StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Dział główny » OFFTOP » Subwoofer na głośniku z samochodu
Subwoofer na głośniku z samochodu
Autor Wiadomość
mari5508 

Tematy: 44
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Nie Paź 14, 2007 4:54 pm Subwoofer na głośniku z samochodu

Witam chce sobie zrobić subwoofer na głośniku z samochodu bo jest duuużo mocniejszy od moich dwóch subów razem wzięctych.I moje pytanie czy głośniki z samochodu(niskotonowe)nadają sie do domu?
Postaw piwo autorowi tego posta

djsuchy 

Tematy: 7
Piwa: 3/2
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 7:24 am 

Witaj mari5508, w zasadzie użycie w domu głośnika który przeznaczony jest to zabudowy w samochodzie jest jak najbardziej dozwolone. Musisz jedynie brać pod uwagę to że w samochodzie liczy się skok pojemnościowy głośnika<Xmax> odpowiadający za wychył membrany i przetłoczenie jak największej ilości powietrza. W każdym razie im większe cyfry w przy parametrze (Xmax) tym większe trzęsienie ziemi osiągniesz. Powiedz może jakiej marki jest ten przetwornik i podaj dokładny model wtedy będę w stanie pomóc Ci bardziej precyzyjnie. Na to jak dany głośnik gra ma wpływ wiele parametrów przedewszystkim wyzej wymieniony Xmax, spl, Pe, Fs, Qts, Qms, Qes, Bl, Sd. Przytaczając Twoja wypowiedz:
"bo jest duuużo mocniejszy od moich dwóch subów" - Nie koniecznie często moce głośników samochodowych są zwyczajnie naciągane lub po prostu są podawane moce PMPO czyli jeżeli głośnik ma w PMPO 6000w to realnie wytrzyma moc 300w.

Pozdrawiam serdecznie
Organizacja oraz obsługa techniczna(dźwięk, światło, scena, telebimy, projektory) imprez masowych. Produkcja profesjonalnych systemów nagłaśniających oraz domowych i samochodowych zestawów głośnikowych na każdą kieszeń. Naprawa i serwis sprzętu audio.

mari5508 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 11:10 am 

Witam,dziękuje że odpowiedziałeś z tak wielkim zaangażowaniem :brawo: kupiłem już głośnik jest to Magnat Xpress 12 mam do niego budę i wzmacniacz Matronix 200wat rms na panelu.Powiem tak gdy rodziców nie ma w domu to trocha sie dom trzęsie(mieszkam w bloku :wink: ) Na szczęście mam spoko sąsiadów :spoko: .Tylko powiedz mi jaki by był odpowiedni bass reflex do niego?średnica 10cm bo głośnik 30cm ale długośc??Aha jeszcze sporstowanie do twojej wypowiedzi że moce są często naciągane.Naciągane są jak głośnik kosztuje 50zł i ma 30cm średnicy i tytanową membranę i nie wiem jeszcze co,kupuje tylko firmowe głośniki takich firm jak:JBL,Lanzar,Magnat,Infinity,Tonsil,Hertz itp. itd.

djsuchy 

Wysłany: Nie Sty 27, 2008 2:15 pm 

mari5508, Uwież że JBL jest przereklamowany za wiele niższą cenę można zakupić sprzęt lepszej klasy przykładem jest JBL TR125 w układzie 2x15"+1"!!!! Z podziałem bodajże na 2kHz kiedy żadna 15" nie zagra ponad 1,2kHz, co wtedy się dzieje ? Dziura w paśmie, do tego driver okropnej jakość, buda ok 100L -taka buda to dla 1 szt 15" wiec basu to to wcale nie ma. Wracając do tematu :) FS twojego głośnika to 27Hz wiec obudowę musisz stroić na ok 27-30Hz, teraz musiał bym wiedzieć jaki litraż ma twoja obudowa po odliczeniu głośnika, wzmacniacza i innych cudów. W ogóle cóż to masz a budę ? sam robiłeś ? Jeżeli parametry tego gara są wiarygodne to na prawdę ładnie trzęsie Xmax 10mm robi swoje :-D A wracając do strojenia stroisz po to aby podbić określoną część pasma lub żeby mieć płaską charkę :) -Te drugie to bardziej dla audiofila ;)

pozdro
Organizacja oraz obsługa techniczna(dźwięk, światło, scena, telebimy, projektory) imprez masowych. Produkcja profesjonalnych systemów nagłaśniających oraz domowych i samochodowych zestawów głośnikowych na każdą kieszeń. Naprawa i serwis sprzętu audio.

mari5508 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Nie Sty 27, 2008 4:04 pm 

Witam,buda ma 60l tak jak w projekcie magnata w książce otrzymanej z głośnikiem,buda jest zrobiono przezemnie wzmacniacz to Matronix Wx2Pk 175wat rms

djsuchy 

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 2:04 pm 

Port - 10cm średnicy i 36cm długość da to strojenie na 30Hz, długość 24cm da strojenie na ok 35Hz - te strojenia będą idealne do oglądania filmów a do muzyki można by się pokusić o wyższe strojenie. Najlepiej sprawdź sobie jak to gra z wyżej wymienionymi portami jeśli Ci nie będzie odpowiadać możesz próbować na ucho ;) I od razu mówię... jeśli zestroisz powyżej 50Hz sub bedzie głośniejszy ale będzie nie miło dudnił ;/

pozdr

PS. Zdaj relacje co i jak :P

mari5508 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 3:58 pm 

Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedniej długości br ;/ więc pokusiłem się o rurkę PCV średnica 10cm i długość 30cm była dla mnie naj odpowiedniejsza i naprawde dobrze to gra :spoko: a nie wiesz może gdzie idzie kupić br o 10cm/30cm?

djsuchy 

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 4:15 pm 

mari5508, i bardzo dobrze rurka PCV jest jaknajbardziej odpowiednia. Wądpie że gdziekolwiek upolujesz BR 10x30cm ;/

mari5508
Gość
Wysłany: Wto Sty 29, 2008 5:34 pm 

Tylko powiem tak jes ją wepchałem troche na 'chamca' bo zrobiłem troche za mały otwór.Myśle nad zrobieniem bass reflexu z tyłu,tylko czym ten otwór zakleić

djsuchy 

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 9:35 pm 

Hmmm... najlepiej wykonaj nowy front :) Ogólnie jeśli dasz BR z tyłu to NIE MOżESZ postawić suba przy samej ścianie, wkońcu BR ma pracować :)

mari5508 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Sro Sty 30, 2008 7:55 pm 

A jak ogólnie oceniasz ten głośnik?

djsuchy 

Wysłany: Sro Sty 30, 2008 10:24 pm 

Ogólnie to nie miałem z nim nigdy do czynienia. Ja siedzę w nagłośnieniu estradowym ale znając te podstawy czasem potrafię coś wyskrobać do domu i samochodu :) . W każdym razie głośnik wygląda ładnie :P PS. wrazie jakichkolwiek innych problemów z AUDIO, CAR AUDIO I PRO AUDIO pisz :)

Pozdro

PS. Ciesze sie że mogłem pomóc :)

mari5508 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Czw Sty 31, 2008 8:35 pm 

Dzisiaj natknęło mnie żeby zrobić sobie nowego suba jako że z urodzin kasa się nazbiera to chciałem się ciebie zapytać czy ten wzmak i głośnik byłby dobry Głośnik to http://www.audiosklep.pl/jbl-gt512-p-1468.html a wzmak to http://matronix.pl/?cmd=WXP3K .Może już miałeś styczność z tym głośnikiem.

[ Dodano: Czw Sty 31, 2008 7:39 pm ]
i czy niewiesz gdzie da się ten głośnik odsłuchać??? W mediamarkt kupiłem Magnata i można było odsłuchać ale tego modeluy chyba nie było

[ Dodano: Czw Sty 31, 2008 7:49 pm ]
Słyszałem że za taką cenę można kupić coś lepszego od JBl'a

mari5508 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: Nie Lut 03, 2008 8:35 pm Wzmacniacz

Witam,znalazłem na siecie ostatnio twój post w którym się pytałeś o wzmak Omnitronic 1500.I chciałem się ciebie zapytać czy go zakupiłeś i jak się sprawuje(jak go kupiłeś) Bo chce się takiego potworka do domu kupić :twisted: Jeżeli kupiłeś co innego to napisz co lub co polecasz do 1000zł

djsuchy 

Wysłany: Wto Lut 26, 2008 10:26 pm 

mari5508, Witaj ponownie. Ja nic nie pisałem o tym Omnitronic 1500.
1. To końcówka mocy aby ją wysterować potrzebujesz przedwzmacniacz lub chociażby mixer dla Dj'a
2. Ta końcówka to chłam okropne parametry które z resztą są solidnie ponaciągane. Zresztą produkcja to chiny ;/ A tam zazwyczaj produkują na ilość po najniższych kosztach.

Teraz pytanko... Po co ci w domu końcówka takiej mocy ?? !! Chcesz zabić ?? Uważam że odpalanie takiej mocy w domu (REALNEJ !! ) jest chorym pomysłem, no chyba że chcesz sobie zafundować utratę słuchu - chociaż nie koniecznie ;)
Jak jż koniecznie chcesz estradową końcówkę mocy w domu to szukaj na allegro końcówek takich marek jak:
ADS
ELMUZ
HAND BOX
CREST
T.AMP
CROWN
Ale nawet te dobre marki mają w swoim asortymencie kiepskiej jakości serie budżetowe które nie spełniają wymagań jakie powinien spełniać sprzęt na estradzie.
Co do głośnika to nie znam, czemu sie uparłeś na głośniki do CAR AUDIO skoro chcesz używać suba w domu ?? Zobacz ofertę naszej polskiej marki STX, głośniki estradowe to porażka, chociaż nowa seria jest całkiem. W każdym razie głośniki o przeznaczeniu domowym biją konkurencję pod kątem jakości emitowanego dźwięku jak i wytrzymałości, Polecam od siebie 32/300/x/xx, 27/150/x/xx oraz 27/300/x/xx można na nich wyskrobać bardzo ciekawe efekty w odpowiednich obudowach.
Tego wzmacniacza matronix nie znam, ale spoglądając na ilośc tranzystorów jest możliwe osiągnięcie podanej przez nich mocy (275w RMS przy 0,1%thd), ale niestety poza ilością tranzystorów nie widzę ich napięć, o trafie również mało informacji.

Pozdrwiam !

PS. Sory ze tak długo nie odpisywałem ale troszkę zabiegany byłem ;)

RUDANET.INFO Forum » Dział główny » OFFTOP » Subwoofer na głośniku z samochodu

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
"kredyt" dla użytkowników pre paid'ów w ORANGE
System operacyjny za darmo, pod same drzwi !
Psychologiczne Badanie stylu - pomoc bardzo potrzebna!
Czy można odzyskać Ip z hamachi po formacie ??
Windows Vista do pobrania za darmo

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach