Witam chc yrobi radio internetowe sciagłem Shoutcast serwer oraz plugin shoutcast problem w tym gdy posyłam mojego linka do radia(http://10.6.13.154:8000/listen.pls) wyskakuje błąd(nie u mnie tylko u mojej kuzynki mieszka w bielszowicach)Kiedyś się z tym uporałem ale już zapomniałem jak to było prosze o pomoc Znalazłem takie coś ale to po angielsku a mój język nie za dobry http://forums.winamp.com/...?threadid=70402
Po pierwsze primo... jeśli chcesz żeby słuchali Cie osoby spoza sieci IB to proponowałbym zmienić IP na zewnętrzne... (jeśli masz przydzielone to... Panel Sterowania > Połączenia Sieciowe > Klikamy prawym na połączenie i Właściwości > W zakładce Ogólne klikamy raz na TCP/IP i znów Właściwości > wpisujemy dane z umowy o zewnętrzne IP... jeśli jeszcze nie masz przydzielonego zewnętrznego IP to trzeba się po umowe pofatygować do biura ) Ponieważ na Bielszowicach nie ma sieci IB to kuzynka nijak nie może słuchać twojego radia...
Po drugie primo... jeśli potrzebujesz wskazówek jak wszystko skonfigurować na cacy to zapraszam...
Kod
http://radiostacje.pl/art1s.php
Pozdro
_________________ ''Wyścig, Rywalizację, Mam We Krwi, Są Częścią Mnie, Częścią Mojego Życia''
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
jakie są z tego korzyści oprócz tego że moja kuzynka będzie mogła słuchać radia
Twój komputer staje się widoczny dla całej reszty internetu - w chwili obecnej jest "schowany" w sieci wewnętrznej i nikt z zewnątrz nie może się z nim bezpośrednio połączyć. Dlatego właśnie masz problemy np. z Shoutcastem.
Dzięki własnemu IP możesz np. postawić własny serwer Shoutcast, www, ftp, serwer gier lub jakikolwiek inny. Jeśli korzystasz z P2P to możesz łączyć się z większa ilością ludzi a co za tym idzie powinny poprawić się transfery.
Trzeba pamiętać że korzystając z zewnętrznego IP komputer staje się równocześnie bardziej podatny na wszelkiego rodzaju ataki, dlatego trzeba zadbać o jego bezpieczeństwo (firewall, aktualizacje itd.)
Da sie, tyle że wtedy obie strony (serwer i klient) musza mieć zainstalowane i włączone Hamachi żeby móc nadawac i odbierać transmisję a nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Poza tym transfery przez Hamachi są często bardzo średnie.
Ok dzięki a ile kosztuje takie zewnętrzne IP i jakie są z tego korzyści oprócz tego że moja kuzynka będzie mogła słuchać radia
Tak zewnętrzne IP jest za friko dla wszystkich którzy chcą... Z tego co pamiętam najpierw najlepiej zadzwonić i powiedzieć, że chciał byś zewn. IP i za kilka dni będziesz musiał pofatygować sie do biura po umowę na której dostajesz wszystkie dane (IP, serwery DNS itd.) Korzyści to tak jak pisał nasz admin wyżej... Nie słyszałem żeby ktoś narzekał, że ma zewn. IP...
_________________ ''Wyścig, Rywalizację, Mam We Krwi, Są Częścią Mnie, Częścią Mojego Życia''
Sam sobie wybierasz z którego adresu chcesz korzystać wybierając adres IP uzyskiwany automatycznie lub wpisywany ręcznie (ten uzyskany od dostawcy internetu) we właściwościach połączenia sieciowego, sprawdź linki które wyżej podał auger.
Chociaż szczerze powiedziawszy nie wiem po co miałbyś rezygnować ze zewnętrznego IP na rzecz tego który masz teraz.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.