StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Internet » Serwer FTP
Serwer FTP
Autor Wiadomość
qrzak1 

Tematy: 22
Piwa: 258/19
Wysłany: Sob Lip 08, 2006 10:56 am Serwer FTP

Gostki którzy są złączeni kablem mogą się bezproblemowo połączyć za pomocą zwykłego IP

A jak może się połączyć np. do mojego FTP gościu który mieszka np w Gdańsku?

Wiem że idzie zrobić to za pomocą Hamachi
Ale może zna ktoś sposób dzięki któremu osoba ściągająca nie będzie musiała nic potrzebować

I jeszcze jedno pytanie czy szłoby zrobić linka do filmu z mojego FTP na który naciskamy i zaczyna się ściągać film?

Z góry dzięki za pomoc
Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 519
Piwa: 262/10
Wysłany: Sob Lip 08, 2006 11:16 am 

qrzak1 napisał/a
Gostki którzy są złączeni kablem mogą się bezproblemowo połączyć za pomocą zwykłego IP

Nie zawsze ale przyjmijmy ze tak jest.
qrzak1 napisał/a
A jak może się połączyć np. do mojego FTP gościu który mieszka np w Gdańsku?

Wiem że idzie zrobić to za pomocą Hamachi
Ale może zna ktoś sposób dzięki któremu osoba ściągająca nie będzie musiała nic potrzebować

Jesli osoba od której maja być sciagane pliki nie posiada stałego IP to jedynym wyjsciem jest Hamachi.
Jesli osoba od której maja być sciagane pliki posiada stałe IP (10 zł. dodatkowo do abonamentu w przypadku "IB internet") to nie jest wymagane Hamachi.
qrzak1 napisał/a
I jeszcze jedno pytanie czy szłoby zrobić linka do filmu z mojego FTP na który naciskamy i zaczyna się ściągać film?

Tworzysz na swoim serwerze konto uzytkownika o nazwie "anonymous" które nie bedzie posiadalo hasla. Wtedy każdy bedzie sie mogł połączyć z Twoim serwerem korzystając z adresu: ftp://127.0.0.1/ (zamiast 127.0.0.1 podajesz swoje IP lub IP z Hamachi).
Jesli chcesz żeby jednym kliknięciem mozna było sciagnać plik to adres będzie wyglądał np. tak: ftp://127.0.0.1/przykladowy.plik.avi

Jesli chcesz żeby uzytkownik który bedzie sie z tobą łączył musial podac login i hasło to wtedy taki bezposredni link bedzie wygladał tak: ftp://login:haslo@127.0.0.1/przykladowy.plik.avi - gdzie "logn" i " haslo" to odpowiedni login i haslo uzytkownika a "127.0.0.1" to Twoje IP lub IP z Hamachi, oczywiscie.

shoovarek1

qrzak1 

Tematy: 22
Piwa: 258/19
Wysłany: Sob Lip 08, 2006 1:18 pm 

jeden gościu polecił mi stronkę

http://no-ip.org/

po zarejestrowaniu się dali mi do ściągnięcia program
Dynamic Update Client

podobno dzięki niemu mam mieć stałe IP dzięki czemu będe mógł zrobić FTPa dla ludzi spoza sieci bez pomocy hamachi

tylko za CHINY nie wiem jak ten program skonfigurować
może ktoś wie coś na ten temat??

shv1 

Wysłany: Sob Lip 08, 2006 1:27 pm 

qrzak1 napisał/a
jeden gościu polecił mi stronkę

Ten gościu był w mylnym błędzie, progsik o którym piszesz nadaje sie dla neostradowiczów i innych osób którzy mają zmienne IP (ale zewnętrzne w odróznieniu od użytkowników np. "IB internet"), dzieki temu mogą postawic serwer (www/ftp/jakis inny) i nawet po kolejnej zmianie adresu IP mozna sie z nimi połączyć.
Ten soft nie ma absolutnie zastosowania w przypadku kiedy jestes (tak jak wszyscy w "IB") za NAT-em.
Istnieje jeszcze mozliwość pogadania z adminem aby przekierował Ci odpowiednie porty ale chyba łatwiej i wygoniej zapłacić te 10 zł. i miec zewn. IP - tyle ze wtedy nie będziesz sie mógł połączyć z nikim wewnątrz LAN-u (bez utraty zewn. IP). Wszystko ma swoje plusy ujemne i dodatnie ;)

shoovarek1

DeJmN 

Tematy: 21
Piwa: 5/2
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 3:46 pm 

Czy mógłny mi ktoś pomóc, bo mam pewien problem ze sciaganiem z FTP'ow a mianowicie. Kiedy lacze sie z jednym z uzytkownikow tego forum przez FileZille to pisze "Błąd: Nie można było odzyskać listy katalogów". Ale nie zrazam sie i sprobowalem sciagac przez Total Comander lecz i tym razem mi sie nie powiodlo gdyz wyskakiwal jakis blad podczas otwierania katalogow ;/ . Pozniej chcialem sciagac przez Flash FXP bylo troche lepiej ale tylko troche :sad: bo kiedy zaczelem sciaganie zauwazylem ze plik, ktory sciagam ma - 2,01Gb ( czy cos kolo tego) wiec przerwalem sciaganie i chcialem ponowic sciaganie lecz jak mozna wznowic sciaganie czegos co jest na "-" :lol: Mozne ktos z was wie co z tym mozna zrobic :roll:

shv1 

Wysłany: Sro Lip 19, 2006 3:54 pm 

Niech ten uzytkownik z którym sie łączysz połączy sie sam z soba (wiem ze to glupio brzmi :D ) i sprawdzi jak to u niego wygląda.
Mozliwe ze jego serwer nawala.

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Pon Lip 24, 2006 10:35 am 

shoovarek1 napisał/a
Jesli chcesz żeby uzytkownik który bedzie sie z tobą łączył musial podac login i hasło to wtedy taki bezposredni link bedzie wygladał tak: ftp://login:haslo@127.0.0.1/przykladowy.plik.avi - gdzie logn i haslo to odpowiedni login i haslo uzytkownika a 127.0.0.1 to Twoje IP lub IP z Hamachi, oczywiscie.

A po tym adresie np. z Hamachi musi byc podana dokladna scizka pliku tzn. gdzie on sie znajduje na naszym FTP ??

shv1 

Wysłany: Pon Lip 24, 2006 11:33 am 

Jesli podasz adres w formacie np:
Kod
ftp://login:haslo@127.0.0.1/przykladowy.plik.avi

- to po wejsciu pod ten adres plik "przykladowy.plik.avi" zacznie sie od razu sciagac, a jesli podasz tylko:
Kod
ftp://login:haslo@127.0.0.1/

- to pokaże sie tylko zawartość folderu

shoovarek1

DeJmN 

Wysłany: Pon Lip 24, 2006 1:49 pm 

Spoko juz rozumia :razz: Ale mom jescze jedno pytanko od czego zalezy predkosc sciagania z mojego FTP. Jak moj kumpel ma neta z podobna predkoscia do naszej to bedzie sciagal max tyle ile ze stronek ??

shv1 

Wysłany: Pon Lip 24, 2006 2:03 pm 

Jezeli chodzo o to z jaką predkością bedzie mógł sciagać od Ciebie to zalezy to od prędkości z jaką będziesz mógł w danej chwili wysylac dane i od prędkości z jaką on może je sciągać - obie te wartości zależą od limitów istniejących w poszczególnych sieciach.
Przykład:
Jesli mozesz wysyłac do netu z predkoscia 100 kB/s a Twój znajmy ma limit na sciaganie 20 kB/s to bedzie sciagał ok. 20 kB/s
Ale jeśli Ty wysyłasz z predkościa 10 kB/s a Twój znajomy ma limit pobierania 50 kB/s to bedzie sciagał ok. 10 kB/s, to chyba jasne :wink:

shoovarek1

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Internet » Serwer FTP

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Neostrada bez aplikacji dostępowej TP
Neverwinter night PL - prośba
Shrek trzeci (Shrek the Third)
Sobecka: Zakazać prezerwatyw, mnóżcie sie !
Sterowniki Poratujcie mnie...

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach