Wysłany: 2006-03-25, 22:36 Tolerancja polaków
Tak czytałam post w którym jeden z "nas" (no cóż jasie z nim nie utożsamiam) miał jakies "ale" do Żydów i natchnęło mnie to do zrobienia tej ankiety.
Jak myslicie czy polacy jako naród są tolerancyjni ?
Wiek: 25 Dołączył: 23 Mar 2006 Posty: 26 Skąd: Magnolii street
Wysłany: 2006-03-25, 23:57
Polacy są tolerancyjni i gościnni, ale tylko wtedy, kiedy chodzi o gości z Ameryki, albo wogóle z zachodu. Gorzej sprawa wygląda w sprawie Żydów, murzynów czy Arabów.
Wysłany: 2006-03-26, 21:30
Nie cierpia rumunów i cyganów (choć czym się różnią?)... do reszty nic nie mom bo każdy jest jaki jest
Kiedy wypada to są tolerancyjni, a jak nie trzeba to już różnie. Myślę, że tragedii nie ma, ale wyniki ankiety do optymistycznych nie należą (jak na razie). Osobiście staram się być tolerancyjny jak tylko to możliwe...
No tak, Jojful... Zupełnie jak w tej anegdocie... Jak to? Polacy są przeca tolerancyjnaym narodem, ale żeby facet z facetem? Albo baba z babą?
Ja tam do nikogo nic nie mam, no chyba że mi wleźie na odcisk!
a patrzol ktos dzisioj na wiadomosci i widziol niemiecko reklama media marktu? polacy w oczach niemców to ciągle złodzieje (kto nie patrzoł - w reklamie polscy turyści okradają obsługa MM ze SPODNI ) szukolech na necie linka do tej wiadomosci ale nie moglech znoleźć a co do tematu: mi zoden objokrajowiec nic zlego nie zrobił wiec raczej nic do nikogo nie mom, a za korzenie winić nie moga. ale moim zdaniem niektórym z nas tej tolerancji brakuje. pzdr!
_________________ 'Inwestuje w alkohol bo ma największe oprocentowanie'
shoovarek1 [Usunięty]
Wysłany: 2006-03-29, 07:48
square_cloud napisał/a:
a patrzol ktos dzisioj na wiadomosci i widziol niemiecko reklama media marktu? polacy w oczach niemców to ciągle złodzieje (kto nie patrzoł - w reklamie polscy turyści okradają obsługa MM ze SPODNI ) szukolech na necie linka do tej wiadomosci ale nie moglech znoleźć
Można to ściągnąć tutaj: http://rapidshare.de/file...en_320.mpg.html
Co do samej reklamy to niestety nasz naród sam zapracował sobie na taką opinie, nikt sobie tego nie wymyslił i tak często jestesmy postrzegani nie tylko w Niemczech...
Co do tematu to powiem tak: im młodsze pokolenie to tym bardziej tolerancyjne (na szczęście) a im starsze to niestety tej tolerancji tym bardziej brakuje.
Oczywiście wśród młodego pokolenia też nie brakuje debili którzy nie uznają żadnej odmienności - niestety tak jak w powiedzeniu: "Polska to ciągle kraj sto lat za murzynami", także w kwestii tolerancji.
Dodano: 29.03.06 - 14:40:
Jeszcze odnośnie tej reklamy, info z dzisiejszego Onetu:
Kod:
"Niemiecki dziennik "Tageszeitung" (Taz) krytykuje koncern Media Markt za wykorzystanie w kampanii przed Mistrzostwami Świata w piłce nożnej reklam radiowych i telewizyjnych powielających negatywne stereotypy na temat Polaków.
"Slogan reklamowy Media Markt brzmi właściwie »Nie jestem przecież głupi«. Elektroniczny koncern udowodnił jednak dzięki swojej nowej kampanii reklamowej coś wręcz przeciwnego" - czytamy w opublikowanym w środę materiale.
Gazeta podkreśla, że po licznych protestach słuchaczy i telewidzów koncern zmuszony był do wycofania reklam, w których polscy klienci Media Marktu przedstawieni byli jako złodzieje. "Taz" opisuje obraźliwą treść reklam i wskazuje na falę protestów. Ambasada RP w Berlinie i centrala koncernu bombardowana była telefonami. Zaprotestował ambasador RP Andrzej Byrt. Firma posłużyła się "niegodnym Niemców i nieprawdziwym stereotypem, sugerującym, jakoby Polacy byli złodziejami" - cytuje "Taz" z listu ambasadora.
"Taz" podkreśla, że władze koncernu wycofały we wtorek kontrowersyjną reklamę. "Chcemy świadomie docierać z naszą reklamą do granic, bez przekraczania ich" - wyjaśnił rzecznik firmy. "W przypadku polskich reklam skończyło się to fiaskiem" - dodał. Liczne protesty pokazały, że wielu obywateli polskiego pochodzenia poczuło się dotkniętych.
Gazeta przypomina, że spoty dotyczące Polaków były częścią szerokiej kampanii reklamowej przed Mundialem. Reklamy dotyczące klientów francuskich i brytyjskich znajdują się nadal w programie. "Nawiązują one do stereotypowego obrazu erotycznej Francuzki i nieco sztywnego Brytyjczyka" - wyjaśnia "Tageszeitung"."
Wysłany: 2006-04-07, 11:39
R-Chee napisał/a:
Polacy są tolerancyjni i gościnni, ale tylko wtedy, kiedy chodzi o gości z Ameryki, albo wogóle z zachodu. Gorzej sprawa wygląda w sprawie Żydów, murzynów czy Arabów.
Pozdrawiam.
To nie jest tolerancja tylko włażenie naszego w tyłek ameryce i ich rządowi. A jeśli chodzi o to czy my somy tolerancyjni to wątpia w to bardzo wystarczy spojzec na to co sie dzieje wokól nas, młodzież wszechpolska, jakieś parady wolności czy inne smieszne sprawy to nic ino same naziole i faszysci.
tomastechno napisał/a:
a jo nie cierpia, rumunów, żydów, cyganów i żydów.. a poza tym to ejstem Tolerancyjny
O toś jest fest tolerancyjny. Nojlepi sie zastanów co godosz bo to twoje zdanie mo tak wielki sens ze aż mi sie płakać chce.
To bybyło na tyla pozdro
_________________ Hardcore to my, do tej sceny należymy, od lat, bez zmian, oddani prawdzie oddani wam!!!
Fakt że, z tolerancją u nas nie jest najlepiej, bo Polska to ciągle zabita dechami wieś na krańcu świata. Gdyby na jakąkolwiek popeegierowską dziurę trafiłł jakiś dajmy na to czarnoskóry, wszystkie stare baby zrazu podbiegły by do płota, myśląc że to żyrafa, której też nigdy nie widziały... Naszczęście to się zmienia, co raz więcej młodych Polaków zaczyna rozumieć jak ważne jest wykształcenie. Wyjeżdżają za granicę do pracy czy na wakacje, przez co stają się bardziej otwarci na innych ludzi, i w ogóle na świat. Idący po chodniku człowiek nieważne czarny, żółty czy niebieski to dla nich już potem normalka. Ja sam osobisćie znam dwóch afrykańczyków, są naprawdę spoko ludźmi, z którymi można pogadać na każdy temat, i gdyby nie mieli swoich rodzin, pił bym z nimi jak z przyjaciółmi piwa ... Owszem zawsze znajdzie się jakiś Tomastechno, który nikogo nie lubi, czy owa Młodzież Wszechpolska (za których to durni musimy się wstydzić) ale to ludzie należący do mniejszości, reprezentujący skrajne poglądy, z którymi nikt poważny się nie liczy i nie bierze ich na serio. A co do postu Gumy, nie spotkałem się jeszcze na karmańskim z jakimkolwiek aktem nietolerancji wobec kogokolwiek... Byle dalej i do przodu! Pozdro!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum