Doszły mnie słuchy, że podobno niektórym użytkownikom naszej sieci policja złożyła wizytę i skonfiskowała PC wraz ze wszystkimi nielegalnymi płytami, a cała sprawa trafiła do sądu. Usłyszałem to można powiedzieć od osoby, która powinna dawać przykład, więc raczej nie kłamie.
Co mam o tym sądzić, real czy plotka
Jeżeli prawda to czy muszę ich wpuścić, czy IB może udostępnić mój adres zamieszkania, jak przed tym uciec
Też to słyszałem, podobno serio buszują po okolicy. Podobno wystarczy udawać, że nie ma Cie w domu...ale co ja zrobie, jak mam domofon... Nie zobaczę czy to gliny czy ktoś inny
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<
Nigdy nie wiadomo ale przy okazji takich akcji jest przewaznie dużo szumu zarówno w mediach jak i w necie a skoro wszedzie cisza to pewnie plotka.
qrzak1 napisał/a
Jeżeli prawda to czy muszę ich wpuścić
Jezeli maja nakaz to tak, jezeli go nie maja - tu juz zdania sa podzielone.
qrzak1 napisał/a
czy IB może udostępnić mój adres zamieszkania
Operator (w tym przypadku IB) ma obowiazek udostepnic dane abonentów (np. Policji) w sciśle okreslonych przypadkach, tutaj tez chyba niezbedny jest nakaz prokuratora.
qrzak1 napisał/a
jak przed tym uciec
1. Zaopatrzyć sie w oryginaly system (Windows XP: 300-600 zl., Linux: free)
2. Usunąc z dysku wszelkie inne programy i materialy na które sa nie do konca legalne
3. Pozbyc sie (schowac ? ) wszystkich nosników których zawartosc jest nie do konca legalna
4. Modlic sie żeby nikomu nie chcialo sie bawić w odzyskiwanie danych z wykasowanego wczesniej dysku
Ew. zaopatrzyc sie w silny elektromagnes tak jak proponował Dexter
Slyszalem jakis czas temu ze chodzili po niektorych ludziach ktorzy mieli neta z elsatu. Konfiskowali kompy i wszystkie nielegalne plyty. Mam nadzieje ze to tylko plotki i naszej sieci to nie dotyczy.
Posłuchajcie mojej teorii na ten temat.
Wygląda to mi na nic innego jak wymyślony doskonały patent w celu podniesienia sprzedaży oprogramowania itp.
Wiedząc, że lipnie się sprzedaje oprogramowanie win… itp.
Kolesie wpadli na pomysł by zasiać trochę popeliny i niepokoju wystarczy popytać w sklepach jak ostatnio podniosła się sprzedasz oprogramowania
Takie teksty ze wpadli, bo miał nieoryginalne oprogramowanie itd. To bzdury!!!!
Fakty, iż było przeszukanie u kolesia podawane w prasie są specjalnie podkręcane
Należy zwrócić uwagę na fakt, iż przeszukania dokonywane są u ludzi, którzy dokonali przestępstwa sprzedając!!!! Handlując!!!!! •••••••••••Nieoryginalnym oprogramowaniem itd. Handlowali sprzedawali rozpowszechniali, czyli dokonali przestępstwa w myśl prawa zdarza się, że dokonał przestępstwa drobnego, ale przy okazji policja dokonała przeszukania i dokładają tak na przyszłość
A nie tak jak opisują inni, że zbiorowe nakazy albo naloty, bo ktoś ściągnął sobie film lub ma nieoryginalnego wind… bzdura!!!! Dlaczego dlatego bo przynajmniej połowa ludzi śmiga na nielegalnej windzie?
To tylko moje zdanie na ten temat możecie się nie zgadzać
Cytuje, Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego. CW myśl tej ustawy mogę zaciągnąć film mp3 czy inny utwór muzyczny. Traktuję to jako utwór udostępniony kopiuje na użytek własny ( ściągnie z Internetu jest to rodzaj kopiowania..•Natomiast przestępstwa dokonuje ten, co umieszcza utwory pliki muzyczne filmy bez zgody i wiedzy autora.. Tak to określa Wspomniane wyżej prawo..
Piratem jest kopia filmu, która następnie zostaje odpłatnie rozpowszechniona, rozpowszechniona w sieci p2p (rozpowszechnianie a probiernie to dwie różna sprawy). Pożyczenie czy przegranie od kolegi nie będzie naruszeniem. Tak samo jak pobranie za pomocą p2p, ale równocześnie przy wyłączonej opcji dzielenia się z innymi. Samemu należy wybrać czy chce się działać zgodnie z prawem (nie rozpowszechniać, ale móc pobierać) czy też chce się być "etycznym" (w wielkim cudzysłowu) w stosunku do innych użytkowników p2p. Piractwo jest karalne na podstawie, art. 116-118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Kto może dokonać przeszukania: prokurator lub Policja (na polecenie sądu lub prokuratora?.•Gdy puka do nas Policja, (bo prokurator raczej rzadziej, gdyż nasi prokuratorzy mają często ważniejsze sprawy niż przeszukiwanie nam pokoju w celu znalezienia Np. 20 pirackich płytek), funkcjonariusze powinni nam okazać postanowienie (popularnie nazywany nakazem przeszukania) sądu lub prokuratora.
Niestety jest jeden wyjątek, kiedy Policja może wejść bez postanowienia sądu lub prokuratora - tylko w wypadkach niecierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie nie mogło być wydane. Ale wtedy funkcjonariusze muszą postarać się załatwić postanowienie od sądu lub prokuratora i doręczyć nam w terminie 7 dni od przeszukania. Jeżeli tego nie uczynią przeszukanie będzie uważana za przeprowadzone bezprawnie.
Kolesie wpadli na pomysł by zasiać trochę popeliny i niepokoju wystarczy popytać w sklepach jak ostatnio podniosła się sprzedasz oprogramowania
Takie teksty ze wpadli, bo miał nieoryginalne oprogramowanie itd. To bzdury!!!!
Fakty, iż było przeszukanie u kolesia podawane w prasie są specjalnie podkręcane
Należy zwrócić uwagę na fakt, iż przeszukania dokonywane są u ludzi, którzy dokonali przestępstwa sprzedając!!!! Handlując!!!!! •••••••••••Nieoryginalnym oprogramowaniem itd. Handlowali sprzedawali rozpowszechniali, czyli dokonali przestępstwa w myśl prawa zdarza się, że dokonał przestępstwa drobnego, ale przy okazji policja dokonała przeszukania i dokładają tak na przyszłość
A nie tak jak opisują inni, że zbiorowe nakazy albo naloty, bo ktoś ściągnął sobie film lub ma nieoryginalnego wind… bzdura!!!! Dlaczego dlatego bo przynajmniej połowa ludzi śmiga na nielegalnej windzie?
To tylko moje zdanie na ten temat możecie się nie zgadzać
Cytuje, Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego. CW myśl tej ustawy mogę zaciągnąć film mp3 czy inny utwór muzyczny. Traktuję to jako utwór udostępniony kopiuje na użytek własny ( ściągnie z Internetu jest to rodzaj kopiowania..•Natomiast przestępstwa dokonuje ten, co umieszcza utwory pliki muzyczne filmy bez zgody i wiedzy autora.. Tak to określa Wspomniane wyżej prawo..
Piratem jest kopia filmu, która następnie zostaje odpłatnie rozpowszechniona, rozpowszechniona w sieci p2p (rozpowszechnianie a probiernie to dwie różna sprawy). Pożyczenie czy przegranie od kolegi nie będzie naruszeniem. Tak samo jak pobranie za pomocą p2p, ale równocześnie przy wyłączonej opcji dzielenia się z innymi. Samemu należy wybrać czy chce się działać zgodnie z prawem (nie rozpowszechniać, ale móc pobierać) czy też chce się być etycznym (w wielkim cudzysłowu) w stosunku do innych użytkowników p2p. Piractwo jest karalne na podstawie, art. 116-118 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Kto może dokonać przeszukania: prokurator lub Policja (na polecenie sądu lub prokuratora?.•Gdy puka do nas Policja, (bo prokurator raczej rzadziej, gdyż nasi prokuratorzy mają często ważniejsze sprawy niż przeszukiwanie nam pokoju w celu znalezienia Np. 20 pirackich płytek), funkcjonariusze powinni nam okazać postanowienie (popularnie nazywany nakazem przeszukania) sądu lub prokuratora.
Niestety jest jeden wyjątek, kiedy Policja może wejść bez postanowienia sądu lub prokuratora - tylko w wypadkach niecierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie nie mogło być wydane. Ale wtedy funkcjonariusze muszą postarać się załatwić postanowienie od sądu lub prokuratora i doręczyć nam w terminie 7 dni od przeszukania. Jeżeli tego nie uczynią przeszukanie będzie uważana za przeprowadzone bezprawnie.
Stary gadasz jak policjant Bardzo fajny i wyczerpujący tekst, oby to co napisałeś było naprawdę, może rzeczywiście wciepli plotkę i teraz wszyscy ciągną do sklepu, ale na wszelki wypadek komputer trzymam blisko okna i jak co to wrzuce HDD na balkon od sąsiada
W nieodległej przyszlosci nasz sejm ma sie zając nowelizacją przepisów chroniacych autorów i ich utwory także pojecie "udostepniania pliku koledze lub znajomemu" moze sie okazac nieaktualne
Faktem jest ze wielu punktom sprzedazy softu zalezu na rozdmuchaniu calej sprawy, jak juz pisalem wyzej kilku wlascicieli takich sklepów oficjalnie przyznalo ze jest im to na reke bo kilkukrotnie polepsza sie sprzedaz legalnego oprogramowania...
Podobno od strony Karmańskiego dochodzą w stronę Magazynowej, Nałkowskiej, Mickiewicza, Wieniawskiego, Norwida i dalej w Stare Osiedle...taka fala...
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
Podobno wystarczy udawać, że nie ma nikogo w domu...ale skąd masz wiedziec czy to pały czy tylko znajomy
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.