Nowy system Microsoftu powoli zastepuje lub bedzie zastepował na sklepowych pólkach starszego brata - XP.
Nowy wygląd, mozliwosci i oczywiscie wyzsze wymagania sprzetowe.
Jesli juz testowaliście nowe dziecko MS to zapraszam do dzielenia sie tutaj spostrzeżeniami co do Visty własnie.
Ja napewno nie bede zmienial XP'eka na Viste bo przy moim dysku 80 GB raczej sobie tego nie wyobrazam. I tak stale mi brakuje miejsca a 15 GB na sam system to jak dla mnie troche za duzo
_________________ Żyj tak, żebyś po latach mógł powiedzieć - przynajmniej się nie nudziłem
a 15 GB na sam system to jak dla mnie troche za duzo
Sam system wymaga cos kolo 8.5 GB wolnego miejsca na dysku, co do reszty wymagan to nie sa tak wysokie jak wczesniej podawane. System powinien dzialac w miare komfortowo na 512 RAM i procesorze 1500 MHz
Fenris napisał/a
A moze nasz Admin napisze kilka zdan Bo my(a napewno JA) to ciemna masa i nie zalapalismy sie na darmowke Visty
Jest juz dostepna "30 dniowa" pełna wersja RTM (Ready To Manufacturing)
A sam system wyglada slicznie - "Aero Glass" daje rade co widać na kartach graficznych obslugujacych DirectX 9 - wszystkie aktywne elementy sa plynnie zamykane i przeslaniane innymi - bardzo ladnie to wyglada w polaczeniu z przezroczystoscia wszystkich okien - duza zmiana w porównaniu z XP, nie mówiąc juz o 98. Oczywiscie mozna wyłączyc te bajery i powrócic do bardziej klasycznych szablonów graficznych.
Sama instalacja nie rozni sie wiele od instalacji XP lub 98, no moze poza tym ze trwa troche dluzej niz w przypadku starszych systemow M$ oraz tego ze nie ma mozliwości instalacji na partycji innej niz NTFS.
Oczywiście mozna go zainstalować także jako drugi system obok np. XP lub 98.
Troche zmienila sie nawigacja po folderach i plikach a takze po panelu sterowania - inne rozmieszczenie elementów a także całkiem innych ich wygląd a także kilka nowych funkcjonalności.
Jak zawsze w przypadku nowych systemow sa na razie problemy ze sterownikami do niektorych urzadzen ale z czasem ten problem pewnie zniknie - juz dostepne sa drivery ATI, nVidii i innych najpopularniejszych producentów (oczywiscie zintegrowane drivery systemowe wystarczają do obslugi wiekszości urzadzen - podobnie jak w przypadku XP).
Co do oprogramowania to ogromna wiekszość softu dzialajacego na XP dziala także na Viscie, wyjatkiem są tutaj na razie np. antywirusy i firewalle.
System jest jeszcze zbyt świezy zeby napisać o nim cos wiecej - pewne jest ze wyglada bardzo ladnie i pewnie godnie zastąpi trzymającego sie ciagle nieźle XP a juz na pewno warto go przynajmniej zobaczyć w akcji (chocby dla "Aero glass")
30 dniowa wersja, a ja widziałem gdzieś 'magiczne witaminki' heh o ile pamięć mnie nie myli, ja się pewnie skusze dopiero gdy będzie w pełni stabilna (mówie tu o tych wszystkich sterownikach) polska wersja, najpierw jako drugi system czysto dla testów, zaznajomienia się z nim, aż z czasem przesiąde się na stałe. Póki co zostane przy XP
Wg. ostatnich informacji podanych przez Microsoft Vista która obecnie znajduje sie w sieci nie jest jeszcze pełną wersją a jedynie jedną z ostanich testowych - w ktorych zrezygnowano z pełnej procedury aktywacji i niektorych funkcji.
Pelna wersja która juz na dniach powinna sie pojawić bedzie (wg. M$) zawierala rozwiązania uniemozliwiające korzystanie z pirackich kopii systemu.
No cóż, jak zwykle zycie zweryfikuje ile w tym jest prawdy, jesli jednak było by to prawdą to przyczyniło by sie pewnie do znacznego zmniejszenia zainteresowania tym systemem...
Vista wygląda bajerancko, jednak nie jest na mojego kompa Najpierw bym musiał partycje pozmieniać, kupić jakąś lepsza kartę graficzną i może by mi sapał Jednak Vistę wypróbuję, ale nie od razu, bo na pewno będzie miała sporo bugów jak na początku XP, poczekam aż wyjdą odpowiednie łatki no i może poczekam na nowy sprzęt
_________________ Spieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą
I ci co nie odchodzą nie zawsze powrócą
I nigdy nie wiadomo mówiąc o miłości
Czy pierwsza jest ostatnią
Czy ostatnia pierwszą.
wiecie co, vista mnie śmieszy, może jak bede miał okazje poobcować to będzie mnie mniej śmieszyła, ale tylko może i tylko mniej:]
a co mnie śmieszy? a to że wymagania systemu są absurdalne, wiele elementów przepisano w .net żeby tylko po to żeby reklamować te biblioteki, bo tak mówi polityka firmy, zapowiadano wiele nowości a tu niema prawie nic, no faktycznie pozmieniano trochę menu i przycisków i to ma być rewolucja?
od wydania xp-ka mineło prawie 5 lat a w viście niema nic rewolucyjnego
nowy interfejs faktycznie wygląda ciekawie, ale niema w nim noc nowego, aktualnie paroma wtyczkami/programami można mieć podobne efekty, chcesz naprawde bajerancki pulpit to zobacz co potrafi xgl w połączeniu z compiz-em/beryl-em
a właśnie wymagania, co tam tyle żre, w skład systemu wchodzi paint, wordpad i saper, co żre te zasoby? no ok rozumie nowe możliwości, ale jakie? nowe sterowniki? chyba animowane ikony to filmiki divix-owe:]
miała być rewolucja w systemie plików połczenie go z baza danych, a wprowadzono udawane symlinki, miało być na wzór tych unixowych, ale ta tachnologia ma dopiero paredziesiąt lat, chyba jest zbyt nowa i rewolucyjna, więc nicrosoft zafundował nam udawane sztuczne linki symboliczne na poziomie api systemu a nie systemu plików, które jedynie co potrafią to jeszcze bardziej skomplikować życie adminom
wprowadzono pare zmian w licencji, część juz musieli zmienić, bo były bardziej niż chore, jeszcze niema systemu na rynku, a już widać w różnych serwisach narzekania na problemy z aktywacją
ale żeby niebyło ja jestem wielkim fanem wisty i wszystich możliwych zabezpieczeń antypirackich, im więcej ludzi będzie miało problemy z tym systemem, tym więcej bede miał takiej swojej osobistej satysfakcji:]
a co mnie śmieszy? a to że wymagania systemu są absurdalne
Takie same glosy pojawiły sie w momencie wejscia na rynek XP - w chwli kiedy standardem bylo jakies 32 MB RAM-u a system na starcie wymagał min. 64 MB.
Czysty marketing - system ciagnie za sobą DirectX 10 a wiec rączki zacierają producenci kart graficznych ale oczywiscie i RAM-u i innych komponentów.
Po co optymalizować skoro mozna na tym niezle zarobic nie przepracowując sie ? Nowy system popycha do przodu całą branżę i tak kreci sie ten biznes...
Trez napisał/a
co żre te zasoby?
Sporo (z tego co zauwazylem) zajmuje explorer i svchost.
Trez napisał/a
nowe sterowniki?
Tutaj widac roznice w porownaku z XP, system instaluje samoczynnie stery do wiekszosci sprzetu wlaczajac w to karty TV, urzadzenia USB, modemy itp.
o pchaniu/ciągnięciu/kręceniu biznesu to masz ogroną rację!
Ale wrednym trza być, więc jeżeli faktycznie posiada ju ż porządną bazę steroników, to super, dotychczasowe instalowanie sterowników do wszystkiego było straszne, czekałem aż wprowadzą sterowniki do wentylatorów i kabli:D Jeszcze pare wydań i windowsy będa potrafiły obsługiwać tyle urządzeń, co np Linuks:] Wiem że pewnie rozpętam flamewara ale patrząc na ilość obsługiwanego sprzętu przez system z "pudełka", to dotychcaszowe windowsy zawsze były na szarym końcu, hen hen za linuxem, bsd-kami, a nawet za komercyjnymi unixami czy pochodnymi BeOS-a. do wszystkiego, dosłownie do wszystkiego potrzebne były dodatkowe sterowniki pisane wyłącznie przez producentów, tak jakby microsoft wogóle ta kwestia nieinteresowała
Jesli ktos jest zainteresowany kupnem polskiej wersji Visty to pojawily sie pierwsze informacje odnosnie ceny tego systemu.
I tak:
Wersje OEM
Cytat
orientacyjne ceny detaliczne wersji OEM będą kształtować się na poziomie około 262 zł netto (320 zł brutto) za edycję Home Basic, 344 zł netto (420 zł brutto) za Home Premium, 434 zł netto (530 zł brutto) za Business oraz 590 zł netto (720 zł brutto) za Ultimate
Wersje Box
Cytat
sugerowana cena detaliczna polskiej Visty Home Basic powinna oscylować w granicach około 799 zł netto (975 zł brutto) za pełną wersję i 410 zł netto (500 brutto) za uaktualnienie, Home Premium odpowienio 949 zł netto (1158 zł brutto) / 639 zł netto (779 zł brutto), Business 1179 zł netto (1438 zł brutto) / 795 zł netto (970 zł brutto), a Ultimate 1579 zł netto (1926 zł brutto) / 1040 zł netto (1269 zł brutto).
A wiec jak widac rozrzut cenowy jest dośc duży bo od ok. 300 zl. za Viste OEM Home Basic do prawie 2000 zl. za wersje Box Ultimate...
Ceny wg. podanych informacji mogą ostatecznie róznic sie o 10-15%
Premiera systemu w naszym kraju ma sie odbyc w w dniach 10-11 marca czyli o ok. miesiąc po premierze ogólnoswiatowej.
A tymczasem w sieci pojawiła sie wlasnie wersja PL, podobnie jak w sklepach z których system XP bedzie coraz szybciej wypierany przez nowy wynalazek M$ (szkoda tylko ze nie wiąże sie to z obniżka cen XP-ka).
No polska premiera juz za nami, teraz wszyscy szybciutko do sklepow zeby nabic billowi kase wyg;ada na to ze te nowe okna to tylko stary XP z fajną skórką, nie ma zadnej rewolucji.
Jest tylko jedna rzecz która mnie powaliła, oprawa graficzna po prostu znakomita, pozatym to taki sam syf jak pozostałe systemy MS, używałem visty przez dwa dni i wróciłem na XP i póki co nie będe się przesiadał na stałe, dla samego wygladu nie warto, zostawiłem ją na dysku w celach edukacyjnych tylko jak ktoś by przyszedł i chciał zobaczyc jak wyglada. Spowiedziałem sie czegoś wiecej
arczi
Gość
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 10:32 am
dobreprogramy.pl napisał/a
Microsoft zapowiada wydane następcy Windows Vista w ciągu dwóch lat.
Nowy kliencki Windows, znany obecnie pod kodową nazwą Vienna, miałby być dostępny przed końcem 2009 roku. Tym samym Microsoft chce przyspieszyć wydawanie kolejnych wersji swojego systemu operacyjnego. Jak wiadomo, Windows XP czekał na swojego następcę 5 lat, co jest dosyć długim okresem czasu. Spowodowane było to koniecznością wprowadzenia zmian i poprawek w XP, które ostatecznie przybrały formę drugiego Service Packa.
Obecnie Vienna nosi już inną nazwę, nie została ona jednak ogłoszona publicznie. Ponieważ nowy system jest obecnie na bardzo wczesnym etapie tworzenia, nie wiadomo jeszcze jakich nowości będzie się można w nim spodziewać. Być może będzie to m.in. platforma wirtualizacyjna. Jest to dosyć prawdopodobne ze względu na duże obecnie, także w Microsofcie, zainteresowanie wirtualizacją. Technologia ta pozwala nie tylko uruchamiać kilka systemów operacyjnych na raz, ale także odseparowywać od siebie składniki systemu zwiększając tym samym stabilność i bezpieczeństwo. Więcej szczegółów na temat nowego Windows ma być znane w ciągu kilku miesięcy.
Ciekawe kto im kupi ta viśte jak za 2 lata ma byc nowy system. Na co to komu jak xp spokojnie wystarczy na te 2 lata a potem sie zobaczy Sami sobie strzelaja gola
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.