwa sprzedając!!!! Handlując!!!!! •••••••••••Nieoryginalnym oprogramowaniem itd. Handlowali sprzedawali rozpowszechniali, czyli dokonali przestępstwa w myśl prawa zdarza się, że dokonał przestępstwa drobnego, ale przy okazji policja dokonała przeszukania i dokładają tak na przyszłość
A nie tak jak opisują inni, że zbiorowe nakazy albo naloty, bo ktoś ściągnął sobie film lub ma nieoryginalnego wind… bzdura!!!! Dlaczego dlatego bo przynajmniej połowa ludzi śmiga na nielegalnej windzie?
To tylko moje zdanie na ten temat możecie się nie zgadzać

Cytuje, Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego. CW myśl tej ustawy mogę zaciągnąć film mp3 czy inny utwór muzyczny. Traktuję to jako utwór udostępniony kopiuje na użytek własny ( ściągnie z Internetu jest to rodzaj kopiowania..•Natomiast przestępstwa dokonuje ten, co umieszcza utwory pliki muzyczne filmy bez zgody i wiedzy autora.. Tak to określa Wspomniane wyżej prawo..

Piratem jest kopia filmu, która następnie zostaje odpłatnie rozpowszechniona, rozpowszechniona w sieci p2p (rozpowszechnianie a probiernie to dwie różna sprawy). Pożyczenie czy przegranie od kolegi nie będzie naruszeniem. Tak samo jak pobranie za pomocą p2p, ale równocześnie przy wyłączonej opcji dzielenia się z innymi. Samemu należy wybrać czy chce się działać zgodnie z prawem (nie rozpowszechniać, ale móc pobierać) czy też chce się być "etycznym" (w wielkim cudzysłowu) w stosunku do innych użytkowników p2p. Piractwo jest karalne na podstawie, art. 116-118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Kto może dokonać przeszukania: prokurator lub Policja (na polecenie sądu lub prokuratora?.•Gdy puka do nas Policja, (bo prokurator raczej rzadziej, gdyż nasi prokuratorzy mają często ważniejsze sprawy niż przeszukiwanie nam pokoju w celu znalezienia Np. 20 pirackich płytek), funkcjonariusze powinni nam okazać postanowienie (popularnie nazywany nakazem przeszukania) sądu lub prokuratora.

Niestety jest jeden wyjątek, kiedy Policja może wejść bez postanowienia sądu lub prokuratora - tylko w wypadkach niecierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie nie mogło być wydane. Ale wtedy funkcjonariusze muszą postarać się załatwić postanowienie od sądu lub prokuratora i doręczyć nam w terminie 7 dni od przeszukania. Jeżeli tego nie uczynią przeszukanie będzie uważana za przeprowadzone bezprawnie.

qrzak1 

Wysłany: Nie Gru 31, 2006 8:38 am 

seba132 napisał/a
Posłuchajcie mojej teorii na ten temat.
Wygląda to mi na nic innego jak wymyślony doskonały patent w celu podniesienia sprzedaży oprogramowania itp.
Wiedząc, że lipnie się sprzedaje oprogramowanie win… itp.
Kolesie wpadli na pomysł by zasiać trochę popeliny i niepokoju wystarczy popytać w sklepach jak ostatnio podniosła się sprzedasz oprogramowania
Takie teksty ze wpadli, bo miał nieoryginalne oprogramowanie itd. To bzdury!!!!
Fakty, iż było przeszukanie u kolesia podawane w prasie są specjalnie podkręcane
Należy zwrócić uwagę na fakt, iż przeszukania dokonywane są u ludzi, którzy dokonali przestępstwa sprzedając!!!! Handlując!!!!! •••••••••••Nieoryginalnym oprogramowaniem itd. Handlowali sprzedawali rozpowszechniali, czyli dokonali przestępstwa w myśl prawa zdarza się, że dokonał przestępstwa drobnego, ale przy okazji policja dokonała przeszukania i dokładają tak na przyszłość
A nie tak jak opisują inni, że zbiorowe nakazy albo naloty, bo ktoś ściągnął sobie film lub ma nieoryginalnego wind… bzdura!!!! Dlaczego dlatego bo przynajmniej połowa ludzi śmiga na nielegalnej windzie?
To tylko moje zdanie na ten temat możecie się nie zgadzać

Cytuje, Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego. CW myśl tej ustawy mogę zaciągnąć film mp3 czy inny utwór muzyczny. Traktuję to jako utwór udostępniony kopiuje na użytek własny ( ściągnie z Internetu jest to rodzaj kopiowania..•Natomiast przestępstwa dokonuje ten, co umieszcza utwory pliki muzyczne filmy bez zgody i wiedzy autora.. Tak to określa Wspomniane wyżej prawo..

Piratem jest kopia filmu, która następnie zostaje odpłatnie rozpowszechniona, rozpowszechniona w sieci p2p (rozpowszechnianie a probiernie to dwie różna sprawy). Pożyczenie czy przegranie od kolegi nie będzie naruszeniem. Tak samo jak pobranie za pomocą p2p, ale równocześnie przy wyłączonej opcji dzielenia się z innymi. Samemu należy wybrać czy chce się działać zgodnie z prawem (nie rozpowszechniać, ale móc pobierać) czy też chce się być etycznym (w wielkim cudzysłowu) w stosunku do innych użytkowników p2p. Piractwo jest karalne na podstawie, art. 116-118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Kto może dokonać przeszukania: prokurator lub Policja (na polecenie sądu lub prokuratora?.•Gdy puka do nas Policja, (bo prokurator raczej rzadziej, gdyż nasi prokuratorzy mają często ważniejsze sprawy niż przeszukiwanie nam pokoju w celu znalezienia Np. 20 pirackich płytek), funkcjonariusze powinni nam okazać postanowienie (popularnie nazywany nakazem przeszukania) sądu lub prokuratora.

Niestety jest jeden wyjątek, kiedy Policja może wejść bez postanowienia sądu lub prokuratora - tylko w wypadkach niecierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie nie mogło być wydane. Ale wtedy funkcjonariusze muszą postarać się załatwić postanowienie od sądu lub prokuratora i doręczyć nam w terminie 7 dni od przeszukania. Jeżeli tego nie uczynią przeszukanie będzie uważana za przeprowadzone bezprawnie.

Stary gadasz jak policjant :grin: Bardzo fajny i wyczerpujący tekst, oby to co napisałeś było naprawdę, może rzeczywiście wciepli plotkę i teraz wszyscy ciągną do sklepu, ale na wszelki wypadek komputer trzymam blisko okna i jak co to wrzuce HDD na balkon od sąsiada :lol:

shv1 

Wysłany: Nie Gru 31, 2006 10:36 am 

W nieodległej przyszlosci nasz sejm ma sie zając nowelizacją przepisów chroniacych autorów i ich utwory także pojecie "udostepniania pliku koledze lub znajomemu" moze sie okazac nieaktualne ;)
Faktem jest ze wielu punktom sprzedazy softu zalezu na rozdmuchaniu calej sprawy, jak juz pisalem wyzej kilku wlascicieli takich sklepów oficjalnie przyznalo ze jest im to na reke bo kilkukrotnie polepsza sie sprzedaz legalnego oprogramowania...

shoovarek1

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 6:36 pm 

Hmm cos sie jednak dzieje na Karmanskim bo dzisaj widzialem jak jacys chcoby antyterorysci latali z plytami :/

danius0102

RtMvS 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:36 pm 

Podobno od strony Karmańskiego dochodzą w stronę Magazynowej, Nałkowskiej, Mickiewicza, Wieniawskiego, Norwida i dalej w Stare Osiedle...taka fala... :|

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 90
Piwa: 5/7
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:41 pm 

Ja słyszałem że sprawdzają ludzi z Neti i ŚTK i Neostrady ale czy to prawda któż to wie :/ ale zaczynam się bać...

danius0102

RtMvS 

Wysłany: Wto Sty 09, 2007 7:55 pm 

Podobno wystarczy udawać, że nie ma nikogo w domu...ale skąd masz wiedziec czy to pały czy tylko znajomy :|

RUDANET.INFO Forum » Dział główny » Blokowisko » Policja zwalcza piratów

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Pokazywacz temperatury ;)
Dobra wiadomość dla śpiochów :D
Nieoficjalny Service pack dla Windows 98
Miłość czy to tylko poetycka nazwa pożądania
rodzice nas pilnuja przed pierwszym razem

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach