StatystykiZaloguj się, by sprawdzić wiadomościMapa Google

Odpowiedz do tematu RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Windows XP Service Pack 3
Windows XP Service Pack 3
Autor Wiadomość
SzakalXP 

Tematy: 27
Piwa: 9/23

Wysłany: Sob Gru 08, 2007 9:28 pm Windows XP Service Pack 3

Ostatnio zauważyłem że na torrentach w ostatnim czasie pojawiło sie nowe "cacko" M$ - Service Pack 3 :grin: Co prawda nie jest to finalna wersja tylko Build 3244 RC - Release Candidate 1 w jezyku Polskim... :razz: Więc testował już może ktoś bo jak tak czytam to M$ mówi że SP3 może o nawet 10% zwiększyć wydajność systemu... i takie tam różne bajery... :mrgreen: Pozdroo :beer:

// Ayrton Senna Da Silva //

[*] 21.III.1960 - 01.V.1994 [*]
Postaw piwo autorowi tego posta

shv1 

Tematy: 520
Piwa: 263/10
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 9:52 pm 

SzakalXP napisał/a
bo jak tak czytam to M$ mówi że SP3 może o nawet 10% zwiększyć wydajność systemu

Według jednych zwiększa, według innych tak nie jest:
Cytat
Z redakcyjnych testów wynika, że zainstalowanie pakietu SP3 nie przyspiesza Windows XP. W normalnej pracy system wydaje się działać tak samo, różnice w wydajności - jeśli istnieją - są niedostrzegalne. Potwierdzają to również benchmarki: XP SP3 ładuje się o 4 sekundy dłużej (średnia z 5 pomiarów) niż XP SP2, w teście 3DMark ma tyle samo punktów, w teście PCMark - o 5 mniej.
(...)
Jak zatem uzyskano tę magiczną liczbę 10 procent? Nie wiemy. Choć przetestowaliśmy paczkę na tylko jednej platformie, skłonni jesteśmy podejrzewać efekt placebo.

- http://www.pcworld.pl/news/132321_1.html

Obecnie dostępna wersja SP3 jest to RC1 (kandydat do wersji finalnej) udostępnione specjalnej grupie testerów. A finalna wersja dostępna dla wszystkich planowana jest na pierwszą połowę przyszłego roku.
SP3 ma zawierać 1000 róznych poprawek i uaktualnien i przynajmniej 4 nowe funkcje z czego część ma pochodzić z Visty :)

Na pewno zestaw przedłuży życie poczciwego XP-ka (system został wydany w 2001 r.) ale w obecnej wersji nie ma jeszcze wielkiego sensu żeby go instalować (może spowodować więcej kłopotów niż ich rozwiązać).

PS. Dostępna jest też juz (na podobnych zasadach jak wyżej) wersja RC1 SP1 dla Visty.

shoovarek1

SzakalXP 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 11:24 am 

shv1 napisał/a
Według jednych zwiększa, według innych tak nie jest

No to wiadomo że jedni nie zauważają róznicy a inni tak :P Co do tego to gdzieś czytałem, że podobno najlepsze efekty daje SP3 zbootowany(czy jak to sie tam mowi) z "czystą" wersją systemu Win XP (czyli bez SP2 jak i SP1) ale co w tym prawdy to sie zobaczy jak wyjdzie FINAL wtedy sie "zbootuje" i przetestuje ewentualnie :D

shv1 napisał/a
Na pewno zestaw przedłuży życie poczciwego XP-ka (system został wydany w 2001 r.) ale w obecnej wersji nie ma jeszcze wielkiego sensu żeby go instalować (może spowodować więcej kłopotów niż ich rozwiązać).

Dlatego z ciekawości pytałem czy może ktoś sie skusił na zassanie tego "kandydata" do wersji finalnej i testował... :wink: Pozdro Shv :wink:

shv1 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 12:00 pm 

SzakalXP napisał/a
podobno najlepsze efekty daje SP3 zbootowany(czy jak to sie tam mowi) z czystą wersją systemu Win XP

Chodzi Ci pewnie o wersję instalacyjną XP zintegrowaną z SP3. Tak, to prawda, podobnie jak XP ze zintegrowanym SP2 dziala szybciej i stabilniej niż "czysty" system do którego dopiero potem zainstalujemy SP1 a potem jeszcze SP2 + kolejne poprawki.
Jedną z zalet pojawienia się SP3 będzie właśnie też to że przy kolejnej instalacji systemu nie trzeba będzie instalować setek poprawek które sie pojawiły do czasu jego powstania :)

shoovarek1

SzakalXP 

Wysłany: Nie Gru 09, 2007 8:38 pm 

shv1 napisał/a
Chodzi Ci pewnie o wersję instalacyjną XP zintegrowaną z SP3.

No tak o to mi chodziło oczywiscie :wink: No więc pozostaje czekać na Finalną wersje i potem działać... :] Już jestem ciekaw jak z XP-kiem będą elementy z Visty współgrać... :D :D

shv1 

Wysłany: Sro Gru 12, 2007 3:19 pm 

Pojawiła się juz publicznie dostepna wersja RC1 SP3 dla Windows XP.
Plik przeznaczony jest dla angielskiej wersji systemu ale mozna sobie z tym poradzić (jeśli ktoś chce spróbować prosze dać znac w tym temacie).
SP3 można sciągnąc tutaj: http://download.windowsup...a29a23f4cc0.exe
Plik waży ok. 330 MB a listę zmian które wprowadza mozna przeczytać w tym dokumencie: http://download.microsoft...%20Pack%203.pdf

shoovarek1

nieznajomy
Gość
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 7:45 pm 

Witam. mam tego sp3 Rc1 i chcę go zainstalować. Czytałem gdzieś że przed instalacją trzeba jakiś wpis w rejestrze zrobić. Pomocy bo nie wiem jak on brzmi.

ps. najlepiej jak dostane instrukcję CAŁEJ instalacji :D (w końcu ja taki zielonkawy jestem :] )

shv1 

Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 10:49 pm 

Znalazłem taki opis:
Cytat
1. Wejdz do Start -> Uruchom -> REGEDIT.
Znajdz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\
CurrentControlSet\Control\Nls\Language
Zjedz na dol i odnajdz klucz Default.
Modyfikuj ten klucz z 0415 na 0409.
Odnajdz InstallLanguage. Modyfikuj
ten klucz z 0415 na 0409.
Zrestartuj komputer.

2. Wejdz do folderu /sp3/ i odpal plik
windowsxp-kb936929-sp3-x86-enu

Uruchom ponownie komputer, język systemu powinien zmienić się na angielski, aby to zmienić należy sciągnąć "MUI PACK" i zainstalowac wybierając język polski.
Następnie: Panelu Sterowania > Ustawienia Regionalne > w zakładce "Languages" wybierz "Polish".

Nie gwarantuję że to działa bo osobiście nie sprawdzałem.
Poza tym warto wziąść pod uwagę że za kilka tygodni pojawi się oficjalnie SP3 w wersji polskiej więc może warto po prostu poczekać ;)

shoovarek1

shv1 

Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 12:28 pm 

Prace nad SP3 dla Windows XP zostały zakończone kilka dni temu i został on już udostępniony, na razie ograniczonej liczbie osób. Publicznie będzie dostępny za kilka tygodni (wersja PL).
U mnie SP3 pracuje już od kilkudziesięciu godzin i jak na razie wszystko jest ok.
Nie ma żadnych rewelacji ani jakichś specjalnych nowości, główną zaletą SP3 jest chyba to że po zainstalowaniu systemu nie trzeba od nowa ściągać setek poprawek ponieważ wszystkie dotychczasowe łatki są tu zintegrowane. Poza tym system działa na moje oko minimalnie szybciej.
Wielkość pliku to jakieś 360 MB

shoovarek1

SzakalXP 

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 5:00 pm 

Jako że zauważyłem, że od wczoraj na torrentach jest dostępna wersja Win XP z SP3 (Windows XP Professional SP3 FINAL(RTMv5512) VLK(CORPORATE) PL z Internet Explorer 7 i Windows Media Player 11) więc moje pytanie : czy mam rozumieć, że jest to już ten SP3 w wersji FINAL o których było pisane wyżej ? (mylą mnie te jakieś RTMv5512 i VLK Corporate :P ) Bo zastanawiam czy se nie zassać, a jako że przydałby sie format to odrazu bym se postawił XP z SP3 :]

shv1 

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 5:25 pm 

Build 5512 to wersja RTM (release to manufacturing) a więc finalna i ta sama którą w wersji PL oficjalnie będzie można ściągnąc z serwerów M$ za kilka tygodni (angielska juz jutro).
Ta sama znajduje się juz też tutaj: http://www.majorgeeks.com/download4323.html (wersja EN).
Dopisek VLK oznacza że jest to wersja korporacyjna korzystająca z klucza który nie wymaga aktywacji w bazie M$.

shoovarek1

SzakalXP 

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 5:29 pm 

Aha aha czyli "prawie" finalna... :D Wiec sie chyba skusze... :D Dzieki Shv ;)

shv1 

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 5:48 pm 

Nie, nie prawie. To jest wersja finalna. Obecnie jest dostepna tylko dla subskrybentów MSDN a dzieki przeciekom także dla reszty chętnych :smile:
Oczywiście jesli ktoś nie jest pewny to na pewno nie zaszkodzi poczekac kilka tygodni aż poprawka znajdzie się na serwerach M$.

shoovarek1

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
SzakalXP
SzakalXP 

Wysłany: Pon Kwi 28, 2008 10:16 pm 

shv1 napisał/a
Nie, nie prawie. To jest wersja finalna. Obecnie jest dostepna tylko dla subskrybentów MSDN a dzieki przeciekom także dla reszty chętnych :smile:

Hehe no mniej więcej tak to chciałem ująć więc dałem to "prawie" finalna w cudzysłów... :D Dzięki Shv jeszcze raz ;) :beer:

[ Komentarz dodany przez: shv1: Nie Maj 04, 2008 9:33 am ]
Link do Service Pack 3: http://www.rudanet.info/s...s-xp-vt2165.htm

auger 

Tematy: 72
Piwa: 16/13
Wysłany: Czw Maj 15, 2008 10:47 am 

Mam pytanie o instalacje SP3. Jeżeli przykładowo mam "gołego" Windowsa, bez service packów, to jak mogę wrzucić SP3? Konieczne jest instalowanie wcześniejszych wersji czy można od razu walnąć SP3? Czy instalacja SP2 musi być poprzedzona instalacją SP1? Trochę chyba lamerskie pytanie, ale wolę się upewnić...
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę.

Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.

RUDANET.INFO Forum » Komputery i komunikacja » Software » Windows XP Service Pack 3

Odpowiedz do tematu

Polecamy także:
Windows XP Black Edition 6 Ultimate
Windows Vista do pobrania za darmo
Service Pack 3 dla Windows XP
Windows Vista - konfiguracja i optymalizacja
Service Pack 1 dla VISTY

Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach