StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Vista - opinie
Vista - opinie

Czy zamierzasz zamienić swój system na Windows Vista ?
Tak, jak najszybciej
5%
 5%  [ 1 ]
Moze kiedyś
47%
 47%  [ 8 ]
Raczej nie
23%
 23%  [ 4 ]
Zdecydowanie nie
23%
 23%  [ 4 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 17

Autor Wiadomość
auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 11:09 am 

Dziwne, bo ja czytalem ze Vista ma byc ostatnim OS z rodziny Windows, ktory bedzie rozwijany. Moze ta Vienna to cos, co zapowiadal Gates, czyli system sterujacy multimediami w calym domu(w salonie kino domowe, na pietrze jakis projektor, wieża, glosniki w calym mieszkaniu, alarm, lodowka itp. - sterowane jednostką centralną).
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 520
Piwa: 263/10
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 9:17 am 

Hmm, z notki wynika ze to nastepca Visty czyli system typowo domowo-biurowy.
Dla przykladu kolejne wersje linuxa pojawiają sie w odstepach pól roku - roku tyle ze nie trzeba za kazdym razem za nie płacic ani wymieniać połowy komputera żeby to to chciało działać ;)

A oto jak mozna rozwiązać problem kompatybilności Visty, braku sterowników itd. :lol:

shoovarek1

shv1 

Wysłany: Czw Lut 15, 2007 11:41 pm 

Pojawiła sie ciekawa informacja odnosnie Visty: bardzo mozliwe ze w najbliższym czasie dostepna bedzie ewaluacyjna wersja tego systemu dostepna dla wszystkich :smile:

Cytat
Na polskich stonach Microsoftu w dziale TechNet pojawiła się oferta skorzystania z wersji testowych Exchange Server 2007, Office Enterprise 2007 oraz Windows Vista.

Pojawienie się nowego systemu operacyjnego w wersji ewaluacyjnej nie było wcześniej zapowiadane przez firmę Microsoft i jest bardzo miłą niespodzianką. Jest też wysoce prawdopodobne, że testowa wersja pojawi się poza TechNetem, a, co za tym idzie, będzie publicznie dostępna.

Oprócz linków do pobrania wersji ewaluacyjnych oprogramowania, witryna TechNet ofertuje też możliwość rejestracji i otrzymywania informacji na wybrany temat z zakresu webcastów, najczęściej zadawanych pytań, społeczności Microsoft, dokumentów technicznych, kursów elektronicznych, laboratorii wirtualnych oraz spotkań konferencyjnych.

- http://newsroom.chip.pl/news_178641.html

Dobra wiadomośc dla wszystkich którzy chcaliby legalnie i bezpłatnie przetestować nową zabawke M$ :smile:

shoovarek1

Sobanek z Irlandii
Gość
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 2:40 pm 

TA VISTA TO JEST JEDNO WIELKIE g*wno!!!!! Wole Xp'ka jak tamtą całą "Super Viste"

Kamil
Gość
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 2:49 pm Vista

Dostałem Vistę z nowym laptopem zakupionym w USA (tam już o XP zapomnieli :wink: ). Oczywiście zgadzam się, że wygląd jest rewelacyjny - jeśli się ma dobrą kartę graficzną.

Zabiły mnie wymagania... po starcie system zabrał 400 MB ramu. Nie było to dla mnie, aż takie straszne ale w zasadzie pytam po co? i dlaczego? Przy 2 GB procesorze poruszac można sie oczywiście płynnie ale zamykanie systemu po skończonej pracy jest czasochłonne. Po "uśpieniu" wstaje szybciutko jednak nie każdy chce tego trybu używać.

Nie jestem fanem upiększania pulpitu - zależy mi na wydajności i stabilności systemu dlatego po trzech dniach zainstalowałem XP Pro. Śmiga o niebo szybciej a funkcjonalność dla mnie ma wystarczającą. Oprogramowanie firmowe, którego używam też jeszcze nie doczekało się wersji dla Visty więc nic nie skłania mnie do jej instalacji.

Z doświadczenia wiem Linux będzie śmigał na tym samym sprzęcie jeszcze szybciej.
Może zbyt krótko używałem Visty aby dokładnie poznać jej zalety... to tylko pierwsze odczucia.

Pozdrawiam. Kamil.

zawiedziony
Gość
Wysłany: Sro Mar 14, 2007 8:29 am 

Ten system to jakaś porażka jest....

Człowiek próbuj coś na nim zrobić i ciągle są problemy, mam oryginalną wersję Adobe InDesign Trial, i Vista go blokuje i pokazuje błąd programu... Problemy są z Cadem, wiesza się po instalacji FireWalla, oprawa graficzna ciekawa i tyle im się udało, ale poważnie... NIEWARTE.... Dzisiaj idę i zwracam to gów... :cry: ;/
stary XP przynajmniej działał....

shv1 

Wysłany: Sro Mar 14, 2007 1:19 pm 

Problem z kompatybilnoscia Visty ze starszymi programami a także brakiem sterowników dla wielu urządzeń jest rzeczywiscie dość poważny i wielu uzytkowników indywidulanych jak i biznesowych powstrzymuje przed przejsciem na nowy system M$.
Firma próbuje jakos ratować sytuacje i np. wczoraj wypuściła poprawkę która powinna pomóc w uruchomieniu niektorych starszych aplikacji (dostepna poprzez Windows Update).

Wygląda jednak na to że Vista zawiodła nadzieje tych ktorzy spodziewali sie po tym systemie rewolucji - poza efektownym wyglądem nie dostajemy w zasadzie nic nowego, trzeba sie za to przygotować na poważne braki i niedociągnięcia, które da sie chyba usunąc dopiero z chwilą pojawienia sie pierwszego Service Packa o którym juz dzis wiadomo że będzie "ważył" ok. 500 MB...

shoovarek1

dr freak
Gość
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 12:47 am 

hmm lol co wy piszecie "xp dzialal" - jesli mozna uznac ze format co kilka miesiecy to standrad to ok. Moj komputer chodzi od ponad roku tak samo jak w chwili gdy zainstalowalem system (chodzilby dluzej ale byla przesiadka na inne distro) nieraz po kilka tygodni non stop bez zadnego restartu, jaki windows to wyrobi? vista ladnie wyglada hmm.. moze i ladnie ale po odpaleniu na swoim kompie beryla jakos nie robi na mnie zadnego wrazenia, aktywny desktop pod linuksem nie jest zadna nowoscia od dluzszego czasu sa dostepne programy karamba i super karamba udostepniajace takie funkcje. Sprawdzcie lepiej to: youtube.com/watch?v=ZD7QraljRfM i pozniej wypowiedzcie sie na temat tej "pieknej" visty. Moj pulpit wyglada mniej wiecej tak jak na podanym linku do tego standardowo mam odpaonego firefoxa, dwa "ssacze" odtwarzacz mp3 (i nie tylko) ewentualnie jakis filmik i wszystko ladnie i plynnie smiga majac zapas mocy na jeszcze jakies programy jesli mi beda potrzebne i to wszystko na wcale nie najnowszej zdobyczy techniki (celron 2000Mhz 512DDR GeForce FX 5200) z tego co wyczytalem na google ludzie odpalali takie efekty na gorszym sprzecie (np: laptopy z zintegrowana karta graficzna, 256RAM'u), a moze to zasluga gentoo i kompilacji wszystkiego ze zrodel ;) .

Podsumowujac
dla mnie vista nie wnosi nic nowego poza nowymi poblemami.. (np nowy IE7 ma jakies "problemy" z certyfikatami, nie mozna zalogowac sie na stronach, ale bardziej sie sklaniam do tego ze to jakis nowy wynalazek MS i jego zabezpieczen hmm?!?! w sumie jak odetna uzytkownikow windy od internetu to beda oni w pelni bezpieczni:). to jak sprawuje sie moj komputer to nie jest moja fantazja takie cus naprawde istniej i do tego DZIALA. co najlepsze to wszystko mam ZA DARMO!!

pozdrawiam i rzycze duzo wytrwalosci i stalowych nerwow w odkrywaniu watpliwych zalet "zwisty"

PS
zeby nie bylo bawilem sie chwilke beta wersja visty, zeby zobaczyc jak to wyglada z tego co slyszalem od znajomych z finalna wersja nie maja wiele mniej problemow

Stokrotka 

Tematy: 57
Piwa: 6/23
Wysłany: Pią Sie 03, 2007 4:23 pm 

Antywirusy mają problemy z ochroną 64-bitowej Visty

Oprogramowanie antywirusowe przeznaczone dla 64-bitowej wersji systemu operacyjnego Windows Vista nie jest w stanie właściwie chronić użytkownika – wynika z testu przeprowadzonego przez Virus Bulletin.

Wśród 20 przetestowanych produktów antywirusowych, 35 procent nie spełniało kryteriów testu. Sześć procent z nich niewłaściwie identyfikowało legalne oprogramowanie jako malware.

Wśród bardziej znanych produktów, które zdały egzamin, należy zaliczyć Virusscan autorstwa McAfee, Antivirus Symanteca oraz Forefront Microsoftu. Testu nie przeszły m.in. eTrust autorstwa CA oraz trzy produkty Trend Micro.

Wadliwa współpraca z 64-bitową Vistą nie dziwi. Zaimplementowana w nowym systemie operacyjnym firmy z Redmond technologia PatchGuard wymaga nowego podejścia do problemu, gdyż chroni ona przed dostępem do jądra systemu zewnętrznych aplikacji.

źródło: www.vnunet.com
NO nie....a już chciałem na wieczór wgrywać Viste 64 bit PL ;/

Stokrotka 

Tematy: 57
Piwa: 6/23
Wysłany: Wto Sie 07, 2007 10:01 am 

Sory,ze post pod postem :)

Rutkowska po raz kolejny kompromituje Vistę

Joanna Rutkowska kolejny już rok z rzędu postanowiła podczas konferencji Black Hat „prześwietlić” najnowszy system operacyjny Microsoftu – Windows Vista.

„Mam zamiar omówić temat ochrony jądra w Viście, wyjaśniając dlaczego mechanizm ten nie działa” - zadeklarowała Rutkowska.

Następnie przeczytała kilka zdań z dokumentacji Visty, z których wynikało, iż nawet użytkownik z uprawnieniami administratora nie może załadować nie podpisanych sterowników. Zdania te skwitowała uśmiechem.

„Istnieje tysiące, może nawet dziesiątki tysięcy sterowników autorstwa firm trzecich, które są słabo napisane i stwarzają problemy” - wyjaśniła Rutkowska.

Jako przykład zaprezentowała dwa sterowniki graficzne pochodzące od ATI i NVIDII. Oba zostały napisane w taki sposób, iż mogą zostać wykorzystane do ataku omijającego system ochrony jądra Visty.

Rutkowska utrzymuje, iż za pomocą sterownika NVIDII udało się jej bezproblemowo odczytywać i zapisywać rejestry. Co więcej, maszyna docelowa wcale nie musi mieć zainstalowanego złego sterownika.

„Wystarczy, że atakujący doda go jako część swojego rootkita, a następnie użyje go do włamania do Visty” - opisuje Rutkowska.

Co więcej, atakujący może stworzyć do ataku swój własny sterownik, a następnie otrzymać certyfikat Microsoftu. Aby to udowodnić, Rutkowska sama zgłosiła się partnera firmy z Redmond i nabyła certyfikat za 250 dolarów.

„Teraz możemy podpisać cokolwiek chcemy. Nikt nie udowodni, iż moją intencją było celowe wprowadzenia buga do systemu” - opisuje hakerka.

Źródło:www.hacking.pl

Czyżby wista miała być furtką dla hakerów?? ;)

RtMvS 

Tematy: 77
Piwa: 20/36
Wysłany: Sro Sie 29, 2007 11:43 pm 

Siemka all po wakacjach ;)

Mam pytanko dot. Visty.

Kupiłem w Rosji laptopa z oryginalną Vista'ą, w języku rosyjskim. Czy istnieje jakiej nieoficjalne/oficjalne spolszczenie do Visty ? Płatne/bezpłatne - wszystko jedno.
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<

shv1 

Wysłany: Czw Sie 30, 2007 3:30 am 

Chyba jeszcze nia ma / ma być kiedyś tam. Jezeli masz oryginalny system to skontaktuj sie z pomoca techniczna M$ i zapytaj, powinni udzelic wyczerującej pomocy.

shoovarek1

shv1 

Wysłany: Czw Sie 30, 2007 10:52 pm 

Pod poniższym adresem znajdują sie paczki językowe dla Visty w wersji Ultimate lub Enterprise, innych chyba nie ma:
- http://channel9.msdn.com/...D=337746#337746

shoovarek1

RtMvS 

Tematy: 77
Piwa: 20/36
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 11:32 pm 

Kurde, ja mam Home Premium...
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<

shv1 

Wysłany: Pon Lut 11, 2008 1:29 pm 

Do internetu wyciekł niedawno dodatek Service Pack 1 dla Visty.
Niestety z pierwszych testów wynika że zapowiadana rewolucja nie nastapiła. Wzrost wydajności jest niewielki podobnie jak niewielka jest liczba usuniętych błędów, sam dodatek powoduje za to kolejne problemy...
Cytat
Recenzenci nowego Service Pack’a do systemu operacyjnego Microsoft Windows Vista odkryli, że uaktualnienie do SP1 znaczy mniej więcej tyle co wzrost szybkości kopiowania plików o 9%.

Jednakże sam dodatek niesie ze sobą kilka błędów. Microsoft zapewnia usprawnienia w kopiowaniu, kompresji i rozpakowywaniu plików. Co więcej, szybsze boot’owanie i wyłączanie systemu, polepszona wydajność sieci i wiele innych ulepszeń.

Rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Instalacja SP1 trwa około 27 minut i wymaga 3 ponownych uruchomień systemu. Większość tego czasu zajmuje „myślenie” Visty i przygotowanie konfiguracji. Efekty nie satysfakcjonują – czasy uruchamiania i zamykania systemu pozostają niezmienione. Jedyną realną różnicą jest przyspieszenie kopiowania plików o 9% po instalacji łatki.

Istnieje małe prawdopodobieństwo, że użytkownicy dostrzegą różnice między wersją SP1, a „gołą” Vistą.

źródło: chip.pl (na podst. the inquierer)

Z badań wynika że z Visty korzysta w Polsce na dzien dzisiejszy ok 5% użytkowników komputerów. 90% to uzytkownicy Windows XP a reszta to inne systemy (linux itd.).
W skali światowej statystyki Visty wyglądają troche lepiej, ale niewiele - 10% dla Visty.

shoovarek1

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Vista - opinie

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Jacek Karpiński - polski Bill Gates pasł świnie
Windows Vista - konfiguracja i optymalizacja
Forrest Gump - opinie
Windows Vista do pobrania za darmo
Przyspieszanie windows - kontroler pamiêci

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach