Ostatnio zauważyłem że na torrentach w ostatnim czasie pojawiło sie nowe "cacko" M$ - Service Pack 3 Co prawda nie jest to finalna wersja tylko Build 3244 RC - Release Candidate 1 w jezyku Polskim... Więc testował już może ktoś bo jak tak czytam to M$ mówi że SP3 może o nawet 10% zwiększyć wydajność systemu... i takie tam różne bajery... Pozdroo
_________________ ''Wyścig, Rywalizację, Mam We Krwi, Są Częścią Mnie, Częścią Mojego Życia''
bo jak tak czytam to M$ mówi że SP3 może o nawet 10% zwiększyć wydajność systemu
Według jednych zwiększa, według innych tak nie jest:
Cytat
Z redakcyjnych testów wynika, że zainstalowanie pakietu SP3 nie przyspiesza Windows XP. W normalnej pracy system wydaje się działać tak samo, różnice w wydajności - jeśli istnieją - są niedostrzegalne. Potwierdzają to również benchmarki: XP SP3 ładuje się o 4 sekundy dłużej (średnia z 5 pomiarów) niż XP SP2, w teście 3DMark ma tyle samo punktów, w teście PCMark - o 5 mniej.
(...)
Jak zatem uzyskano tę magiczną liczbę 10 procent? Nie wiemy. Choć przetestowaliśmy paczkę na tylko jednej platformie, skłonni jesteśmy podejrzewać efekt placebo.
Obecnie dostępna wersja SP3 jest to RC1 (kandydat do wersji finalnej) udostępnione specjalnej grupie testerów. A finalna wersja dostępna dla wszystkich planowana jest na pierwszą połowę przyszłego roku.
SP3 ma zawierać 1000 róznych poprawek i uaktualnien i przynajmniej 4 nowe funkcje z czego część ma pochodzić z Visty
Na pewno zestaw przedłuży życie poczciwego XP-ka (system został wydany w 2001 r.) ale w obecnej wersji nie ma jeszcze wielkiego sensu żeby go instalować (może spowodować więcej kłopotów niż ich rozwiązać).
PS. Dostępna jest też juz (na podobnych zasadach jak wyżej) wersja RC1 SP1 dla Visty.
Według jednych zwiększa, według innych tak nie jest
No to wiadomo że jedni nie zauważają róznicy a inni tak Co do tego to gdzieś czytałem, że podobno najlepsze efekty daje SP3 zbootowany(czy jak to sie tam mowi) z "czystą" wersją systemu Win XP (czyli bez SP2 jak i SP1) ale co w tym prawdy to sie zobaczy jak wyjdzie FINAL wtedy sie "zbootuje" i przetestuje ewentualnie
shv1 napisał/a
Na pewno zestaw przedłuży życie poczciwego XP-ka (system został wydany w 2001 r.) ale w obecnej wersji nie ma jeszcze wielkiego sensu żeby go instalować (może spowodować więcej kłopotów niż ich rozwiązać).
Dlatego z ciekawości pytałem czy może ktoś sie skusił na zassanie tego "kandydata" do wersji finalnej i testował... Pozdro Shv
_________________ ''Wyścig, Rywalizację, Mam We Krwi, Są Częścią Mnie, Częścią Mojego Życia''
podobno najlepsze efekty daje SP3 zbootowany(czy jak to sie tam mowi) z czystą wersją systemu Win XP
Chodzi Ci pewnie o wersję instalacyjną XP zintegrowaną z SP3. Tak, to prawda, podobnie jak XP ze zintegrowanym SP2 dziala szybciej i stabilniej niż "czysty" system do którego dopiero potem zainstalujemy SP1 a potem jeszcze SP2 + kolejne poprawki.
Jedną z zalet pojawienia się SP3 będzie właśnie też to że przy kolejnej instalacji systemu nie trzeba będzie instalować setek poprawek które sie pojawiły do czasu jego powstania
Chodzi Ci pewnie o wersję instalacyjną XP zintegrowaną z SP3.
No tak o to mi chodziło oczywiscie No więc pozostaje czekać na Finalną wersje i potem działać... Już jestem ciekaw jak z XP-kiem będą elementy z Visty współgrać...
Pojawiła się juz publicznie dostepna wersja RC1 SP3 dla Windows XP.
Plik przeznaczony jest dla angielskiej wersji systemu ale mozna sobie z tym poradzić (jeśli ktoś chce spróbować prosze dać znac w tym temacie).
SP3 można sciągnąc tutaj: http://download.windowsup...a29a23f4cc0.exe
Plik waży ok. 330 MB a listę zmian które wprowadza mozna przeczytać w tym dokumencie: http://download.microsoft...%20Pack%203.pdf
Witam. mam tego sp3 Rc1 i chcę go zainstalować. Czytałem gdzieś że przed instalacją trzeba jakiś wpis w rejestrze zrobić. Pomocy bo nie wiem jak on brzmi.
ps. najlepiej jak dostane instrukcję CAŁEJ instalacji (w końcu ja taki zielonkawy jestem )
1. Wejdz do Start -> Uruchom -> REGEDIT.
Znajdz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\
CurrentControlSet\Control\Nls\Language
Zjedz na dol i odnajdz klucz Default.
Modyfikuj ten klucz z 0415 na 0409.
Odnajdz InstallLanguage. Modyfikuj
ten klucz z 0415 na 0409.
Zrestartuj komputer.
2. Wejdz do folderu /sp3/ i odpal plik
windowsxp-kb936929-sp3-x86-enu
Uruchom ponownie komputer, język systemu powinien zmienić się na angielski, aby to zmienić należy sciągnąć "MUI PACK" i zainstalowac wybierając język polski.
Następnie: Panelu Sterowania > Ustawienia Regionalne > w zakładce "Languages" wybierz "Polish".
Nie gwarantuję że to działa bo osobiście nie sprawdzałem.
Poza tym warto wziąść pod uwagę że za kilka tygodni pojawi się oficjalnie SP3 w wersji polskiej więc może warto po prostu poczekać
Prace nad SP3 dla Windows XP zostały zakończone kilka dni temu i został on już udostępniony, na razie ograniczonej liczbie osób. Publicznie będzie dostępny za kilka tygodni (wersja PL).
U mnie SP3 pracuje już od kilkudziesięciu godzin i jak na razie wszystko jest ok.
Nie ma żadnych rewelacji ani jakichś specjalnych nowości, główną zaletą SP3 jest chyba to że po zainstalowaniu systemu nie trzeba od nowa ściągać setek poprawek ponieważ wszystkie dotychczasowe łatki są tu zintegrowane. Poza tym system działa na moje oko minimalnie szybciej.
Wielkość pliku to jakieś 360 MB
Jako że zauważyłem, że od wczoraj na torrentach jest dostępna wersja Win XP z SP3 (Windows XP Professional SP3 FINAL(RTMv5512) VLK(CORPORATE) PL z Internet Explorer 7 i Windows Media Player 11) więc moje pytanie : czy mam rozumieć, że jest to już ten SP3 w wersji FINAL o których było pisane wyżej ? (mylą mnie te jakieś RTMv5512 i VLK Corporate ) Bo zastanawiam czy se nie zassać, a jako że przydałby sie format to odrazu bym se postawił XP z SP3
Build 5512 to wersja RTM (release to manufacturing) a więc finalna i ta sama którą w wersji PL oficjalnie będzie można ściągnąc z serwerów M$ za kilka tygodni (angielska juz jutro).
Ta sama znajduje się juz też tutaj: http://www.majorgeeks.com/download4323.html (wersja EN).
Dopisek VLK oznacza że jest to wersja korporacyjna korzystająca z klucza który nie wymaga aktywacji w bazie M$.
Nie, nie prawie. To jest wersja finalna. Obecnie jest dostepna tylko dla subskrybentów MSDN a dzieki przeciekom także dla reszty chętnych
Oczywiście jesli ktoś nie jest pewny to na pewno nie zaszkodzi poczekac kilka tygodni aż poprawka znajdzie się na serwerach M$.
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1438 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 10:47 am
Mam pytanie o instalacje SP3. Jeżeli przykładowo mam "gołego" Windowsa, bez service packów, to jak mogę wrzucić SP3? Konieczne jest instalowanie wcześniejszych wersji czy można od razu walnąć SP3? Czy instalacja SP2 musi być poprzedzona instalacją SP1? Trochę chyba lamerskie pytanie, ale wolę się upewnić...
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.