StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Hardware » Tuner TV - jaki wybrać ?
Tuner TV - jaki wybrać ?
Autor Wiadomość
soczek 

Tematy: 51
Piwa: 12/5
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 11:12 am 

Zastanawiam sie nad kupnem tunera TV do mojego PC tylko jest problem, bo nie wiem na co mam zwracać uwage przy kupowaniu. Mam do dyspozycji jakie? 200 złotych, moze zna kto? jakies konkretne modele które mógł by mi polecic bede bardzo wdzieczny :) z góry dzieki wielkie

mam sto rąk, sto sztyletów, gdy chcę, sto ran zadam ...
--------------------------

www.AvengedSevenfold.fan.pl - nie znasz jeszcze A7X? - koniecznie musisz poznać!

Postaw piwo autorowi tego posta

lukaas104

shv1 

Tematy: 519
Piwa: 262/10
Wysłany: Sob Mar 04, 2006 2:15 pm 

Jezeli za 200 zl. to tylko "LEADTEK WINFAST TV 2000 XP EXPERT" taki jak tutaj: http://www.allegro.pl/ite...rt_megabox.html
Od poczatku kiedy sie pojawił sprzedaje sie jak swieze buleczki i ma bardzo dobre oceny we wszystkich testach. Bardzo obszerne oprogramowanie doł?czone do zestawu, swietna jakosc obrazu i bogate mozliwosci nagrywania i edycji zapisanego materiału, gdybym mial teraz cos kupic za takie pieniadze to na pewno Winfasta.
Obecnie mam takie cos: http://www.allegro.pl/ite...adio_pilot.html i tez nie narzekam ale jednak Winfast bije go na głowe mozliwosciami.
Mozesz oczywiscie kupic cos juz za 50 zl. ale wtedy nie oczekuj cudów...
Ostatnio zmieniony przez shv1 Sob Mar 04, 2006 2:19 pm, w całości zmieniany 1 raz  

shoovarek1

soczek 

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 2:46 pm 

Mozesz oczywiscie kupic cos juz za 50 zl. ale wtedy nie oczekuj cudów...

Ja jestem wyznawca tego, ze jak kupowac to raz a porzadne ;) wole wydac wiecej niz oszczedzac i potem czegos zalowac. ;)

Wziolem sobie wczoraj cennik ze sklepu w kochłowicach i jest tam ten sam Winfast z którym podałes mi aukcje :) nawet taniej o pare zlotych i jeszcze za wysyłke nie bede musial placic :P my?le że wiecej nie ma co kombinowac pojade w poniedziałek i zamówie go raczej. Dzieki za pomoc.

www.AvengedSevenfold.fan.pl - nie znasz jeszcze A7X? - koniecznie musisz poznać!

lukaas104

shv1 

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 3:01 pm 

Zwróc tylko uwage czy to na pewno jest ten sam Winfast z dopiskiem "Expert" bo jest tez uboższa wersja tańsza o kilkadziesiat złotych bez tego dopisku. Czasami można sie z rozpędu naci?ć ;)
No i jeszcze pamietaj ze istniej? karty DVB do kompa umozliwiaj?ce odbiór cyfrowych programów z satelity a takze internetu :) Ale to juz troche inna działka i cena (ok. 100-200 zl. drozej), jesli chodzi Ci o odbiór TV naziemnej (kabel/antena) to z Winfasta bedziesz zadowolony.

shoovarek1

soczek 

Wysłany: Sob Mar 04, 2006 7:20 pm 

W cenniku mam dwie wersje, jedn? zwykł? i drug? z dopiskiem 'Expert', pozatym roznica w cenie pomiedzy tymi dwoma wersjami jest dosc znaczaca bo jest to cale 80 zlotych. Jeszcze sie w razie czego zapytam tak dla pewnosci ;)

A jesli chodzi o te DVB to poprosu mnie nie stac na taki wydatek zgdyz do tego pojda jeszcze napewno ramy i HDD ale twardy to za miesiac. Tuner potrzebny mi bedzie glownie do ripowania filmow itp :) bo telewizji tak normalnie ogladac nie bede poprzez monitor bo obok telewizor stoji heh :)

lukaas104

ecik

Tematy: 5
Wysłany: Pią Kwi 07, 2006 6:33 am 

witam ja mam tego winfasta experta
roznica miedzy tym tanszym a tym drozszym jest taka ,ze ten tanszy nie ma radia,jest mono i jest na innym chipie(umozliwia odkodowanie canal+ z kablowki)
ten drozszy ma fm,jest stereo i nie ma jeszcze softu do odkodowania canal+(ale podobno prace trwaja)
co do jakosci zrzucanego materialu to naprawde jestem pod wrazeniem(nawet z vhs jakosc jest swietna) i co wazne zrzuca bezposrednio do mpg2 nie zajmujac tyle miejsca(gdzies godzina filmu w jakosci dvd zajmuje kolo 4 giga)
ma tez swoje wady,wystepuja rozne problemy przy instalacji i uzytkowaniu bardzo wiele mozna na ten temat dowiedziec sie z roznych forum)
u mnie na przyklad nie za dobrze wspolpracuje z karta dzwiekowa sound blaster audigy,duzo lepiej z ta zintegrowana ale to taki szczegol)
jeszcze jedno musisz miec dosc wypasiony sprzet zeby poradzil sobie z ta kompresja w locie
jednym slowem POLECAM

shv1 

Wysłany: Wto Cze 06, 2006 11:21 pm 

ecik napisał/a
ja mam tego winfasta experta

Ja tez bawie sie ta karta od kilku tygodni na Win. XP Pro x64 (jako jeden z nielicznych ten tuner ma juz sterowniki pod ten system) i działa bardzo ladnie, szybko, bez wiekszych problemów. Sterowanie dość intuicyjne, dobry pilot.
ecik napisał/a
miec dosc wypasiony sprzet zeby poradzil sobie z ta kompresja w locie

Wszystko zalezy od kodeka i jakości jaką chcesz uzyskać, na nizszych rodzielczosciach powinien wystarczyc procek ~1 GHz

Jesli ktos ma ok. 170 zl. i zastanawia sie nad kupnem tunera TV do PC-ta to polecam z czystym sumieniem ta karte :smile:

shoovarek1

qrzak1 

Tematy: 22
Piwa: 258/19
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 9:41 pm 

Kupiłem tuner WinFast TV2000 EXPERT i mam mały problem.
Aby mieć dźwięk trzeba podłączyć tuner z kartą dźwiękową w środku PC (takim kablem jakby z CD-Rom'u do karty dźwiękowej - mam nadzieje że wyraziłem się jasno :roll: ). Tylko że kartę dźwiękową mam zintegrowaną i nie mogę znaleźć tych bolców.

Moja płyta główna:
GIGABYTE 945GZM-S2

:help:

shv1 

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 10:02 pm 

Mozliwe ze nie musisz nic podlaczac. Po prostu w konfiguracji pokombinuj z ustawieniami "Audio device" (musi tam byc jakies urządzenie do wyboru) oraz "Audio-Out Control Line" i "Audio Recording Line" (te dwie dwie opcje powinny wskazywac na to samo źródło).
To samo dotyczy Radia i TV.
Cytat
Tylko że kartę dźwiękową mam zintegrowaną i nie mogę znaleźć tych bolców.

Przewaznie mozna je znaleźć w okolicach portów do ktorych podpinane sa głośniki. Powinno to byc opisane w instrukcji (np. jako "F_AUDIO").

shoovarek1

qrzak1 

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 10:26 pm 

shv1 napisał/a
Mozliwe ze nie musisz nic podlaczac. Po prostu w konfiguracji pokombinuj z ustawieniami Audio device (musi tam byc jakies urządzenie do wyboru) oraz Audio-Out Control Line i Audio Recording Line (te dwie dwie opcje powinny wskazywac na to samo źródło).
To samo dotyczy Radia i TV.
Cytat
Tylko że kartę dźwiękową mam zintegrowaną i nie mogę znaleźć tych bolców.

Przewaznie mozna je znaleźć w okolicach portów do ktorych podpinane sa głośniki. Powinno to byc opisane w instrukcji (np. jako F_AUDIO).

Chyba jednak ten kabelek musi być podłączony. "Audio-Out Control Line" i "Audio Recording Line" mam to samo i zmieniałem na różne inne, a urządzenie do wyboru mam tylko jedno. Nadal nie działa.

F_Audio znalazłem, tylko pytanie czy to obojętnie do których bolców podepne?

shv1 

Wysłany: Wto Maj 29, 2007 10:56 pm 

qrzak1 napisał/a
tylko pytanie czy to obojętnie do których bolców podepne?

Nie, kazdy sluzy do czego innego, jest to opisane w instrukcji. Powinienes sprawdzic instrukcje tunera i plyty glownej i poszukac odpowiednich pinów.

shoovarek1

qrzak1 

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 11:56 am 

mam schemat tych pinów:

shv1 nie wiesz jak to ma być podpięte, ten kabel ma wejścia na 4 piny

shv1 

Wysłany: Sro Maj 30, 2007 1:00 pm 

U mnie jest to podpiete do wyjscia AUX w zewnetrznej karcie dźwiekowej (Audigy) kabelkiem takim samym jak podłącza sie wyjscie Audio z CD-Romu wiec sugeruje zdobucie takiego samego kabelka i podlaczenie metodą prób i błędów do pinów u góry lub na dole (mowa o obrazku w Twoim poscie). Oczywiscie przy wylaczonym zasilaniu.

shoovarek1

qrzak1 

Wysłany: Pią Cze 01, 2007 3:31 pm 

kombinowałem i kombinowałem ale nic nie wykombinowałem :razz:
kupiłem Sound Blastera Live 5.1 :smile:
podłączyłem i dźwięk jest, z tym, że są straszne szumy czego to może być powód? :help:

P.S w radiu jest idealnie

shv1 

Wysłany: Pią Cze 01, 2007 10:16 pm 

Wylacz w BIOS-ie obsluge zintegrowanej karty dzwiekowej, w konfiguracji tunera TV przy liscie kanałów wybierz "PAL (B/D)" a ponizej zaznacz "Auto Fine Tune" i ponownie przeskanuj wszystkie kanaly.
Upewnij sie tez ze masz zainstalowane najnowsze sterowniki do tunera i k. dzwiekowej ze strony producenta i pogrzeb troche w konfiguracji tej ostatniej (szczeglnie upewnij sie ze jest wlaczona obsluga dzwieku 5.1 zamiast stereo).

shoovarek1

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Hardware » Tuner TV - jaki wybrać ?

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Hej Mumiak, może by tak jakiś nowy temacik albo pościk aby ?
Karta graficzna - jaka wybrac ?
Certyfikaty ... jak wykasować całkowicie ze systemu ??
RAM'y - jakie wybrać
Papier, Kamień, Nożyczki - czyli jak to sie robi w sejmie

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach