StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Vista czy XP ?
Vista czy XP ?
Autor Wiadomość
kolorowy 

Tematy: 122
Piwa: 69/12
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 12:00 pm Vista czy XP ?

Co Waszym zdaniem jest lepszym wyborem dla osoby ktora chce sobie kupic Windowsa ?
System XP czy Vista ?
Aha, i jak u Was jest z legalnoscia ? Korzystacie z wersji "sklepowej" czy "darmowej" ? :wink:
Postaw piwo autorowi tego posta

associated

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 82
Piwa: 5/7
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 4:08 pm 

Hmm Xp jak narazie Vista hmm ma chyba jeszcze za dużo dziur :P Wersja "darmowa" :D

danius0102

SzakalXP 

Tematy: 27
Piwa: 9/23
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 5:31 pm 

Hmmm trudno stwierdzić ale w zasadzie teraz te kompy takie robią to wiadomo że bardziej Vista bo jest nowsza :P Wiadomo że jak ktoś ma starszego kompa ale odpowiednią ilość ramu i procek to mu Vista pojdzie ale napewno nie tak płynnie jak na takim powiedzmy 2 czy 4 rdzeniowym :P Vista ma jednak dużo większe wymagania w stosunku do XP dlatego nie wszyscy jeszcze są przystosowani :mrgreen:

Mnie tam nie ciagnie jakoś do Visty, wsumie jeszcze z 512 Ramu i troszke wiekszy HDD i moze i spokojnie by mi poszła ale jakoś póki co wole stary poczciwy XP :D Oczywiście "Legal" :lol: :wink:

// Ayrton Senna Da Silva //

[*] 21.III.1960 - 01.V.1994 [*]

RtMvS 

Tematy: 77
Piwa: 20/36
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:35 pm 

Ja mam Vistę sklepową i XP darmowego :P

I na Vistę nie narzekam. Nie ma dziur, tak jak to się mówi. Tylko że jeszcze zamula, ale co chwile są nowe poprawki. No i Vista ma zarabisty wygląd ;)
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<

Mumiak 

Zaproszone osoby: 6
Tematy: 82
Piwa: 5/7
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 9:09 pm 

Cytat
No i Vista ma zarabisty wygląd

Odpowiednia nakladka lub Linux i tez tak wygladac bedzie :D

danius0102

SzakalXP 

Tematy: 27
Piwa: 9/23
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:15 pm 

Mumiak napisał/a
Cytat
No i Vista ma zarabisty wygląd

Odpowiednia nakladka lub Linux i tez tak wygladac bedzie :D

Co to tego to moge polecić "nakładke" Vista Inspirat.... :wink: Całkiem fajnie to wygląda... :mrgreen:

// Ayrton Senna Da Silva //

[*] 21.III.1960 - 01.V.1994 [*]

RtMvS 

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:35 pm 

Ale nakładki i tego typu rzeczy zamulają bardziej niż cały system ;)

core
Gość
Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:45 pm 

RtMvS napisał/a
Ale nakładki i tego typu rzeczy zamulają bardziej niż cały system ;)

E, ani troche, sprawdz sobie Ubuntu z odpowiednia naklada Viśta może sie schowac, i nic nie muli nawet na slabych maszynach. Viśta poza wygladem niestety nie rozni sie prawie wogole od XP wiec jezeli ktos juz ma XP to nie ma sensu sie przesiadac na Viśte. Poki co XP rządzki, jesli chodzi o Windowsy.

RtMvS 

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 12:09 am 

Wg mnie to kwestia przyzwyczajenia... na PC nie mam zamiaru instalować niczego innego niż XP Pro, a na laptopie nic innego jak Vista HP

alf
Gość
Wysłany: Sro Paź 31, 2007 10:35 pm 

ja tam wole poczciwego XP bo nie zamula i dzialaj wszystkie programy a Vista nie wszystkie przyjmuje
:lol: :lol: :lol: :grin: :grin:

auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 12:16 pm 

To moze i ja sie dorzuce... Na chwile obecna to chyba raczej nie oplaci sie kupowac XP skoro za pare latek zostanie zapomniany przez M$. Mam Viste i nie narzekam. Pamietacie jeszcze 98`ke ?? Mam na drugim kompie. :lol: Obydwa oczywiscie legal.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.

core
Gość
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 12:27 pm 

Pozwole sobie sie nie nie zgodzic. Co z tego że XP zostanie kiedys zapomniany skoro mozliwościami dorównuje Viscie a microsoft juz teraz zapwiada na koniec 2009 roku wydanie następcy Visty ktorym ma byc 'Windows 7'. To juz lepiej sobie spokojnie poczekac na tego kolejnego Windowsa niz przesiadac sie na cos co rózni sie tylko skórką i wymaganiami.
Mysle ze XP jeszcze sobie spokojnie pożyje, na przyszly rok zapowiadane jest wydanie SERVICE PACK 3 do tego systemu co jeszcze zwiekszy jego niezawodnosc.
Vista poza skórkami nie różni się prawie niczym od XP , no moze tym że wymaga o wiele mocniejszego sprzetu i wiele programow nie jest z nia kompatybilnych a sterownikow tez czasem brakuje.
Statystyki tez nie klamią - Vista okazala sie dla jej producentow klapą i absolutnie nie jest konkrencją dla XP ktorego ciagle uzywa 70-90% uzytkownikow.
Ogolnie polecam póki co XP i poczekac co sobą pokaze Windows 7.

auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 12:38 pm 

To samo bylo jak na rynek wchodzil XP, tez duze grono uzytkownikow 98 od razu sie nie przesiadlo, opinie byly te same: za duze wymagania sprzetowe, ze dziurawy itp. itd. Zreszta jak sie komu nie podoba to distro linuxow i innych ubuntow odpalanych z pendrive`a jest multum. Wolny rynek, wolny wybor. ;) A co do windows 7 to dopiero zapowiedzi i daje glowe ze predzej Polska zorganizuje Euro 2012 niz M$ wypusci kolejnego windowsa na rynek...
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.

core
Gość
Wysłany: Wto Lis 20, 2007 12:58 pm 

auger napisał/a
To samo bylo jak na rynek wchodzil XP, tez duze grono uzytkownikow 98 od razu sie nie przesiadlo, opinie byly te same: za duze wymagania sprzetowe, ze dziurawy itp. itd.

Masz racje, jednak różnica pomiędzy 98 a XP była wtedy kolosalna a różnica pomiędzy XP a Vistą to juz w zasadzie wyłącznie skórka i konieczność zainwestowania w 2 GB RAMu i dobrą kartę graficzną. Czy warto z tego powodu zmieniac system ? Moim zdaniem nie, skoro ten sam efekt mozna uzyskać za pomocą kilkunastu dostępnych nawet za darmo programów.
Nie zapominajmy tez ze wsparcie techniczne czyli wydawanie poprawek, latanie dziur dla XP jest zapewnione jeszcze na conajmniej 2 lata co rowniez nie zachęca do przesiadania sie na Viste a dodatkowo zapowiedzi w rok po premierze systemu o pracach nad jego następcą to strzelanie sobie w kolano. Chociaz z drugiej strony dla firmy jest pewnie obojętne czy ktos kupi teraz XP czy Viste, wazne ze jest szum i ze ktos to kupi ;)
Nowy system Microsoftu to droga, ladnie opakowana zabawka ktora po rozpakowaniu nie okazuje sie niczym specjalnym i przegrywa ze sprawdzonym pluszakiem. Ze sobie pozwole na takie porownanie ;) Nie ma żadnych mocnych argumentów zeby w tej chwili przesiadac sie na Viste, wprost przeciwnie.

BartoL 

Tematy: 2
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 4:09 pm 

Ja juz gdzies pisalem ze da mnie vista to niewypal, lepiej i taniej wychodzi zostac na razie na xp i poczekac co bedzie. Jezeli microsoft za rok albo dwa zrobi kolejnego windowsa tak jak zapowiada to nie ma sensu wchodzic teraz w viste bo potem na bank znowu trzeba bedzie wymienic komputer na nowy. A xp jak na razie sprawuje sie bardzo dobrze, lepiej niz vista moim zdaniem i nie wymaga tak drgiego sprzetu.

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Vista czy XP ?

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
[MŚ w piłce nożnej 2006] Kto czarnym koniem ??
Pamiec RAM, Karta Graficzna, CD-RW, Athlon 2000+XP,
Mini bike(ścigacz) czy mini cross??Co lepsze??
Jaka karta graficzna??Dx10 czy DX9???
Która z sieci waszym zdaniem najlepsza ???

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach