V1 : Kilka dni temu otrzymałem bardzo dziwną wiadmość od znajomego na gadugadu. W wiadomości był podany link coś jak ten : www.jihwfd.info. Oczywiście wydało mi się to podejrzane więc telefon do niego - i on mi żadnego linka nie wysyłał. Rozpracowałem stronę. Po wejściu przez opere lub ff nie powinno nic się stać. Pod IE instalował ci się na kompie wirus typu proof-of-concept który prawdopodobnie nic innego nie robi jak wysyłając takowe linki do wszystkich kontaktów na zarażonym komputerze. Dziś jeszcze otrzymałem kilka takich linków o podobnej nazwie : www.goekf.info , kazdy miał inną treść w środku Jeden nawet był typu www.costam.info/costam.jpg ! ! ! Więc ostrzegam ! Ignorujcie takie msg ! ! !
v2.
http://tcshosting.com/gadu-gadu.html?XXXXXXX <- Jak przed momentem się dowiedziałem pod takim adresem także moze być on rozsyłany ! I także działa tylko w IE
W źródle pliku otwiera skrypt php (ie.php na tym wlasnie serwerze)
jego źródło:
""
Tak więc w niewidocznej ramce znowu otwiera nową podstronę, tym razem:
0_z.html
który ma już skrypt wirusa w sobie.
Take incydenty nawet jeśli są mało szkodliwe, skłaniają nas do porzucenia przeglądarki internet explorer i zaistalowania bezpieczniejszej - opera, firefox.
Dostałem takie coś już kilkukrotnie i obawiam się, że bez mojej wiedzy z mojego gg mogło być wysłane kilka takich wiadomości do znajomych z mojej listy ... wiec przepraszam jesli ktoś to wysłał ale sami widzicie ,że to nie z mojej winy
Też ostatnio dużo dostaję takich wiadomości. Tez jest mozliwe, że dostał to ktoś ode mnie. A największy bajer jest taki, że osoby nieznajome, spoza listy kontaktów też to ode mnie moga dostać Ja tak od 2 osób dostałem
Wniosek: nie uzywac gg xD
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<
_________________ POMOC TYLKO NA FORUM ANEM Poprawiaj te błędy "Bo jest tak a tak i tak a tak jest właśnie...a mogłoby być inaczej..." RtMvS
>Rinat the Master von Szepseskafe-Ise<
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1437 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 9:52 am
Tez dostalem te linki, na szczescie mam Operke, wiec raczej nie powinno sie nic dziac. Morał? Nie klikajmy w dziwne linki nawet, jezeli sa wysylane od znajomych...
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Kliknięcie na link i otworzenie go w przeglądarce Internet Explorer powoduje automatyczne zainstalowanie się wirusa, który rozsyła się automatycznie do wszystkich znajomych z nadzej listy kontaktów Gadu-Gadu. Może to spowodować zablokowanie konta.
Jeżeli Twoi znajomi dostają od Ciebie tego typu linki to znak, że masz wirusa. Aby go usunąć warto ściągnąć program Bezpiecznik, z następującej strony: bezpieczne.gadu-gadu.pl
(megapliki.pl)
Po raz kolejny wychodzi na to ze to co najpopularniejsze nie jest ani najlepsze ani najbezpieczniejsze.
Pozdro dla uzytkowników FF, Operki i alternatywnych komunikatorów
Pomógł: 15 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 1437 Tematy: 72 Piwa: 16/13 Skąd: Ruda Śląska 1
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 11:09 am
To znaczylo zebys przestal zadawac glupie pytania innym uzytkownikom GG i skorzystal w koncu z tej calkiem dobrej wyszukiwarki...
_________________ Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi.
Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych doliną ciemności.
Bo on jest stróżem brata twego i znalazcą zagubionych dzieci. I dokonam na tobie srogiej pomsty w zapalczywym gniewie i na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci. I poznasz, że ja jestem Pan, kiedy wywrę na tobie swoją pomstę. Nie pomagam na GG! Odpisuję TYLKO na forum.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Administracja www.rudanet.info nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez użytkownikow Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.