StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Hardware » Wiatrak z procesora-rozbieranie ;)
Wiatrak z procesora-rozbieranie ;)
Autor Wiadomość
Stokrotka 

Tematy: 57
Piwa: 6/23
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 2:12 pm Wiatrak z procesora-rozbieranie ;)

Wczoraj dobrałem się do bebechów kompa,elegancko go wypucowałem w środku zrobiłem co trzeba tylko za chiny nie mogę sobie poradzić ze ściągnięciem wiatraka z procesora.Śrubek nie widac,pod wiatrakiem jest taka jakby wajcha.Procek to AMD 64 3000
. :help:
Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 519
Piwa: 262/10
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 6:04 pm 

Jaki masz cooler ? Standardowy boxowy (cecha rozpoznawcza: buczy jak odkurzacz :d ) ?
Jezeli tak to po obu stronach cooler jest trzymany przez 3 zaczepy takie jak pokazane tutaj: http://www.tomshardware.p...xp_2800-09.html

Bedziesz sie chyba musial posluzyc plaskim srubokretem i dociskajac klamrę trzymającą procesor z tymi zaczepami lekko ja podwazyc z jednej strony a potem to samo z drugiej - tak jak pokazane w powyzszym linku. Byle w miare delikatnie ;)
Jezeli juz zdejmujesz cooler to upewnij sie ze masz troche pasty termoprzewodzącej do nalozenia na procesor (stara pewnie juz sie do niczego nie nadaje).

shoovarek1

Stokrotka 

Wysłany: Nie Paź 07, 2007 7:53 pm 

shv1 napisał/a
Jaki masz cooler ? Standardowy boxowy (cecha rozpoznawcza: buczy jak odkurzacz :d ) ?

Hmmm....no raczej nie jak odkurzacz bo jest cichy ;)
shv1 napisał/a
http://www.tomshardware.p...xp_2800-09.html

No właśnie takie cuś mam tylko ze na gorze tego eeee ''Coolera''sa takie jakby zaczepy a pod spodem taka czarną jakby wajche :???:
shv1 napisał/a
Jezeli juz zdejmujesz cooler to upewnij sie ze masz troche pasty termoprzewodzącej do nalozenia na procesor (stara pewnie juz sie do niczego nie nadaje).

Mam.Srebrną,kupilem w takiej strzykawce ma 1,5 grama a dałem 6 złoty.

shv1 

Wysłany: Nie Paź 07, 2007 8:53 pm 

Stokrotka napisał/a
No właśnie takie cuś mam tylko ze na gorze tego eeee ''Coolera''sa takie jakby zaczepy a pod spodem taka czarną jakby wajche :???:

Jezeli ta wajcha jest wielkosci zapałki i jest calkiem pod spodem coolera na styku z procesorem to jest to wajcha służąca do zabeczpieczenia (zamkniecia) procesora w slocie. Raczej jej nie ruszaj zanim nie zdejmiesz coolera ;)

Zrób jakies fotki albo podaj nazwe coolera jezeli ja tam gdzies widzisz.
Generalnie chodzi o to zeby wcisnąć tan metalowy zaczep coolera z jednej strony w dół i wtedy troche ten zaczep odciągnąć na bok tak zeby wyskoczył z tych plastikowych "kołków", potem powtórzyc to z drugiej strony. Przewaznie jest tam gdzies na górze taka wieksza wajcha którą sie odciąga i wtedy cooler ładnie sie zdejmuje, ale w chlodzeniu boxowym czesto tego nie ma i trzeba sie posłużyć srubokretem.
Tak czy siak bez fotek lub nazwy coolera wiecej Ci nie obejdzie. Ew. srubokret i do dziela, zawsze kiedys jest ten pierwszy raz :D

shoovarek1

Stokrotka 

Wysłany: Pon Paź 08, 2007 3:54 pm 

shv1 napisał/a
jezeli ta wajcha jest wielkosci zapałki i jest calkiem pod spodem coolera na styku z procesorem to jest to wajcha służąca do zabeczpieczenia (zamkniecia) procesora w slocie.

Nieee to nie ta.Wiem o którą Ci chodzi :) Tą co mam jest dosyć duża.
shv1 napisał/a
Zrób jakies fotki albo podaj nazwe coolera jezeli ja tam gdzies widzisz.

Nie mam czym zrobić fotek :roll: moge powiedzieć tyle,że na wiatraku jest nalepka AMD taka błyszcząca zdeka jak znak wodny na biletach :wink:
shv1 napisał/a
Tak czy siak bez fotek lub nazwy coolera wiecej Ci nie obejdzie. Ew. srubokret i do dziela, zawsze kiedys jest ten pierwszy raz :D

Oby nie ostatni ;)

shv1 

Wysłany: Pon Paź 08, 2007 3:59 pm 

Stokrotka napisał/a
Nieee to nie ta.Wiem o którą Ci chodzi :) Tą co mam jest dosyć duża.

Jezeli nie jest to ta wajcha zabezpieczająca procesor to wystarczy jej uzyc - powinny poluzowac sie klamry na zaczepach socketa. Wtedy juz bez problemu zdejmiesz cooler.

shoovarek1

Stokrotka 

Wysłany: Sob Paź 13, 2007 8:25 pm 

i udało sie :) ściągnąłem wreszcie to ustrojstwo :) zdeka się przyczepilo do procesora :D ale dało rade ściągnać :) i tearz temp. wynosi 34 stopnie.

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Hardware » Wiatrak z procesora-rozbieranie ;)

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Jaki wybrać procesor Dwu czy czterordzeniowy??
Kilka zagadnień z Przedsiębiorczości potrzebne PILNIE !!!!!!
Sobecka: Zakazać prezerwatyw, mnóżcie sie !
Obawa przed nielegalnym oprogramowaniem ??
Zaginęła Asia Surowiecka z Czechowic-Dziedzic!!!

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach